Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

«Έξυπνοι» μετρητές θα αντικαταστήσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ


Προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται προς τα τέλη του έτους.


Οι εν λόγω μετρητές αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης ( σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα).

Σύμφωνα με τα Νέα της Παρασκευής, τα πολυζωνικά τιμολόγια θα είναι ακριβά για τους καταναλωτές που συνεχίζουν να κάνουν μαζική χρήση ηλεκτρικών συσκευών το μεσημέρι (πχ 12:00-14:00), αφού τις ώρες εκείνες το ρεύμα θα είναι ακριβότερο, μετατοπίζοντας τις καταναλώσεις αυτές σε ώρες εκτός αιχμής, (πχ 15:00-17:00) όταν το ηλεκτρικό θα κοστίζει φθηνότερα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 160.000 μετρητών στους Νομούς Ξάνθης, Λέσβου (Μυτιλήνη, Λήμνος, Αϊ-Στράτης), Λευκάδας, σε δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και, προαιρετικά, επιπλέον 30.000 σε Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο.
 
Το έργο υλοποιείται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό από ελληνικές και ξένες εταιρείες είναι μεγάλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου