Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Άδοξο τέλος για την «Τρύπα του Μιχάλη»


Τέλος στη δοξασία για μία τρύπα στο Βέρμιο που επικοινωνεί με τη... ΒέροιαΤέλος στη δοξασία για μία τρύπα στο Βέρμιο που επικοινωνεί με τη... Βέροια.

Τη δοξασία κατοίκων του Βερμίου που ονόμασαν ένα βάραθρο “Τρύπα του Μιχάλη” επειδή ένας βοσκός μ΄ αυτό το όνομα είχε πέσει μέσα με τα πρόβατά του και βγήκε μετά στις...
Σαραντόβρυσες Βέροιας, κατέρριψαν σπηλαιολόγοι σε μια εξερεύνηση που έγινε πρώτη φορά από ελληνική αποστολή.

Από τα μέχρι πρότινος στοιχεία Γάλλων σπηλαιοεξερευνητών που είχαν κατέβει στο βάραθρο το 1997, η "Τρύπα του Μιχάλη" είχε βάθος 193 μέτρα αλλά η 15μελής αποστολή της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης “ΠΡΩΤΕΑΣ”, κατέγραψε με σύγχρονα μέσα το βάθος στα 145 μέτρα.

“Κατεβήκαμε 7 άτομα και βρήκαμε στον πάτο της τρύπας μία επιγραφή που αποδείκνυε ότι η εξερεύνηση είχε γίνει νωρίτερα, το 1988 από δύο Ιταλούς για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωλόγος και μέλος του “ΠΡΩΤΕΑ”, Γιώργος Σωτηριάδης.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα σπήλαιο που βρίσκεται στο Κάτω Βέρμιο (περιοχή Σελίου) του νομού Ημαθίας και είναι σχεδόν άγνωστο στη σπηλαιολογική κοινότητα.

Περιγράφοντας την προσπάθεια εξερεύνησης, τόνισε ότι η κατάβαση ήταν επικίνδυνη γιατί είχε πολλές καταπτώσεις πετρών και κανένα σημείο για να προφυλαχθούν.

“Φτάσαμε ωστόσο στον πάτο όπου βρήκαμε την επιγραφή των Ιταλών, πολλά σκουπίδια και πέτρες ενώ διαπιστώσαμε ότι περίπου 80 μέτρα πριν τον πάτο, υπήρχε ένα σημείο όπου έμπαινες σε έναν άλλο θάλαμο με μια μικρή λιμνούλα. Φυσικά, εξακριβώσαμε ότι η “Τρύπα του Μιχάλη” δεν έχει στοά που φτάνει μέχρι τις... Σαραντόβρυσες όπως πίστευαν οι ντόπιοι” λέει ο κ.Σωτηριάδης ο οποίος κατέγραψε με ακρίβεια το βάθος του σπηλαίου με ένα laser αποστασιόμετρο. Παράλληλα, οι εξερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρύπα έχει υγρασία 99% και θερμοκρασία σταθερή στους 6 βαθμούς Κελσίου που αντιπροσωπεύει, συμπλήρωσε ο κ.Σωτηριάδης, “τη μέση ετήσια θερμοκρασία ολόκληρης της περιοχής”.

Πέρα από την επιτυχή κατάληξη αυτής της αποστολής, σκοπός του “ΠΡΩΤΕΑ” είναι η εξερεύνηση και χαρτογράφηση και άλλων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή με αρωγό τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (Τ.Ο.Σ.).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου