Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Δίκη ακροαριστερών για MARFIN: «Οργανωμένη ομάδα» οι δράστες του εμπρησμού


Ως μία οργανωμένη ομάδα κρούσης, περίπου 11ατόμων, με αρχηγό και δεύτερη υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευε με μαντήλια, πέτρες και άλλα, περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, τους δράστες των εμπρησμών στην MARFIN, που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων, αλλά και στον ΙΑΝΟ, ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, αυτόπτης των δύο βομβιστικών επιθέσεων, κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο μνημόνιο, στις 5 Μαίου 2010.

Ο δημοσιογράφος, που φωτογράφισε τους δράστες, τόνισε στην κατάθεσή του πως δεν αναγνωρίζει τόσο τον κατηγορούμενο για την ΜΑΡΦΙΝ, Θοδωρή Σίψα, όσο και τον κατηγορούμενο για τον ΙΑΝΟ, Παύλο Αντρέεβ, ως μέλη της ομάδας που είδε.

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος: «Ο κύριος όγκος της πορείας ήταν στο Σύνταγμα. Εγώ βρισκόμουν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ και παρακολουθούσα. Ξαφνικά, μέσα στην πορεία εμφανίζεται μια ομάδα ανθρώπων, ντυμένοι όλοι ίδια και με μαντήλια. Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στα δυο και η μια πάει στη ΜΑΡΦΙΝ, ενώ και η άλλη έρχεται στον ΙΑΝΟ. Στο βιβλιοπωλείο επιτέθηκαν με βαριοπούλα και αμέσως μετά έριξαν μολότωφ και πήρε φωτιά, που καταφέραμε να την σβήσουμε. Ήταν μία ομάδα των 11 ατόμων, στην οποία ήταν και μία κοπέλα ξανθιά. Η ομάδα έχει αρχηγό, ο οποίος φοράει ένα μαντήλι κόκκινο για να αναγνωρίζεται και φαίνεται να δίνει εντολές. Υπήρξε και υποστηρικτική ομάδα που τους προμήθευσε με μαντήλια πέτρες κ.α. Όλοι φορούσαν μαύρα, ενώ ο αρχηγός φορούσε τζιν».

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο τα στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες που τράβηξε, ενώ επεσήμανε, πως παρατηρώντας και αναλύοντας το υλικό που κατέγραψε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που είδε να καίνε το βιβλιοπωλείο και την Τράπεζα «δεν ήταν τα συνηθισμένα που πάνε στις πορείες». Στην προανακριτική του κατάθεση ο μάρτυρας είχε αναφερθεί σε ένα πρόσωπο ψηλό, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του, σπάει την ΜΑΡΦΙΝ και ρίχνει μέσα «ένα υλικό μάλλον καινούργιο».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο: «Μέσα από τον φακό βλέπω έναν ψηλό να σπάει την τζαμαρία και να πετάει ένα καινούργιο, μάλλον, υλικό,στην Τράπεζα και παίρνει αμέσως φωτιά...φόρεσαν μαντήλια τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση.. είδα τρία άτομα, τα είδα να βγάζουν από τα σακίδια γάντια και να τα φοράνε. Φορούσαν τα ίδια ρούχα..μου έκανε εντύπωση αυτό. Οι δύο επιθέσεις έγιναν με τρία λεπτά διαφορά».

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Σταδίου, Θεοδωρής Γιαννακούλιας, ο οποίος περιέγραψε μία ομάδα άνω των 60 ατόμων που είχαν «μοιρασμένες αρμοδιότητες» και ότι από αυτούς, έξι άτομα σπάγανε πιθανά με βαριοπούλες. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μίας ξανθιάς κοπέλας με γαλλική κοτσίδα». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Έδρα για τα τρία άτομα που έχει αναγνωρίσει προανακριτικά, την επομένη των επεισοδίων, με βάση υλικό από τις κάμερες που του επέδειξαν αστυνομικοί. Ο κ. Γιαννακούλιας, όταν του επισημάνθηκε πως τότε «αναγνώρισε με σιγουριά», απάντησε πως «απόλυτα σίγουρος δεν είναι κανένας». Κατά την επίδειξη φωτογραφιών, ο μάρτυρας, που έχει προηγουμένως αναφέρει ότι «έχει ικανότητα αναγνώρισης γιατί έχει υπηρετήσει στο Β' Γραφείο Στρατού», δήλωσε πως «τώρα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν». Χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις από τους δικαστές ώστε να διευκρινίσει αν η περιγραφή του «στον ψηλό» που ήταν αρχηγός της ομάδας των δραστών, αναφέρεται στον κατηγορούμενο Θοδωρή Σίψα, για να καταλήξει πως αναφέρεται σε αντίστοιχο σωματότυπο και λίγο πιο ψηλό από τον κατηγορούμενο.

Μάρτυρας: Τον θυμάμαι να είναι μπροστά στα μάτια μου, στην όλη διαδικασία. Εγώ θυμάμαι την ομάδα που έκανε τον εμπρησμό...θυμάμαι τον συγκεκριμένο σωματότυπο να με προσπερνάει από αριστερά.
Μέλος δικαστηρίου: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος ή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κύριε;
Μάρτυρας: Ο συγκεκριμένος σωματότυπος.
Μέλος: Είχε κάποιο χαρακτηριστικό στο περπάτημά του;
Μάρτυρας: Ήταν άκομψο…αντρικό....
Εισαγγελέας: Ήταν μέλος της ομάδας των έξι;
Μάρτυρας: Εσείς πιάνεστε από μια λέξη...
Εισαγγελέας: Κύριε μάρτυρα, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέτε ότι πέρασε εξ αριστερά σας;
Μάρτυρας: Εντάξει αυτό..
Μέλος έδρας: Κύριε με έχετε μπερδέψει,είστε ένας βασικός μάρτυρας…
Μάρτυρας: Με προσπερνούσαν από αριστερά, δεν είδα πρόσωπα...

Οι τρεις πυροσβέστες που κατέθεσαν στο δικαστήριο αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έκαναν να απεγκλωβίσουν από την ΜΑΡΦΙΝ τους εγκλωβισμένους, στα μπαλκόνια του κτιρίου, υπαλλήλους και να θέσουν την μεγάλη φωτιά υπό έλεγχο. Και οι τρεις μάρτυρες αναφέρθηκαν σε ομάδα διαδηλωτών που εμπόδισαν το όχημα τους να σπεύσει στο σημείο της φωτιάς, πιστεύοντας ότι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να διαλύσουν την πορεία, σε άλλους από τους διαδηλωτές που τους καλούσαν να φύγουν, αλλά και σε πολλούς, που όταν τους έλεγαν πως προσπαθούσαν να φτάσουν για να απεγκλωβίσουν κόσμο, έκαναν στην άκρη και βοήθησαν το όχημά τους να διασχίσει τον κόσμο.

Πυροσβέστης: «Μας έλεγαν θα σας κάψουμε και εσάς»

Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικες του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν όμως και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν από πολίτες να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτα γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».


«Καμία αλληλεγγύη»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχαν καταθέσει υπάλληλοι της τράπεζας. Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε... Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει.... Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ.... Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία... Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλόνι....Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: " Μέσα καίγονται ρε παιδιά"».

H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός "πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε...."».

Όπως είπε: «Ήταν γεροδεμένος με έντονη τριχοφυΐα στα χέρια» ενώ το «πλήθος ήταν άγριο, πετούσε πέτρες, παρ' όλο που φωνάζαμε ότι καιγόμαστε». Σύμφωνα με τη μάρτυρα «η φωτιά πρέπει να μπήκε γύρω στις 13:55...».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Οκτωβρίου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

13 ημέρες αργότερα θα συνεχιστεί η δίκη. Τι νόημα έχουν αυτές οι καθυστερήσεις;

Δημοσίευση σχολίου