Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη ~ Μηχανή του Χρόνου (2ο Μέρος - Βίντεο)


Προσωπικά χθες βράδυ το είδα το βίντεο και το πρώτο που σκέφτηκα (κάτω από την κουβερτούλα μου επειδή έξω φυσούσε κι έκανε λίγο κρύο), ήταν το πως άντεχαν μέσα σε τέτοιες συνθήκες να πολεμούν με Ιταλούς και Αλβανούς, μέσα στα χιόνια, χωρίς ρούχα και φαγητό. Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, με ορισμένα στοιχεία που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στην ελληνοαλβανική μεθόριο και κατέγραψε ιστορίες του άγνωστου στρατιώτη,...
που αντιμετώπισε με επιτυχία την εισβολή του πανίσχυρου ιταλικού στρατού. Εντόπισε τα εγκαταλελειμμένα φυλάκια όπου δόθηκαν οι φονικές μάχες στο ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναζήτησε τους πρωταγωνιστές των μαχών.

Με μαρτυρίες βετεράνων του ’40 και αφηγήσεις στρατιωτικών, ιστορικών και ερευνητών, η εκπομπή καταγράφει την πρώτη φορά που Έλληνες και Ιταλοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, τη μάχη όπου βγήκαν οι ξιφολόγχες, τις παγίδες του ελληνικού στρατού, τις κινήσεις των στρατηγών και των αξιωματικών του μετώπου, τις καθοριστικές νίκες και την παράδοση των όπλων μετά τη συνθηκολόγηση με τους ναζί.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει επίσης, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα του 1940 που οδήγησαν πολλούς στρατιώτες στον ακρωτηριασμό και τους βομβαρδισμούς των Ιταλών σε πόλεις της Ελλάδας που άφησαν πίσω τους πολλούς άμαχους νεκρούς.

Στην εκπομπή μιλούν οι ερευνητές Μαρία Πετράκη, Απόστολος Μπρέντας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο υποστράτηγος ε.α Δημήτριος Γεδεών, ο αντισυνταγματάρχης Αργύρης Καταραχιάς, ο συνταγματάρχης ε.α Αθανάσιος Λάκκας καθώς και οι ιστορικοί Ελένη Δημητρίου, Giorgio Rizzo, Κώστας Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος

«Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη» (Β΄ μέρος)









Ακόμη, δείτε το πρώτο μέρος...





Μάχες του Άγνωστου Στρατιώτη ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου