Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οι φίλοι μας οι Μαλτέζοι & ο Ταγιάνι για την Βαρντάρσκα...


Ευρωπαϊκό και μάλιστα με μεσογειακό «αέρα» χαστούκι για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς η Μάλτα, χώρα φιλικά προσκείμενη προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., προχώρησε στη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η απόφαση αυτή μάλιστα ανακοινώθηκε, ενώ βρίσκονταν...
στη Βαλέτα για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον οποίο, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση, έστω και συμβολική.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», η χώρα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική, μιας και η Μάλτα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 25 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Το «ΜΙΑ» αναφέρει ότι η αναγνώριση έγινε με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλος επισημαίνουν ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

Η κίνηση της Μάλτας δεν είναι τυχαία, καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμη εν μέσω πολιτικής κρίσης και πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες ότι ευρωπαϊκή πορεία της θα βοηθήσει την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ ο Επίτροπος Χάαν δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της ονομασίας. Τέτοιες κινήσεις όπως αυτή της «φίλης» Μάλτας, μάλλον όμως αποθαρρύνουν την επίδειξη ευελιξίας και συναινετικής λογικής από τη σκοπιανή ηγεσία…

Έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»,  κάνοντας μάλιστα αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και τον βασιλιά Φίλιππο.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ταγιάνι, έγιναν πριν από λίγους μήνες στα Σκόπια, όπου εκεί είχε παραστεί ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε ο κ. Ταγιάνι κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο, ως Ευρωπαίος Επίτροπος.


Αντιδράσεις

Η γνωστοποίηση των θέσεων του κυρίου Ταγιάνι, προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ. «Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες, ελπίζω να τις ανασκευάσει.»
Το γραφείο του νέου προέδρου, πάντως απέφυγε να σχολιάσει το σχετικό βίντεο.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου