Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ο Αρχοντοχωριάτης


Το χωριάτη δεν τον πείραζε που βρώμαγε από την απλυσιά κι έδερνε τη γυναίκα του. Τον πείραξε που τον έκαναν βούκινο κάτι πρωτευουσιάνοι. Και την κυβέρνηση δεν την πειράζει που πάει να καπελώσει κάθε Ανεξάρτητη Αρχή και που τα νοσοκομεία έχουν καταντήσει νεκροτομεία ασθενών και κολαστήρια γιατρών, την πείραξε που την έκραξαν οι Financial Times και ο Guardian!


Δεν την πείραξε που την έχει καταγγείλει η ίδια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόπειρες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, δεν την πείραξε που την έχει καταγγείλει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για το πραξικόπημα με τα κανάλια, δεν την πείραξε που την καταγγέλλουν τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα στελέχη της Αρχής ελέγχου Δημοσίων Εσόδων, τα στελέχη της Στατιστικής Αρχής, τα στελέχη της Αρχής Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, την πείραξε που την έκραξαν «οι ξένοι»!

Είναι το κόμπλεξ του επαρχιωτισμού του Αρχοντοχωριάτη, που δεν τον νοιάζει αν βρωμάει και ζέχνει, τον νοιάζει μη και του χαλάσει η εικόνα, που προσπαθεί να πουλήσει προς τα έξω. Το κόμπλεξ ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που δεν τη νοιάζει τι είναι αλλά τι φαίνεται.

Την κυβέρνηση δεν τη νοιάζει που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατήγγειλε στις 21 Νοεμβρίου του 2016 από τη Θεσσαλονίκη ότι η θνησιμότητα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι στη χώρα μας πάνω από 30% ενώ στην Ε.Ε. στο 15% (και στις ΗΠΑ έχει σχεδόν εξαφανιστεί). Την ένοιαξε που την έκραξε ο Guardian για το θέμα!

Την κυβέρνηση δεν την ένοιαξε που η ΠΟΕΔΗΝ είχε εκπέμψει ΣΟΣ ότι στα νοσοκομεία υπάρχει ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα, επιθέματα κατακλίσεων, υλικά καθαριότητας και απολύμανσης, χαρτοπετσέτες και σαπούνια! Την πείραξε που τα έγραψαν «οι ξένοι»!

Δεν την απασχολεί που αναλογεί ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς και που υπάρχει πια τεράστια έλλειψη σε γιατρούς, ενώ χιλιάδες δραπετεύουν στο εξωτερικό. Δεν την απασχολεί αυτό που ζούμε όλοι στα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν μόνο χάρη στον ηρωισμό υποαμοιβόμενων γιατρών και νοσοκόμων, σε συνθήκες ακραίων πιέσεων.

Δεν την κόφτει, που πολλά από τα υλικά στα χειρουργεία έχουν αντικατασταθεί με άλλα φθηνότερα, λόγω περικοπών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν τη νοιάζει που οι συγγενείς κουβαλάνε από τα σπίτια μέχρι και σεντόνια και γάζες! Τη νοιάζει που τά ’γραψε ο Guardian!

Και δεν την απασχολεί, γιατί μόλις χρειαστεί περίθαλψη κανένα στέλεχος βρίσκονται αμέσως και κρεβάτια και περίθαλψη με ένα απλό τηλεφώνημα! Σε αντίθεση με όοοολους τους υπόλοιπους πολίτες «της διακυβέρνησης που ασκείται για τα ασθενέστερα κομμάτια του λαού»!

Και, σαν τον Αρχοντοχωριάτη, δεν αρκείται στη σιωπή ή στην ενασχόληση με το έργο της, αλλά, λες κι είναι θιγμένος αναγνώστης απαντάει στα δημοσιεύματα (!), στους μεν Financial Times δια του πρωθυπουργικού γραφείου (!) στον δε Guardian με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!!

Δηλαδή, ο πρωθυπουργός της χώρας απαντάει και διαπληκτίζεται με ξένες εφημερίδες! Ήθελα να ήξερα, τι σόι άσχετους έχει μαζέψει ο πρωθυπουργικός περίγυρος, τόσο άσχετα με κάθε πολιτική, διπλωματική, κοινωνική, δημοκρατική λογική και πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πού τους βρήκε όλους αυτούς ο πρωθυπουργός, που λειτουργούν με την ίδια νοοτροπία που αντιδρούσε κι ο Πατακός; Ο οποίος … δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του για όσα έγραφε ο ξένος Τύπος για την Ελλάδα;

Όλοι αυτοί οι ανεκδιήγητοι, που πληρώνονται με δυσθεώρητους μισθούς από το υστέρημα του ελληνικού λαού ως αξιωματούχοι, μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι και λοιποί συγγενείς έχουν δει στη ζωή τους ή φαντάζονται την κυβέρνηση του Βελγίου, της Βρετανίας, της Δανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας ή άλλου κράτους του υποτιθέμενου πολιτισμένου κόσμου να απαντά σε δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν στη χώρα τους και τα οποία είναι εκατοντάδες κάθε μέρα;
Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι τυχάρπαστοι Αρχοντοχωριάτες ότι έτσι γίνονται ρεζίλι των σκυλιών διεθνώς και ρεζιλεύουν τον πρωθυπουργό και τη χώρα;

Μήπως νομίζουν όλοι αυτοί οι τύποι ότι η πληροφόρηση, όπως και οι Ανεξάρτητες Αρχές, μπορεί να ποδηγετηθεί από την κυβέρνηση; Τι είναι. Κομματικό φύλλο; Και… νουθετούν ως πρωθυπουργικό γραφείο τους Financial Times ότι το άρθρο τους για απόπειρα άσκησης εξουσίας επί των Ανεξάρτητων Αρχών είναι μονομερές και κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες! Τι λες βρε παιδί μου! Το δεκάχρονο αγοράκι, που δεν κάνει ούτε για κλητήρας σε ελληνική εφημερίδα, ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν άδολες πράξεις στην ενήλικη ζωή και διαμαρτύρεται για την ανακάλυψη! Ενώ το ίδιο εξαντλεί κάθε όριο δολιότητας για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα!

Οι Κινέζοι έχουν ένα εξαιρετικό ρητό, που ταιριάζει γάντι σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ελληνικής ζωής και νοοτροπίας: «Όταν το δάχτυλο δείχνει τη σελήνη ο ανόητος κοιτάζει το δάχτυλο».

Όταν εργαζόμενοι και Τύπος καταγγέλλουν τα χάλια της κυβερνητικής διαχείρισης, η κυβέρνηση κοιτάζει τους εργαζόμενους και τον Τύπο. Και σαν τον Αρχοντοχωριάτη, αντί να πάει να πλυθεί κατηγορεί αυτούς που τον λένε βρωμιάρη.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου