Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας


Η σύγχρονη τηλεοπτική δημοσιογραφία δεν απαιτεί αξεσουάρ όπως κασετοφωνάκι, φωτογραφική μηχανή, φορητό υπολογιστή κ.ά., αλλά χεράκι κρουπιέρη

Οι φωτογραφίες που κοσμούν το παρόν είναι αντιπροσωπευτικές μιας εποχής που η ωραία Ελλάς αγόρασε με δόσεις και πληρώνει τοις μετρητοίς, με βαρύτατο επιτόκιο. Μια κυρία ονόματι Τατιάνα...
μοστράρει στην τηλεόραση κάποιες απεμπλουτισμένες λεκτικές δεξιότητες που συνοδεύονται από μια ανυπέρβλητα αρμοστή σε εκείνην καπατσοσύνη. Ποζάρει καμαρωτή δίπλα σε κάτι που μοιάζει με ενυδρείο. Μέσα στο κυτίον τούτο, το ενυδρειόσχημο, δεν κολυμπούν ιχθύες, αλλά πετούν και στροβιλίζονται πενηντόευρα! Τα βλέπει ο δημότης του ελληνόφωνου Μπατιριστάν και νιώθει σαν τον Σεραφίνο (τον ήρωα του κόμικς), όποτε κόζαρε λιγουρεμένος τα ψητά κοτόπουλα να γυρνοβολούν στις σούβλες των ψητοπωλείων.

Κάπου στο βάθος κυματίζει μεσίστια η σημαία της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει). Η κυρα-Τατιάνα παροτρύνει τους τηλεθεατάς να συμμετέχουν σε μια κλήρωση. Ενα SMS για τη συμμετοχή κόστιζε 2,99 ευρώ. Τα «30 χιλιάρικα», όπως τα σπρέχαρε μόρτικα η κυριούλα, «μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή. Αν δεν έχεις σπίτι, μπορείς να πάρεις ένα» ντελάλιζε στις 29 Δεκεμβρίου. Και δώσ' του να λαχανιάζει ένα αόρατο φυσερό εντός του ενυδρείου και να μετεωρίζονται τα πενηντόευρα.

Και βίρα μάινα να δημηγορεί για το τυχάδιον η παρουσιάστρια, καταστερίζοντας τα «30 χιλιάρικα» στα ουράνια του σύμπαντος κόσμου της και κατ’ επέκτασιν των τηλεθεατών. Τα εγκώμια που έλουσαν τα περιδινιζόμενα «30 χιλιάρικα» δεν πρέπει να τα έχει ακούσει ούτε ο Ξέρξης από τον γλοιωδέστερο υπηρέτη του.

Κι εσύ απορείς και οι απορίες είναι τρεις: α) Τόση κατάντια πόσο μπορεί να αμείβεται; β) Προβλέπεται στο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ να είσαι μέλος της και να σπένδεις σιέλους εγγύς του βωμού των αιωρούμενων πενηντάρικων παροτρύνοντας τηλεθεατές να τζογάρουν; γ) Η Εφορία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις τηλεοπτικές κληρώσεις ή την ενδιαφέρουν μόνο οι τυροπιτάδες που δεν κόβουν απόδειξη για τις... φλογέρες με φιλαντέλφια; Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο (4141 του 2013, ΦΕΚ Α΄ 81), προβλέπεται φόρος για τα κέρδη άνω των 100 ευρώ σε τυχερά παίγνια.

Καλή χρονιά να έχουμε εμείς οι τζογαδόροι!


Από τον  Παναγιώτη Λιάκο / Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου