Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ~ Τι θα αναφέρει το πρώτο report προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου


Δέκα παρατηρήσεις έκανε η Τρόικα στην κυβέρνηση ολοκληρώνοπντας το πρώτο γενικό «τσεκ – απ» για την την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας.


Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών δεν περίμεναν ότι η Ελλάδα θα έκανε παραπάνω βήματα στην δημοσιονομική προσαρμογή και θα περνούσαν χωρίς εκπτώσεις τα σκληρά φορολογικά μέτρα.

Στις επαφές που είχαν με τους επτά υπουργούς της κυβέρνησης οι εκπρόσωποι της Τρόικας παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν είναι χωρίς προηγούμενο · Όμως χωρίς προηγούμενο, ήταν και η κατάσταση στο χώρο της οικονομίας.



Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακουφισμένη από την θετική αξιολόγηση των εξετάσεων της ελληνικής οικονομίας κάνει ήδη πλάνα για την τρίτη δόση του δανείου των 9 δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.

Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% το 2011.

Στην πλατεία Συντάγματος μένουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την είδηση που έχει φθάσει στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα φύγουν νωρίτερα από την Αθήνα.

Πρόκειται για τους κ. κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν την προσεχή Τρίτη αντί της 6ης Αυγούστου που αρχικά είχε ανακοινωθεί , αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ να ρίξουν μία δεύτερη ματιά στα μεγέθη της οικονομίας.

Η τρόικα αφήνει επίσης και δύο μόνιμους εκπροσώπους στην χώρα μας, ένας εκ των οποίων θα είναι ο γνωστός για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου Ολλανδός του ΔΝΤ Μπομπ Τράα που θα ασκεί εποπτικό ρόλο για λογαριασμό των διεθνών οργανισμών.

Της αναχώρησης των κεφαλών της Τρόικας θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη έκθεση προόδου για την Ελλάδα το περιεχόμενο της οποίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έκθεση δεν θα είναι «ρόδινη» για την Ελλάδα μετά τον δεκάλογο των παρατηρήσεων που έκαναν τα στελέχη της κατά την διάρκεια της παραμονή τους στην Ελλάδα.

Μέσα σε επτά ημέρες οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕκΤ: Έζησαν από κοντά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με τους βυτιοφορείς · ανέκριναν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο· ενώ κατάφεραν να ξεκλειδώσουν κάθε μυστικό κωδικό του προϋπολογισμού πίσω από τον οποίο κρύβονται κονδύλια για λογαριασμό των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που τους έκανε να ανησυχήσουν περισσότερο ήταν το γεγονός ότι τρία επικουρικά ταμεία παρενέβησαν τον βασικό κανόνα περικοπών των επιδομάτων που ορίζει το Μνημόνιο και αντί για επίδομα αδείας 200 ευρώ στους ασφαλισμένους έδωσαν τα προβλεπόμενα...

Αυτά δηλαδή που έπαιρναν οι δικαιούχοι πριν στρατοπεδεύσει το ΔΝΤ στην χώρα μας.

Η τρόικα επέστησε την προσοχή του Γιώργου Παπακωνταντίνου στα κρατικά έσοδα που υστερούν σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων και στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ που αποτελούν την «γάγγραινα» του προϋπολογισμού.

Στις ενστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την... ατροφία των εσόδων από τον ΦΠΑ οι επιτελείς στα οικονομικά υπουργεία ισχυρίζονται ότι η απόκλιση θα αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στην δεύτερη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ) την τρίτη αύξηση ΕΦΚ καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ) αλλά και στην είσπραξη των φόρων από την περιουσία ( ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ) που έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η τρόικα δεν διαφωνεί με τις νεότερες εκτιμήσεις που θέλουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας να είναι ηπιότερη από ότι έχει αρχικά προβλεφθεί και δη στο 3% έως 3,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%.

Μοναδικό σημείο για το οποίο κατά τις πληροφορίες «καρδιοχτύπησε» η Τρόικα ήταν οι δαπάνες των νοσοκομείων μετά δε την επισήμανση των Ορκωτών Ελεγκτών στην κυβέρνηση για οριζόντια μείωση αυτών δαπανών κατά 10%. Ακόμη και των μισθών!

Αναλυτικότερα οι δέκα αστερίσκοι στην δημοσιονομική πρόοδο που έβαλε η Τρόικα αφορούν:



1. Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Στα 2 δις. ευρώ προβλέπουν στο Γενικό Λογιστήριο ότι θα διαμορφω θεί η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. Στοα εξάμηνο οι εισπράξεις αποκλίνουν κατά 3,8 δις. ευρώ, αφού τα καθαρά έσοδα αυξάνουν με ρυθμό μόλις 7,2% στο πρώτο εξάμηνο έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Έτσι τα ποσά που έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία φθάνουν στα 23,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι συνολικές ειπράξεις για το 2010 προβλέπεται να φθάσουν τα 55,1 δισ. ευρώ. Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα καλυφθεί αυτή η απόκλιση αφού στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου δεν αποτυπώνεται πλήρως η απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων καθώς και των αυξήσεων που έγιναν στους έμμεσους φόρους. Τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2 δις. ευρώ από ή 0,8% του ΑΕΠ κυρίως λόγω: της δεύτερης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ) την τρίτη αύξηση ΕΦΚ καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ) την απόδοση της επέκτασης του λογιστικού προσδιορισμού, την είσπραξη του ΕΤΑΚ και του ΦΜΑΠ (που έχουν καθυστερήσει).



2. Στις χαμηλές ταχύτητες που παρουσιάζει ο ρυθμός εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Οι ελεγκτές της τρόικας παρατήρησαν ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαρισθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων είναι κατά ένα εκατομμύριο λιγότερες σε σχέση με αυτές που είχαν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει άμεση επιρροή στα έσοδα και ειδικότερα στον φόρο εισοδήματος, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 510 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις που μετρά έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών φθάνουν τα 6,012 δις. ευρώ έναντι 6,522 δις. ευρώ που είχαν καταμετρηθεί πέρυσι τέτοιο καιρό.



3. Στην ενδυνάμωση των εισπράξεων του ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών δεν μπορούν να «διαννοηθούν» ότι δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις που έγιναν στον φόρο δεν έχουν σταθεί ικανές να «θρέψουν» τα συγκεκριμένα έσοδα. Σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, ο ΦΠΑ είναι αυξημένος μόλις κατά 1,5% ή κατά 155 εκατ. ευρώ με την τρόικα να περιμένει και το δεύτερο εξάμηνο για να δει πως θα πάνε οι εισπράξεις οι οποίες στο τέλος Ιουνίου ανέρχνοται στα 8,391 δις. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν σε ανάκαμψη των εσόδων εκτιμώντας ότι η φοροδιαφυγή είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τις χαμηλές ταχύτητες του φόρου, αφού πολλές επιχειρήσεις προσωρούν σε συστηματική απόκρυψη του φόρου.



4. Στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα μπορεί να μην «καίγεται» φέτος για το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο ως ελάχιστα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, απαιτεί όμως να εισπραχθούν οπωσδήποτε του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την επιτάχυνση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο με την σειρά του θέλει έως το Φθινόπωρο να έχουν προσληφθεί όλοι οι Σύμβουλοι ώστε μέσα στο 2011 να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά projects. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ ακολουθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της Helexpo. Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να πωλήσει ποσοστό 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ, εξετάζοντας ακόμη και την λύση πακέτο για τις δύο εταιρίες ύδρευσης.



5. Στην αναδιάθρωση των τραπεζών. Ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση κλείνοντας παράλληλα το «μάτι» για συγχωνεύσεις, εξαγορές ακόμη και για κρατικοποιήσεις τραπεζών. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕκΤ προέτρεψε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προσέξει διαίτερα την Αγροτική τράπεζα που δεν πέρασε το «stress test» με αποτέλεσμα να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το τοπίο στις τράπεζες θα ξεκαθαρίσει τον Σεπέμβριο όπου οι τρεις Σύμβουλοι θα εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που χειμάζεται από την οικονομική κρίση.



6. Στην αύξηση των δαπανών για τόκους (67 εκατ. ευρώ) από τα έντοκα . «Οι πρόσθετες δαπάνες για τόκους ( έστω και μικρές) που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο στις πρόσφατες δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων δεν μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής της τρόικας», επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Φέτος ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των 67 εκατ. ευρώ με αποτέλσμα οι συνολικές δαπάκες για τόκους να φθάσουν στα 13,017 δις. ευρώ από 12,95 δις. ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά.



7. Στις δαπάνες των νοσοκομείων. Όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου οι δαπάνες των νοσοκομείων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία και ειδικότερα τον στόχο για έλειμμα 8,1% φέτος. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρεί σε δημόσιο διαγωνοσμό για την πρόσληψη Ορκωτών Ελεγτικών Λογιστών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κάθε νοσοκομείο προκειμένου καταπολεμηθεί το θέμα της κακοδιαχείρισης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.



8. Στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ. Η τρόικα απόρησε με τις υπερβάσεις δαπανών που ανακάλυψε ότι σημειώθηκαν στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) . Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για υπέρβαση 1 δισ. ευρώ η οποία δεν οφείλεται μόνο σε αυτό το Ταμείο αλλά και στον ΟΑΕΔ. Κατά τις πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΑΕΕ έχει αντλήσει το 70% της συνολικής επιχορήγησης που δικαιούται φέτος από τον προϋπολογισμό ήτοι 630 εκατ. ευρώ επί συνόλου 900 εκατ. ευρώ. Γεγονός που έκανε τα στελέχη της τρόικας να διερωτηθούν για το αν θα υπάρξει υπέρβαση του ύψους των πιστώσεων έως στο τέλος του χρόνου.



9. Στις ελλειματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων πιέζουν αφόρητα τον προϋπολογισμό. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ επιβαρύνουν κατά 0,8% του ΑΕΠ φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση και στους συγκοινωνιακούς φορείς οι οποίοι κάλυψαν το 73,4% των αναγκών τους από το πρώτο εξάμηνο έχοντας εισπράξει ήδη 181 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. του Προγράμματος. Η πιο ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των επιχορηγούμενων φορέων είναι η περίπτωση του ΟΑΣΑ που εμφανίζει αδυναμία δανεισμού.



10. Στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Άνοιγμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση η οποία μέχρι το τελος του έτους σκοπεύει να άρει τους προστατευτικούς περιορισμούς που ισχύουν για μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Με νόμο που θα καταθέσει έως το τέλος του έτους στην βουλή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα κωδικοποιούν ένα προς ένα τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που θα τεθούν προς απελευθέρωση σε συνέχεια των υποδείξεων του κλιμακίου της Τρόικας για την υποχώρηση των τιμών. Έτσι μετά τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων τα «πάνω κάτω» έρχονται για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, του οπτικούς, τους φαρμακοποιούς, του μηχανικούς, του αρχιτέκτονες, τους ιδιοκτήτες των ταξί κλπ και για πλήθος άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες.



Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου