Εξακόσιες ογδόντα δύο περιπτώσεις ατόμων που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, με ψευδείς βεβαιώσεις, εξακριβώθηκαν μέχρι στιγμής από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.
Η έρευνα γίνεται προκειμένου να διακριβωθεί η απάτη από ιδιώτες και υπαλλήλους, οι οποίοι ελάμβαναν επί σειρά ετών προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, χωρίς να το δικαιούνται, ύστερα από ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.
Η υπόθεση έχει ξεκινήσει χρονικά από το έτος 1988 και αφορά στον έλεγχο συνολικά 1.200 φακέλων, προσώπων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει αλλά κάποιοι εξακολουθούν να εισπράττουν.
Για τις 682 περιπτώσεις που έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής διεξάγεται δικαστική πραγματογνωμοσύνη από ιατρούς οφθαλμίατρους πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Πατρών. Στο πλαίσιο της έρευνας διακριβώνεται και η ζημιά του Δημοσίου.
Παραιτήθηκε από το Νοσοκομείο ο Διευθυντής του Οφθαλμολογικού
Έντονο παρασκήνιο και πολιτικές συγκρούσεις “κρύβονται” πίσω από την παραίτηση του Διευθυντή του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Νίκου Βάρτζελη, τον οποίο ο Δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, έχει κατηγορήσει ότι σε συνεργασία με τον πρώην Νομάρχη, Διονύση Γάσπαρο, είχαν στήσει μια μηχανή χορήγησης επιδομάτων τυφλότητας, με αντάλλαγμα οικονομικά και ψηφοθηρικά οφέλη.Ο κ. Βάρτζελης έστειλε την παραίτησή του ηλεκτρονικά στο Νοσοκομείο το βράδυ της 21ης Μαρτίου, τονίζοντας πως επιθυμεί να βγει στη σύνταξη.
Το “περίεργο” σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι λίγες ώρες μετά την παραίτησή του, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση εναντίον του γιατρού. Δηλαδή, έδωσε αυτή την εντολή κατόπιν εορτής, μιας και ο κ. Βάρτζελης αποτελεί παρελθόν για το Νοσοκομείο και έτσι δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε διοικητική ή πειθαρχική δίωξή του. Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας μπορούν πλέον να τον πάνε μόνο στα πολιτικά δικαστήρια, ζητώντας την ποινική δίωξή του, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι όντως έδωσε βεβαιώσεις τύφλωσης σε ανθρώπους που δεν έπρεπε να την πάρουν. Αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, όμως, είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει από 5 έως 10 χρόνια, συνεπώς είναι άνθρακας ο “θησαυρός” που επιδιώκει να βγάλει η 6η ΥΠΕ από αυτή την υπόθεση.
Παράλληλα, πέρα από το διασυρμό που έχει υποστεί η Ζάκυνθος τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε δύο μήνες έχουμε εκλογές και, ως εκ τούτου, η ιστορία με τα επιδόματα τυφλότητας βγήκε τόσο έντονα στην επικαιρότητα, επειδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να πολώσουν το προεκλογικό κλίμα. Κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα και όλα θα ξεχαστούν μόλις τελειώσει η διαδικασία της κάλπης. Εξάλλου, το… “έργο” αυτό το έχουμε δει ξανά στη Ζάκυνθο και δεν μας προκαλεί εντύπωση.
Επιπροσθέτως, είναι τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αν και έχει στα χέρια του το πόρισμα για τους “μαϊμού τυφλούς” δεν το έχει στείλει ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Συνεπώς, το Υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να… “καλλιεργεί” εντυπώσεις στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, δυσφημίζοντας τον τόπο μας.
www.imerazante.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου