Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

"Κεντάει” φέτος το ελληνικό κρασί


Με έναν ήπιο χειμώνα, με αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη, αλλά και δίχως καύσωνες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών, η φετινή σοδειά για τα ελληνικά κρασιά φαίνεται ιδιαίτερα καλή.

Τόσο οι ελληνικές ποικιλίες, όσο και οι διεθνείς που έχουν προσαρμοστεί στο ελληνικό περιβάλλον, παράλληλα με τα πολλά μικροκλίματα, τοποθετούν τα ελληνικά κρασιά στα ράφια των ξένων χωρών όλου του κόσμου, κάνοντάς τα, χρόνο με το χρόνο, όλο και πιο ανταγωνιστικά. 

O τρύγος στις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας που φέτος ήρθε λίγο νωρίτερα σύµφωνα µε τους οινοπαραγωγούς, προοιωνίζεται µια πολύ καλή χρονιά, µε αρωµατικά και ευχάριστα λευκά κρασιά, αλλά και µε έντονο χρώµα και καλή φαινολική ωριµότητα τα κόκκινα. 
«Είχαµε έναν πολύ καλό βλαστικό κύκλο, µε ήπιο χειµώνα, κανονικές θερµοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη, ενώ δεν υπήρξαν καύσωνες κατά τη διάρκεια της ωρίµανσης των σταφυλιών» επισηµαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και οινοπαραγωγός της οινοποιίας «Κεχρή» στο Καλοχώρι, Στέλιος Κεχρής.

Πυξίδα οι ελληνικές ποικιλίες
Για µια πρώιµη χρονιά µε κάποιες ιδιαιτερότητες µίλησε ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, από το «Κτήµα Γεροβασιλείου» στην Επανοµή, ο οποίος θεωρεί την ποιότητα του κρασιού αλλά και τις ελληνικές ποικιλίες πυξίδα για τις εξαγωγές. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά µικροκλίµατα, και η ιδιαιτερότητα των ελληνικών ποικιλιών σπάει τη µονοτονία των ξένων», επισηµαίνει στον «ΑτΚ» ο κ. Γεροβασιλείου.


Στην πρωιµότητα του τρύγου κατά, τουλάχιστον, 18 ηµέρες, αναφέρθηκε ο οινοπαραγωγός Ανέστης Μπαµπατζιµόπουλος, από το «Κτήµα Ανέστη Μπαµπατζιµόπουλου» στην Οσσα Λαγκαδά, ο οποίος ελπίζει ότι το ξινόµαυρο ροζέ του – µε το οποίο έχει καταξιωθεί- θα είναι έτοι-µο µέσα στον Οκτώβριο. «Το κρασί µας “κεντάει”, δίνουµε το καλύτερο, αλλά και αρκετά φτηνά», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ» ο κ. Μπαµπατζιµόπουλος συµπληρώνοντας ότι τα σούπερ µάρκετ µε τη σειρά τους παρουσιάζουν εξαιρετικά κρασιά σε πολύ χαµηλές τιµές.
Από τις πλέον δύσκολες των τελευταίων ετών ήταν η φετινή σοδειά για το βιολογικό αµπελώνα «Κτήµα Πόρτο Καρράς», λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων επί πολλούς µήνες στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, καθώς και της εξαιρετικά υψηλής µέσης θερινής θερµοκρασίας. «Η συντόµευση του χρόνου του τρύγου συνε-τέλεσε στο ποιοτικό δυναµικό των σταφυλιών», σηµειώνει στον «ΑτΚ» η αντιπρόεδρος του κτήµατος Υλιάνα Στέγγου.
«Ο καιρός ως σύµµαχος στον οινοπαραγωγό έφερε υψηλά ζάχαρα και κατ’ επέκταση υψηλόβαθµα κρασιά µε αποτέλεσµα να δώσουν πολύ καλής ποιότητας κρασί, µε αρωµατικά και εύγευστα λευκά και καλύτερα κόκκινα», αναφέρει η οινοπαραγωγός Κλαούντια Παπαγιάννη του «Κτήµατος Κλαούντια Παπαγιάννη» στην Αρναία Χαλκιδικής.

Το ελληνικό κρασί ανεβαίνει χρονιά με χρονιά
Για το «Κτήµα Κυρ Γιάννη ΑΕ», τόσο στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας όσο και στον Αγ. Παντελεήµονα Φλώρινας, η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλά, µε οξύτητα, πολλά χρώµατα και αρώµατα αλλά µε µέτριο “σώµα”, κάτι που οφείλεται στο παρατεταµένο καλοκαίρι. Σύµφωνα µε τον οινοπαραγωγό Στέλιο Μπουτάρη, η ποιότητα του ελληνικού κρασιού ανεβαίνει χρονιά µε χρονιά και «ιδιαίτερα τα λευκά κρασιά, στην κατηγορία µεταξύ 8 – 15 ευρώ – λιανική τιµή-, µπορούν να ανταγωνιστούν κρασιά σ’ όλον τον κόσµο».
Οι αρκετές βροχές τον πρώτο καιρό του καλοκαιριού και στη συνέχεια η απόλυτη ξηρασία βοήθησαν στην ποιοτική συγκέντρωση των στοιχείων του σταφυλιού, η δε µεγάλη περίοδος ωρίµανσης δίνει εξαιρετικά γευστικά και αρωµατικά κρασιά. Σύµφωνα µε τον οινοπαραγωγό Αγγελο Ιατρίδη, του «Κτήµατος Αλφα» στον Αγ. Παντελεήµονα Φλώρινας στην περιοχή του Αµυνταίου, «τα ποιοτικά στοιχεία δηµιουργούν τη βάση στο να ενισχυθεί η παρουσία µας στο εξωτερικό».

Φρεσκάδα στον καρπό
Για άλλη µια χρονιά µε εξαιρετική ποιότητα, µε υγιές σταφύλι, µε την ωριµότητα να βρίσκεται σε καλά επίπεδα, κρατώντας τη φρεσκάδα στον καρπό και δίνοντας καλές οξύτητες, µίλησε στον «ΑτΚ» ο οινοπαραγωγός Θωµάς Λίγας, από το «Κτήµα Λίγας» στα Γιαννιτσά Πέλλας.
Εάν δεν τελειώσει ο τρύγος, δεν µπορεί να φέρει εκτίµηση για φέτος ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης, από το «Κτήµα Χατζηβαρύτη ΑΕ» στη Γουµένισσα, διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ», «κινδυνεύουµε ανά πάσα στιγµή από τις καιρικές συνθήκες· ακόµη και την τελευταία µέρα µπορεί να µας καταστραφεί η σοδειά».
Η εσοδεία του 2013, παρότι αποτελεί την πιο πρώιµη χρονιά της δεκαετίας, φέρει όλα τα στοιχεία µιας πολύ καλής εσοδείας µε πολύ καλά αρωµατικά και οργανοληπτικά γενικότερα χαρακτηριστικά στους ήδη αποζυµωµένους οίνους. Σύµφωνα µε τον οινολόγο Νίκο Καρατζά, από το «Κτήµα Παυλίδη» στα Κοκκινόγεια Δράµας, τα ελληνικά κρασιά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.
Ο ήπιος χειµώνας, ήδη από την ώρα της ανθοφορίας, βοήθησε και τα αµπέλια του «Κτήµατος Τέχνη Οίνου» στο Μικροχώρι Δράµας. Σύµφωνα µε τον οινοπαραγωγό, Γιάννη Παπαδόπουλο, «έχουµε αρωµατικά λευκά και κόκκινα µε “σώµα” και άρωµα». 

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ(nchiotopoulou@ekdotiki.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου