Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Επισκέπτες για πρώτη φορά στο Ιερό της Μητέρας των Θεών στο Βέρμιο


Τους πρώτους επισκέπτες του θα υποδεχθεί το Σάββατο το Ιερό της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα Βερμίου, στο πλαίσιο των ξεναγήσεων που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Ο αρχαίος ναός της Μητέρας των Θεών, ο οποίος αναστηλώθηκε πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ιδρύθηκε τη ρωμαϊκή κατοχή.


Με θέα τον ποταμό Αλιάκμονα και τα Πιέρια Όρη, στο καταπράσινο μακεδονικό τοπίο όπου πάτησε το πόδι του ο Περδίκας, ο πρώτος Τημενίδης βασιλιάς, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες των Μακεδόνων.

Η ξενάγηση (ώρα 11:00) θα πραγματοποιηθεί από τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο του έργου της αναστήλωσης, Γιάννη Γραικό.

Επίσης, την Κυριακή 29 Μαΐου (10:30) με αφετηρία τον Τάφο της Κρίσεως στα Λευκάδια, θα ξεκινήσει μια περιήγηση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και τη μυθολογία με ιδιαίτερες πτυχές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο περνά από τον Τάφο των Ανθεμίων, καθώς και από το θέατρο και το Νυμφαίο στη Μίεζα, τον τόπο όπου βρισκόταν η Σχολή του Αριστοτέλη. Παράλληλα ο Γιώργος Μάλλιος, διδάκτωρ αρχαιολογίας και φιλόλογος του 1ου Λάππειου Γυμνάσιου Νάουσας και ο Νίκος Κύρρου, γεωλόγος, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νάουσας και ειδικός γνώστης θεμάτων βοτανολογίας, θα μιλήσουν για τα φυτά και τα βότανα με αναφορές στον μύθο και την ιστορία.


Το Ιερό της Μητέρας των Θεών   (Φωτογραφία:  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας )

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου