Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο Τετάρτη ~ Δωρεάν η είσοδος


Ελεύθερη είσοδο και μια σειρά από δράσεις έχουν ετοιμάσει μουσεία της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Θέμα του φετινού εορτασμού; «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

«Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό.
Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Ας δούμε αναλυτικά

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Τετάρτη 18/5, προσφέρει μια διαδραστική περιήγηση στο μουσείο για κινητά και tablet με λειτουργικό Android, ειδικά σχεδιασμένη για το ΜΒΠ, με τίτλο «Amusing Museum».
Από τις 8.00 – 20.00, οι  επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις συλλογές με τρόπο βιωματικό μέσα από ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια. Η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team, μια ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία.
 Η εφαρμογή θα παραμείνει σε λειτουργία στο Μουσείο και μετά τις 18/5.
Την ημέρα αυτή η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
 Για να μεταφορτώσετε την εφαρμογή σαρώστε το QR Code που θα βρείτε στο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Anaptixis.AmusingMuseum&hl=el
Στις 19/5, 20.00, η «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε», μουσικό δράμα βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ, από την Ομάδα Meet the Art και στις 21/5, 11.00 βόλτα «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού», μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot με αφετηρία το Λευκό Πύργο. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη

Πολιτιστικές δράσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18η Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (21η) διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Wine Spirit / Το πνεύμα του κρασιού» που φιλοξενείται στην Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη) από τον επιμελητή, Γιάννη Μπόλη και το δημοσιογράφο - σύμβουλο κρασιού, Στέφανο Κόγια.
Στις 18 Μαΐου, στις 12.00, θα ακολουθήσει ξενάγηση και περιήγηση στο κτίριο και την ιστορία της Casa Bianca, από την Ιστορικό Τέχνης, Χαρά Θεοχάρους και τη Μουσειολόγο, Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη. Είσοδος ελεύθερη.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει με ξεναγήσεις. Συγκεκριμένα θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 18 Μαΐου 10:00 ως 22:00, προγραμματίζοντας ένα ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης-δράσης.
Στις 18.00 θα γίνει η δράση «Μουσείο εκτός των τειχών», ένα πρωτότυπο ξεναγικό παιχνίδι που μπλέκει στοιχεία της ιστορικής τοπογραφίας της πόλης,  γλυπτά της συλλογής του ΜΜΣΤ τα οποία βρίσκονται στο δημόσιο χώρο, αλλά και  υπόγειες “κατακρύψεις” του σύγχρονου.
Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τη μόνιμη έκθεση των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και τις περιοδικές εκθέσεις:
-«Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης».
-Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκπατρισμό.
Στις 21/5, 21.00, θα δοθεί θεατρική παράσταση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

Στο Τελλόγλειο

Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του συμμετέχει στον εορτασμό το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Στις 18/5 θα είναι ανοιχτό 9.00 έως 24.00 με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στις εκθέσεις «Οδυσσέας Ελύτης. Ποίηση και ζωγραφική» και «Όραμα και δημιουργία. Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική». Θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, στις 11.00 – 12.00 και στις 19.00 – 20.00.

Στο ΚΜΣΤ και στο ΚΣΤΘ

Τριήμερο δράσεων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) στις 17, 18 και  19/5.
Σήμερα και αύριο θα γίνουν ξεναγήσεις στις 12.00 στις εκθέσεις που φιλοξενεί το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών (Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη και Black  & white storie. 44 Ζωγραφικά μονοπλάνα) και στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1), την ίδια ώρα, στην έκθεση ENIGAMI.
Στο τελευταίο θα γίνει 17.00-19.00 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«LOST IN PORT-Πολιτιστικά τοπία στο Λιμάνι»  για οικογένειες (μια καθοδηγούμενη περιπλάνηση με στάσεις και δράσεις στο πολιτιστικό τοπίο της πρώτης προβλήτας του λιμανιού). Επίσης θα λειτουργεί Bazaar εκδόσεων στα πωλητήρια των δύο χώρων του μουσείου. 
Προϋπόθεση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: μια φωτογραφική μηχανή ή κινητό με φωτογραφική μηχανή, ανά οικογένεια. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Φωτογραφίας. Ηλικίες: 6-10 ετών. Δωρεάν συμμετοχή, Δωρεάν είσοδος στους χώρους. Τέλος στις 19/5 θα δοθεί 20:00-21:00 Θεατρικό Αναλόγιο στη Μονή Λαζαριστών.

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό της πόλης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε ξεναγήσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης τις ώρες 10:00-11:00 κ 12:00-13:00.
Συμμετοχή: ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: 2313 310442, 2313 310454.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το ΑΜΘ διοργανώνει τη δράση με τίτλο «Πολύγλωσσο Μουσείο με μουσικές συναντήσεις».
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη νοηματική, σε άτομα με προβλήματα όρασης και στο ευρύ κοινό. Οι ξεναγήσεις γίνουν στις μόνιμες υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Μνήμη και λίθοι» και «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις «Ραιδεστός - Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» και «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον».
Μουσικά σύνολα πλαισιώνουν την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας σε διάφορα σημεία του Μουσείου. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν προσωπικές συναυλίες στους επισκέπτες!
Η δράση ολοκληρώνεται με τη συναυλία λήξης στο αίθριο του Μουσείου με σύνολα Παραδοσιακής, Ευρωπαϊκής και Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ., με τραγούδια και μουσικά έργα για το Μάϊο και την Άνοιξη.
Συμμετοχή στις ξεναγήσεις δωρεάν. Η ημερομηνία για δηλώσεις συμμετοχών έχει παρέλθει ωστόσο μπορείτε να τηλεφωνείτε στα τηλ: 2313 310 301, 255, 244 για τυχόν ακυρώσεις.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης


Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, διοργανώνει φωτογραφικό περίπατο στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού και τη γύρω περιοχή στις 20/5, 17.00-20.00. Ιστορικές φωτογραφίες αποτελούν το ερέθισμα για την ξενάγηση και τη φωτογράφιση της συγκεκριμένης περιοχής. Οι συμμετέχοντες έχοντας ανά χείρας τις φωτογραφίες αυτές θα διερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να εντοπίσουν την κατάλληλη οπτική γωνία και να επαναλάβουν τη λήψη καταδεικνύοντας τις διαφορές του τότε και του σήμερα.
Πρόγραμμα για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας. Συμμετοχή δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ μέχρι 19/5 (τηλ.: 2310.566716, ώρες 12:00-16:00).

Υπηρεσία νεωτέρων μνημείων

Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Φανταστικές διαδρομές στην πόλη μου» για το μνημείο και την περιοχή του, ξεναγήσεις και προβολή πολυμεσικών εφαρμογών θα γίνουν από 18 έως 20/5 στην Υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων κεντρικής Μακεδονίας – Πολυχώρος Πολιτισμού (Ελένης Ζωγράφου 3, τηλ. 2310 213 800) τις ώρες 9:00-17:00. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός της ημερίδας.

Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών που έχει έδρα στην οδό Βασ. Όλγας 107 θα κάνει ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου την Τετάρτη 18/5. Τηλ 2310 830665, 2310 814403.

Μακεδονικός Τάφος

«Αρχαία Λητή – Δερβένι. Από την ανασκαφή στο Μουσείο» ονομάζεται η εκπαιδευτική δράση για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα γίνει στις 18/5 στο Μακεδονικό Τάφο Μακρίδη Μπέη στο Δερβένι. Τηλ. 2310 801402.


Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ / typosthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου