Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Λάθρο & μπαχαλάκηδες εισαγωγής καίνε την Αθήνα


Μόλις τρεις από τους συνολικά δεκατέσσερις νεαρούς που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας είναι Έλληνες υπήκοοι. Οι υπόλοιποι είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή εισβολείς λαθρομετανάστες.

Οι τρεις προσήχθησαν από την πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι από τα Εξάρχεια, όπου μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου...
σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Οδηγήθηκαν αρχικά στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και χθες το απόγευμα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Κατηγορούνται για επιθέσεις κατά αστυνομικών, κατοχή εκρηκτικών υλών (μολότοφ), εμπρησμό, αντίσταση κ.ά. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, οι δύο από τους τρεις Ελληνες (ηλικίας 23 και 26 ετών) είναι γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. από παλαιότερη συμμετοχή τους σε επεισόδια. Είχαν και το 2010 κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Αγνωστοι αντίθετα είναι οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες. Πρόκειται για τέσσερις υπηκόους Ιράν, τρεις Γάλλους, δύο Ελβετούς, έναν υπήκοο Αυστρίας και μια νεαρή Κύπρια. Μεταξύ των Γάλλων, 25, 26 και 28 ετών, είναι μια μαία και ένας μουσικός που δήλωσαν άστεγοι. Αντίστοιχα, η 21χρονη Κύπρια είναι φοιτήτρια στην Ελλάδα, ενώ οι τέσσερις υπήκοοι Ιράν, ηλικίας 24 έως 35 ετών, είναι εισβολείς λαθρομετανάστες που ζούσαν δίχως «χαρτιά» στην Αθήνα.


Σε βάρος τους κινήθηκε διαδικασία διοικητικής απέλασης. Αντίθετα, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, δεν είχε αποσαφηνιστεί ο λόγος της παρουσίας στην Ελλάδα, ενός Αυστριακού 23 ετών καθώς επίσης ενός 35χρονου και μιας 29χρονης από την Ελβετία. Στην κατοχή της νεαρής Ελβετίδας βρέθηκε ένα γερμανικό δίπλωμα οδήγησης.

Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν το διάστημα μεταξύ 8.30 - 8.45 μ.μ. κατά τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Το δεύτερο «κύμα» συλλήψεων έγινε αρκετή ώρα αργότερα, στα Εξάρχεια. Εξι από τους συλληφθέντες προσήχθησαν από τη συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα κουκουλοφόρων να προκαλέσουν φθορές στην πρόσοψη του ξενοδοχείου «Τιτάνια». Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν (μετά τα μεσάνυχτα) στη διάρκεια επιθέσεων κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Πολιτισμού και αλλού.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται συμμετοχή αλλοδαπών σε συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ. Για την πολυήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (την άνοιξη 2015) είχαν συλληφθεί, μεταξύ άλλων, 2 υπήκοοι Αλγερίας, 2 υπήκοοι Αφγανιστάν, δύο Πολωνοί καθώς επίσης ένας Ισπανός και ένας Κύπριος. Μάλιστα, η σύλληψη των δύο Αλγερινών είχε ενεργοποιήσει την ΕΥΠ, δίχως από τη διερεύνηση της υπόθεσης να προκύψουν ανησυχητικά ευρήματα. Αντίστοιχα, για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά αστυνομικών τον περασμένο Ιούλιο έξω από τη Βουλή είχαν κατηγορηθεί ένας υπήκοος Αλβανίας και ένας Ιταλός 48 ετών που ζούσε στην Αθήνα και είχε συλληφθεί το 2013 για παρόμοια υπόθεση.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν το φαινόμενο άλλοτε στην «αφομοίωση» στον αντιεξουσιαστικό χώρο μεταναστών και άλλοτε σε «συγγενικές» σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλήνων, Ιταλών ή Γερμανών αναρχικών. Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση καταγράφηκε τον Αύγουστο στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Στη διάρκεια πορείας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είχαν συλληφθεί 78 αναρχικοί από τους οποίους οι 69 ήταν αλλοδαποί. Οι περισσότεροι (41) ήταν Γερμανοί και τον κατάλογο των κατηγορουμένων συμπλήρωναν Αυστριακοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι και ένας Πολωνός.

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση διετάχθη προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες στελεχών της Λαϊκής Ενότητας για υπερβολική χρήση βίας αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον στελεχών του κόμματος, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Κυριακής. Για την υπόθεση πρόκειται να διενεργηθεί και ΕΔΕ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΠΑΜ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ.
Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες! Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, ώρα 6:00 μ.μ. προσυγκέντρωση στην πλ. Ομονοίας και πορεία προς την πλ. Συντάγματος. Αυτή η μαχη θα κερδιθει, γιατι αν δεν κερδιθει, εχουμε τελειωσει σαυτο το τοπο.!!

https://www.youtube.com/watch?v=RM8LrfVz9G8

Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγουν!

Δημοσίευση σχολίου