Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ποιό κρασί μπορεί να παλαιωθεί;


Το να παλαιώνετε ή να βάζετε στο κελάρι ένα κρασί σημαίνει ότι αποφασίσατε να αγοράσετε ένα κρασί και να το φυλάξετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για κάποια χρόνια, επιτρέποντάς του να βελτιωθεί  καθώς μένει στο μπουκάλι. 

Πάντως οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα ποια κρασιά πρέπει να παλιώσουμε και ποια πρέπει να καταναλώσουμε αμέσως. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν μερικοί κανόνες που απλουστεύουν πολύ αυτήν την απόφαση!

cava
Η βιομηχανία οίνου αγαπά να μιλά για παλαιωμένα και συλλεκτικά κρασιά-γιατί το να πιούμε ένα παλιό κρασί έχει μια πολύ ρομαντική αίσθηση .Ένα παλιό κρασί μας ταξιδεύει σε μια σημαντική χρονιά της μνήμης μας -ίσως των γενεθλίων μας ή κάποιας επετείου..ίσως ακόμα και σε κάποια χρονιά που δεν είχαμε καν γεννηθεί! Πάνω από όλα ένα παλαιωμένο κρασί μας προσφέρει γεύσεις και υφές  που δεν θα μπορούσαμε να βιώσουμε αν δεν είχε αυτήν την ηλικία.

Μόνο το 1%της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού μπορεί να παλαιωθεί.
Αν το σκεφτείτε, αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που το αναγάγει σε μια τόσο ρομαντική εμπειρία. Επειδή τόσο λίγα μπουκάλια στον κόσμο μπορούν να βελτιωθούν και να μας προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους αφού φυλαχθούν για τόσο πολύ  καιρό.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το 99% των κρασιών είναι για άμεση κατανάλωση..Αυτό δεν σημαίνει ότι  έχει ημερομηνία λήξης-όσο το διατηρείτε σωστά—απλά δεν θα στοχεύσετε σε μακρόχρονη παλαίωση, καθώς ο χρόνος που θα περιμένετε δεν θα σας προσφέρει καμία βελτίωση.

Ενας απλός κανόνας είναι πως τα περισσότερα από τα κρασιά που η τιμή τους είναι περίπου 20 ευρώ -και κάτω- προορίζονται για κατανάλωση μέσα σε μια διάρκεια 4-5 χρόνων από την αγορά τους. Μετά απο 5 χρόνια  μπορεί πραγματικά να αρχίσει να επιδεινώνεται και να χάσει πολλές από τις χάρες του. Στην πλειοψηφία τους και κρασιά που κοστίζουν πάνω από 20  ευρώ προορίζονται για να καταναλωθούν μέσα σε 4-5 χρόνια.

Cava_Modern_Pacific


Μόνο εκείνα που θεωρούνται “premium επωφελούνται πραγματικά από την παλαίωση και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες (ανάλογα με τον τύπο κρασιού που προτιμάτε να παλαιώσετε).που υπαγορεύουν πόσο καιρό  θα πρέπει να περιμένετε ώστε να γίνει τέλειο. Αν σας ενδιαφέρει  κυκλοφορούν εξαιρετικά βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Καθώς οι περισσότεροι  θα εξακολουθούμε να αγοράζουμε κρασιά άμεσης κατανάλωσης ας μείνουμε σε αυτόν τον κανόνα-όλα τα κρασιά ακόμα και τα πιο σπάνια και παλιά είναι για να τα απολαύσουμε και όχι για να τα κοιτάζουμε σε μια συλλογή. Διατηρείστε λοιπόν τα κρασιά ας σωστά-κι ανοίγετε τε ένα συχνά.. Στην υγειά μας!!!!


http://www.krasiagr.com/palaiwsi-oinou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου