Είχες το βυσματάκι, τρούπωσες ως συμβασιούχος σε κάποιο άντρο ρουσφετοκρατίας (ΟΤΑ) για δύο χρόνια και παίρνεις πλέον μόρια για να την μονιμοποιήσεις, εις βάρος φυσικά κάποιων άλλων.
Υπόψιν ότι τέλη Μαρτίου λήγουν αρκετές διετείς συμβάσεις που δεν επιτρέπεται να ανανεωθούν, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε την προκύρηξη 3Κ/2018, ώστε αυτόματα βάσει της ηλεκτρονικής αίτησης να μην χάσουν οι συμβασιούχοι, ούτε ημέρα, μιας και όσοι είναι ήδη μέσα σε κάποια υπηρεσία, πριμοδοτούνται με αρκετά παραπάνω μόρια και θεωρούνταν πολύ πιθανότερο να επιλεχθούν αυτοί. Υπήρχαν όμως στην προκύρηξη και λίγες θέσεις που η εμπειρία δεν λαμβανότανε υπόψιν και είχανε κάποιες ελπίδες μερικοί εκτός της «κλίκας» να προσληφθούνε. ΚΙ ΟΜΩΣ! ο ΣΥΡΙΖΑ...
τελευταία στιγμή κι ενώ έχουνε σταλεί από ανύποπτους κι απελπισμένους για εργασία ανέργους, δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, έχουν δοθεί χρήματα για παράβολα, ταχυδρομεία, μεταφράσεις κι επικυρώσεις πτυχίων σε δικηγόρους, φέρνει τροπολογία που αναφέρει ότι Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΣΩΝ
Ποιο κοντά φέρνει η κυβέρνηση, την μονιμοποίηση συμβασιούχων με την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη καθώς επιχειρείται να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 του Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα αλλαγές ήρθαν εκ των υστέρων την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ αποκλείοντας περισσότερους από 100.000 υποψηφίους
ΑΣΕΠ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3Κ/2018
Η διάταξη αυτή, «εξυπηρετούσε» τις μονιμοποιήσεις όσων ήδη είναι συμβασιούχοι στους δήμους αλλά έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 7 του νόμου 3812/2009 που λέει ότι η εμπειρία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο για το πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων που προκηρύσσονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ τάχτηκε αρχικώς υπέρ του νόμου 3812/2009 και δημοσίευσε την προκήρυξη που προέβλεπε πριμοδότηση μόνο για το 50% των θέσεων, όπως άλλωστε είναι και το σωστό.
Με αυτόν το τρόπο, ελπίδες διορισμού είχαν και οι μέχρι τώρα συμβασιούχοι του Δημοσίου, αλλά και νέοι υποψήφιοι χωρίς απαραίτητα προϋπηρεσία σε θέση ανταποδοτικού χαρακτήρα ΟΤΑ.
Τα παραπάνω όμως έφεραν την τροποποίηση της προκήρυξης ώστε η πριμοδότηση της εμπειρίας να ισχύσει για το σύνολο των θέσεων (100%) της προκήρυξης παρακάμπτοντας εντελώς πια το νόμο 3812/2009 και στηρίζοντας την απόφασή του στο νόμο 4479/2017 που ωστόσο δεν αναφέρει πουθενά το σύνολο των θέσεων για τις οποίες ισχύει η επιπλέον πριμοδότηση.
Η τροποποίηση αυτή, που χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός χιλιάδες υποψήφιοι που μπορεί να έχουν προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση αλλά αυτή δεν πριμοδοτείται γιατί δεν είναι σε ανταποδοτική υπηρεσία ΟΤΑ.
Η επιπλέον μοριοδότηση για τις θέσεις αυτές είναι αρκετά σημαντικό προβάδισμα ώστε να αφήσει εκτός διαγωνισμού χιλιάδες υποψηφίους με σημαντικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, διδακτορικά, ξένες γλώσσες αλλά και επιπλέον μοριοδοτούμενα κοινωνικά κριτήρια όπως η ανεργία, τα ανήλικα τέκνα κ.ά. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που ήταν είτε «παρατασιούχος» είτε εργαζόμενος σε δήμο, κάποια στιγμή στο παρελθόν, για διάστημα δύο ετών, έχει προβάδισμα 408 μορίων έναντι άλλων συνυποψηφίων του.
Για την ίδια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα ένας υποψήφιος θα λάβει 168 μόρια, ενώ αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος υποψήφιος διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο της θέσης που τον ενδιαφέρει τότε θα λάβει 368 μόρια και πάλι δεν θα φτάσει τον υπάλληλο που εργάστηκε για το ίδιο διάστημα σε θέση Δημοσίου! Οι αδικίες συνεχίζονται και στα κοινωνικά κριτήρια.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει συγκεντρώσει η προκήρυξη είναι το γεγονός ότι μόνο για την κατηγορία ΔΕ, στην οποία έχουν προβλεφθεί 2.714 θέσεις, είχαν καταχωρισθεί μέχρι την Τρίτη 27.500 αιτήσεις ενώ άλλες 28.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέσα στο σύστημα του ΑΣΕΠ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, το μεγαλύτερο κύμα των αιτήσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αφού αύριο ανοίγει η αυλαία των αιτήσεων για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (5.235 θέσεις), στην οποία αναμένονται πάνω από 50.000 αιτήσεις υποψηφίων.
dikaiologitika.gr
*Εν τω μεταξύ, μέχρι και βοήθεια από νομική υπηρεσία των Δήμων παίρνουν για να συμπληρώσουν την αίτηση ΑΣΕΠ. Νταξ, σε κατηγορία ΥΕ, ας μην είμαστε και πλεονέκτες όσον αφορά το επίπεδο γνώσεων, αλλά και οι ΔΕ;
Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση στο ζήτημα του διαγωνισμού για τις 8.166 προσλήψεις οδοκαθαριστών κι άλλων ειδικοτήτων μέσω προκύρηξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για τους Δήμους.
Το υπουργείο Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους που υπηρετούν σήμερα στις υπηρεσίες καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενός «ανοικτού» διαγωνισμού, επέβαλε τελικώς μια νέα «φωτογραφική» διάταξη στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αποκλείοντας έτσι ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό έγινε μόλις διαπίστωσε ότι, με βάση την αρχική προκήρυξη, θα μονιμοποιούνταν μόλις οι μισοί συμβασιούχοι, παρά το μπόνους που είχε προβλεφθεί για αυτούς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η σχετική αλλαγή στα κριτήρια μοριοδότησης επήλθε επισήμως μόλις χθες και ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει ότι, αν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για πρόσληψη στις συγκεκριμένες 8.166 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στους δήμους, στην πραγματικότητα οι θέσεις αυτές είναι ήδη κλεισμένες από υπηρετούντες συμβασιούχους, λόγω «φωτογραφικών» προσόντων.
Αυτά τα παιχνίδια με τους ανέργους θα πρέπει να σταματήσουν από πλευράς κυβέρνησης. Η ανεργία, που πλήττει αυτή την περίοδο ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, δεν προσφέρεται για προεκλογικά κόλπα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε μπορεί οι άνεργοι, αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να τίθενται σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας από την κυβέρνηση.
Εφόσον ο υπουργός Εσωτερικών ήθελε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, ας το έλεγε ξεκάθαρα από την αρχή. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά τις μετατροπές των συμβάσεων (βλ. μονιμοποιήσεις), εφηύραν ένα τρικ για να το επιτύχουν, εμπλέκοντας και το ΑΣΕΠ.
Αυτή η πρακτική, όμως, αφενός συνιστά κοροϊδία όλων των άλλων υποψηφίων που δεν έχουν προϋπηρεσία στους δήμους αλλά στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας και προσφυγών των θιγομένων στη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως πλήττει και το κύρος της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής, του ΑΣΕΠ.
- Να απολυθούν Δημόσιοι Υπάλληλοι
- Το απαγορεύει το Σύνταγμα
- Το Σύνταγμα απαγορεύει και τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων
- Είσαι φασίστας
1 σχόλια:
αν αμφισβητηθει και το ΑΣΕΠ τοτε κλαφτα
Δημοσίευση σχολίου