Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ~ Ο Αδρίας γελοιοποιώντας τους γερμαναράδες, μπαίνει στην Αλεξάνδρεια (Βίντεο)


Στις 22 Οκτωβρίου 1943, το α/τ «ΑΔΡΙΑΣ» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ι. Τούμπα, κατά την εκτέλεση αποστολής σε περιοχή της Δωδεκανήσου προσέκρουσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να αποκοπεί εντελώς η πλώρη, να πάθει σημαντικές ζημιές το υπόλοιπο σκάφος, να φονευθούν 21 άνδρες του πληρώματος και να τραυματιστούν 24, μεταξύ των οποίων ο Κυβερνήτης και 3 αξιωματικοί.

Παρά την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το πλοίο, μπόρεσε να...
πλεύσει με ίδια μέσα και να προσαράξει στην κατεχόμενη από τούρκους Μικρασιατική Ακτή.

Στη συνέχεια, μετά από πρόχειρες επισκευές κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, το «ΑΔΡΙΑΣ» με ίδια μέσα και την πλώρη κομμένη, ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου για την Αλεξάνδρεια, (!!!) για να επανενωθεί με τον υπόλοιπο Ελληνικό Στόλο.

Μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε τελικά να φθάσει στην Αλεξάνδρεια με... την όπισθεν, στις 6 Δεκεμβρίου 1943, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.

Στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο Συμμαχικός Στόλος έχει παραταχθεί για να τιμήσει το αντιτορπιλικό μας που κατάφερε ένα ηρωϊκό ταξίδι επιστροφής αδιανόητο για όλους,

Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του κυβερνήτη και του πληρώματος, αλλά αντάξιο της πανάρχαιας ναυτοσύνης του Έθνους μας (είναι τουλάχιστον ντροπή να μην έχουμε Υπουργείο Ναυτιλίας, ενημέρωση: το Υπ.Να. συγκροτήθηκε το 2015, 4 χρόνια μετά την αρχική δημοσίευση της ανάρτησης).

Με την απελευθέρωση, έφθασε έπειτα από πρόχειρη επισκευή της πλώρης του και αυτό στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου. Η πλήρης επισκευή του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Παραθέτω απόσπασμα βιβλίου, με την θριαμβευτιή είσοδο του Αδρία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας:

 
 

Κατεβάστε το βιβλίο που έγραψε ο πλοίαρχος του Αδρία, Ιωάννης Τούμπας με όλες τις δραστηριότητές του κατά την περίοδο 1940-1945, στο οποίο υπάρχει όλη η ιστορία του Αδρία.
Δείτε κι αυτό


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου