Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ποια είναι η ελληνική πόλη που έρχεται πρώτη σε... χρήση ναρκωτικών


 

*Όχι δεν είναι η Αθήνα...

Όχι σε επιδημιολογικές μελέτες ή σε καταγραφές χρηστών, αλλά στα υγρά λύματα που φθάνουν στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας της...
ΕΥΑΘ στη Σίνδο, έγιναν οι μετρήσεις που… καταδεικνύουν ότι ακόμη και σε περίοδο κρίσης η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ιδιαίτερα… ενδιαφέρουσα είναι και η χρήση των ισχυρών ψυχωσικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στη Χημεία Περιβάλλοντος η Σοφία Βελούτσου που τώρα κάνει το διδακτορικό της στο Μόναχο.

Τα συμπεράσματα της πρωτότυπης αυτής μελέτης (αφού δεν υπήρξαν ποτέ ξανά σχετικά μετρήσεις) δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην κατανάλωση κάνναβης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις με όσα καταλήγουν δηλαδή στα λύματα της πόλης λαμβάνονται από 18.2-43.0 δόσεις κάνναβης ανά 1000 κατοίκους καθημερινά. Αντίστοιχα στο Μιλάνο της Ιταλίας με πληθυσμό 1.5 εκ κατοίκους οι δόσεις αυτές ημερησίως ανά 1000 κατοίκους είναι 24, ενώ στην Καταλονία της Ισπανίας με δύο εκατομμύρια περίπου πληθυσμό φτάνουν τις 27.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη χρήση ηρωίνης όπου οι δόσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 2.9-5.5 ανά 1000 κατοίκους ενώ στο Μιλάνο 2.3 και στην Καταλονία 4.6.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου