Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων πιλότων των F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν


«Οι εντάσεις μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών πιλότων και του πληρώματος του τουρκικού προεδρικού αεροπλάνου».
 
Έλληνες στρατιωτικοί πιλότοι που ήταν μέρος της τιμητικής συνοδείας, χθες, στο επίσημο αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,αρνήθηκαν να καλωσορίσουν τον υψηλό επισκέπτη. Δηλαδή:
Το αεροπλάνο πετούσε εντός των ορίων του τουρκικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (FIR Istanbul) συνοδευόμενο από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Κατά την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν προς την πλευρά των συνόρων, ενώ εκείνη τη στιγμή το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος πλησίασαν τρία ελληνικά F-16 της 337 Μοίρας,  που τους είχε ανατεθεί το καθήκον της συνοδείας, σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- για να τιμηθεί ο υψηλός επισκέπτης αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Τότε ο επικεφαλής του προεδρικού αεροσκάφους, Τούρκος αξιωματικός της αεροπορίας, μέσω ραδιοσύνδεσης, ζήτησε από τα ελληνικά αεροπλάνα να απομακρυνθούν, λέγοντας ότι «δεν επιθυμεί συνοδεία».
Σε αυτό, από τα ελληνικά αεροσκάφη ήρθε η απάντηση ότι το τουρκικό αεροσκάφος πετούσε  πάνω από την Ελλάδα και ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνοδεύουν το προεδρικό αεροπλάνο.
Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν να ακολουθούν ερυθρόλευκο προεδρικό Airbus, αλλά μετακινήθηκαν περίπου δύο ναυτικά μίλια αριστερά και δεξιά του και έτσι ακολοθούσαν μέχρι να προσγειωθεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’.
Τα τρία ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, σε μια ένδειξη της δυσαρέσκειά τους  κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους του Ερντογάν, δεν έκαναν τον αποχαιρετισμό χαιρετισμό πηγαίνοντας σε κλειστό σχηματισμό, που είναι μια κοινή πρακτική.
Έτσι είχε γίνει  κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνει το δημοσίευα που δεν αναφέρει την πηγή  των πληροφοριών του.
The Hellenic Information Team

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου