Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Με περισσότερες συναλλαγές το "χτίσιμο" του αφορολογήτου ~ Τι αλλάζει


Αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, παράλληλα με τη διατήρησή του στα 8.636 ευρώ, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο έως τις 6.500 ευρώ περίπου θα επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται σήμερα, ενώ για το επιπλέον ποσό έως τις 8.636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι επιφυλάξεις των θεσμών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διατήρησης του αφορολογήτου, αφού η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα οδηγήσει σε περιορισμό της φοροδιαφυγής.


Αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει τα εξής:
-Σταθερό αφορολόγητο 6.500 ευρώ το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:

1.Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.

2. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ , 15%.

3.Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω από 20%.
Σημειώνεται ότι η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

4.Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ: Προκειμένου να φθάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του του σταθερού αφορολόγητου ορίου. Το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασισθεί το επόμενο έτος στην\περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο.


Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδημάτων
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδήματος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Διατήρηση του αφορολόγητου του ορίου των 8.636 ευρώ είτε στο σύνολο του είτε με προσαυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Νέα φορολογική κλίμακα με 5 ή 6 κλιμάκια.

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020.
Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

-Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.
Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα, με το όφελος να φθάνει για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 1.300 ευρώ

Παράλληλα επισημαίνεται ότι εξετάζονται αλλαγές και στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

 
Νέος συντελεστής για έσοδα από ακίνητα

Προσπάθειες εξορθολογισμού της κλίμακας με την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η μέτρηση του κόστους των παρεμβάσεων, καθώς το πακέτο των μέτρων είναι περιορισμένο για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που απασχολεί το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ο δεύτερος φορολογικός συντελεστής, ο οποίος ανέρχεται στο 35%.

Συγκεκριμένα, σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται αυτοτελώς, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:
•  0 - 12.000 ευρώ συντελεστής 15%.
• Από 12.001 - 35.000 ευρώ συντελεστής 35%.
• Από 35.001 και πάνω, συντελεστής 45%. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ο δεύτερος συντελεστής να περιοριστεί στο 20% ή 25%. Στην περίπτωση που το κόστος είναι απαγορευτικό το σχέδιο θα μεταφερθεί για το 2021.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν συνολικά για το 2017 ποσό εισοδήματος 6,192 δισ. ευρώ προερχόμενο από ενοίκια, ενώ πέρυσι είχαν δηλώσει 6,107 δισ. ευρώ από την ίδια πηγή. Το εισόδημά τους μειώθηκε δηλαδή κατά 85 εκατ. ευρώ. Οι φόροι στα ακίνητα από το 2010 μέχρι και σήμερα παρουσιάζουν αύξηση κατά 600% και πλέον, ενώ την ίδια στιγμή τα εισοδήματα από την ίδια πηγή μειώθηκαν κατά 32%.
Στο μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται η κατάθεση ενός ακόμα φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζεται η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το όριο των 500 ευρώ ενδεχομένως να διαφοροποιείται ανά κλάδο δραστηριότητας, ανάλογα και με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή.
Η αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» είναι προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ τον χρόνο σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση από τις επιχειρήσεις, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Εφημερίδα"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου