Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

O «φρουρός» της Δήλου (Βίντεο)


Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον Βρετανό καλλιτέχνη Antony Gormley, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ.

Για αυτό το καλοκαίρι η Δήλος γίνεται απόλυτος πολιτιστικός προορισμός μιας και έως και τις 31 Οκτωβρίου ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις «επαναποίκησαν» το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT.


Περιδιαβαίνοντας στο νησί της Δήλου

Η πρώτη σύνδεση ανάμεσα στους επισκέπτες και τα έργα δημιουργείται πριν ακόμα οι πρώτοι πατήσουν το πόδι τους στη Δήλο. Καθώς πλησιάζουν την τραχιά βορειοδυτική ακτή, βλέπουν μια μοναχική φιγούρα (από τη σειρά του Gormley Another Time, 1999-2013), να στέκεται φρουρός σε ένα βραχώδες ακρωτήριο στην άκρη του νερού.


Δυο ακόμα έργα από την ίδια σειρά -που επίσης ατενίζουν τον μακρινό ορίζοντα- δεσπόζουν στην κορυφή Πλάκες και στο όρος Κύνθος, και άλλο ένα παρόμοιο έργο στέκεται στα νερά του λιμανιού. Άλλα γλυπτά ενσωματώνονται σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλο το νησί, από το Στάδιο μέχρι τη συνοικία του Θεάτρου και από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι την τοποθεσία όπου βρίσκεται το Μουσείο.

Μία γρήγορη περιήγηση στη Δήλο μέσα από το παρακάτω βίντεο: Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για την έκθεση) φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Πηγή: iefimerida.gr
via  ellinondiktyo.blogspot.com


SIGHT | ANTONY GORMLEY ΣΤΗ ΔΗΛΟ
Σκηνοθεσία | Παναγιώτης Κράββαρης
Παραγωγή | Inkas Film Productions

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον Βρετανό καλλιτέχνη Antony Gormley. Για το διάστημα 2 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019, οι ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του θα «επαναποικίσουν» το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT.

Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για την έκθεση) φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Η έκθεση SIGHT παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε ανάθεση και διοργάνωση από τον ΝΕΟΝ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ιεροσυλία σε όλο της το μεγαλείο!!!
Κάτι σιδερένια αγάλματα και καρικατούρες, μάλιστα 1 άγαλμα ήταν μέσα στο μουσείο, τοποθετημένο μπρούμυτα ανάμεσα στις σειρές των ελληνικών εκθεμάτων, σαν να έδειχνε το κ@λο του στα εκθέματα!
Όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι το διοργάνωσε το ΚΑΣ (τρομάρα τους) και η "ΝΕΟΝ" με πρόεδρο τον δασκαλόπουλο της "Δέλτα" [πλούτισε μέσω χρηματιστηρίου εισάγοντας παγοκολώνες από το εξωτερικό και τα πουλούσε για φυσικό χυμό και οι Έλληνες παραγωγοί υποχρεωνόντουσαν να θάβουν τα φρούτα στις χωματερές! Μετά ξεπούλησε την εταιρεία σε ξένους]. Τώρα ανέλαβε μετά το οικονομικό κλείσιμο και θάψιμο των Ελληνικών εταιρειών, να μας μορφώσει στα καλλιτεχνικά θέματα...

Δημοσίευση σχολίου