Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ο κορωνοϊός ξεβράκωσε Κυβερνήσεις και openborderάκηδες στο θέμα εργασίας λαθρομεταναστών


Σχόλιο Krasoblog: Είναι γνωστή η καραμέλα με τα "οφέλη" της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που έχει καταστρέψει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και πρόσβασης στην εργασία. Οι ανάγκες για εργατοϋπαλληλικό προσωπικό είναι καθορισμένες σε κάθε σε κάθε χώρα και αυξομειώνονται ανάλογα με τις όποιες επενδύσεις. Όταν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, μπαίνουνε εκατοντάδες χιλιάδες από Αλβανία κι ακόμη μερικά εκατομμύρια από Ασία και Αφρική σε παραγωγική ηλικία, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΪΝΣΤΑΪΝ για να καταλάβεις ότι τα μεροκάματα και οι μισθοί θα πέσουν ή θα διατηρούνται σε χαμηλότατα επίπεδα λόγω της υπερπροσφοράς σε εργατικό δυναμικό. -Παραπονιούνται εσχάτως οι Αλβανοί ότι γέμισε η Ελλάδα Πακιστανούς και ρίχνουνε τα μεροκάματα. (Να μην αναφέρουμε καν ότι ΟΛΟΙ οι "νόμιμοι" αλλοδαποί ΔΕΝ θέλουνε να τους κολλάνε παραπάνω εργόσημα για να μην χάνουν επιδόματα από ΚΕΑ, ενισχύσεις, δωρεάν παροχές, κλπ.)

Ελέω κορωνοϊού και απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχουμε ένα μικρό παράδειγμα από την Ισπανία, του τί θα συμβεί εάν υπάρξει έλλειψη χεριών:




Διακίνηση φθηνού εργατικού δυναμικού ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας (1)

Η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις. Εκ της φύσης της δυσκολεύει πολύ και την διακίνηση εργατικού δυναμικού.
 Οι αντιδράσεις και προσπάθειες εργοδοτών και αστικών κρατών να λύσουν το πρόβλημα ώστε να υπάρξει μετακίνηση εργατικού δυναμικού ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. 
Γίνεται εντελώς ξεκάθαρο
από τις επείγουσες προσπάθειες ποιος στηρίζει και ποιος ευνοείται από την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και αυτός δεν άλλος από τους εργοδότες.  

Διαβάζουμε στο άρθρο του 902 για την συντονισμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων Γερμανίας και Ρουμανίας να μεταφέρουν εργάτες ακόμα και με πτήσεις τσάρτερ μετά από αίτημα των Γερμανών εργοδοτών. Μάλιστα ο αριθμός των εποχικών εργατών που πηγαίνουν στην Γερμανία από την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Πολωνία κάθε χρόνο φτάνει τις 300.000.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία από τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ είναι η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού. Το άρθρο του 902 περιγράφει σωστά την κατάσταση και ορθά μιλάει για φθηνά χεριά και σκληρές συνθήκες εργασίας με μία ένσταση όμως.


Ποια η θέση του ΚΚΕ για την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αντιταχθεί.

 Πάμε όμως σε μία άλλη περίπτωση που τα ίδια τα γεγονότα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δικαιώνουν απόλυτα την θέση που αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Ισπανοί εργοδότες όπου λόγω των περιορισμών στην μετακίνηση πολλοί Μαροκινοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι δεν κατάφεραν να φτάσουν στην χώρα. Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας δήλωσε ότι χρειάζεται περίπου 75.000 με 80.000 εργάτες και γι' αυτό το ισπανικό κράτος παρενέβη. Όσοι άνεργοι εργαστούν στην συγκομιδή θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας με απόφαση της κυβέρνησης.

Εδώ το ισπανικό κράτος παρεμβαίνει για να βοηθήσει τους εργοδότες για να μην χρειαστεί να ανεβάσουν τα μεροκάματα, αναλαμβάνοντας το ίδιο το κόστος. Εδώ βλέπουμε ότι η ξαφνική ανατροπή στην προσφορά και ζήτηση εργασίας έφερε αμέσως κέρδη για την εργατική τάξη πριν καν αυτή προσέλθει για εργασία πόσο μάλλον να συνδικαλιστεί. Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο αρνητικών συσχετισμών για την εργατική τάξη με την οικονομία παγωμένη και εκατομμύρια να χάνουν τις δουλείες τους. Αν η εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού σταματούσε ενώ η οικονομία λειτουργούσε κανονικά τότε τα κέρδη για την εργατική τάξη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα.

Η παρέμβαση του κράτους ώστε να μην ανέβουν τα ημερομίσθια αποσκοπεί στο να μην δημιουργηθεί αρνητικό για τους εργοδότες προηγούμενο για τις επόμενες χρονιές. 


Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσουν όσοι υποστηρίζουν τα ανοικτά σύνορα και θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης αν γνωρίζουν άλλη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που η εργατική τάξη είχε τέτοια οφέλη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς προσωπικά δεν γνωρίζουμε καμία, αντίθετα γνωρίζουμε μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες που έφεραν ελάχιστα αποτελέσματα.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο επιμένουμε ότι η σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την διαπραγματευτική ικανότητα των εργαζομένων.


 Με την εισαγωγή εργατών δεν έχουμε μόνο αριθμητική μεταβολή αλλά και ποιοτική και με αυτό εννοούμε ότι οι εισαγόμενοι εργάτες έχουν ακόμα μεγαλύτερη και επείγουσα ανάγκη να εργαστούν από τους ντόπιους για αυτό αποδέχονται χαμηλότερες αμοιβές και χειρότερες συνθήκες. Αυτό δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση και το άρθρο του 902 δεν μιλάει απλά για εργατικά χέρια αλλά για φθηνά εργατικά χέρια.

Η διαφορά είναι ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην διαδικασία να μας αναλύσει γιατί οι εισαγόμενοι εργάτες είναι φθηνά εργατικά χέρια γιατί τότε θα αρχίσει να ξετυλίξει όλο το λογικό κουβάρι των αιτιών της διακίνησης εργατικού δυναμικού φτάνοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα όπου θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και αυτό είναι που θέλει να αποφύγει.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη και η Μ.Βρετανία καταφεύγει στην ίδια στρατηγική με καθημερινές πτήσεις τσάρτερ με εργάτες από την Ρουμανία επίσης για την συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Βλέπουμε ότι η Βρετανία χρειάζεται 90.000 εποχιακούς εργάτες και οι αιτήσεις είναι μόλις 5.500 από τους γηγενείς. Φυσικά αν ήθελαν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα ημερομίσθια και να βελτιώσουν τις συνθήκες αλλά προτιμούν με την βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης να εισάγουν εργατικά χέρια παρακάμπτοντας και τα αυστηρά μέτρα της καραντίνας.

Ενώ κυβερνήσεις και εργοδότες εισάγουν με πτήσεις τσάρτερ εργατικό δυναμικό πολλοί χάνουν καθημερινά την δουλειά τους εξαιτίας της καραντίνας. Φαίνεται πεντακάθαρα ότι πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων είναι η εξασφάλιση φθηνών εργατικών χεριών και όχι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Επίσης για τους νεοφιλελεύθερους και τους προασπιστές της ελεύθερης αγοράς, γιατί δεν αφήνουν εδώ οι κυβερνήσεις το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να ρυθμίσει την αγορά; Οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει μεταξύ των διαπραγματεύσεων εργαζομένων και εργοδοτών; Μάλλον το εννοούν μόνο όταν οι συσχετισμοί συμφέρουν τους εργοδότες.

Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα για την αποδοχή των ανοικτών συνόρων είναι η επίκληση στον ανθρωπισμό με βάση το γεγονός ότι λόγω πολεμικών συγκρούσεων η ζωή των προσφύγων απειλείται. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει βάση σε αυτό το επιχείρημα όμως περιέργως αυτοί που το αναφέρουν συνεχώς σχεδόν ποτέ δεν μπαίνουν στην διαδικασία να διαχωρίσουν τους οικονομικούς μετανάστες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία από τους πρόσφυγες.

Εδώ συγκεκριμένα σε καμία χώρα προέλευσης(Μαρόκο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) δεν υπάρχει πόλεμος και καταστάσεις που δικαιολογούν τέτοιες ανθρωπιστικές επικλήσεις. Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες καθαρά. Ποια η θέση τους σε αυτήν την περίπτωση;

Μία άλλη αφήγηση είναι ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εμποδίσουν την μετανάστευση. Εδώ βλέπουμε τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται, να ναυλώνουν τσάρτερ και να παρακάμπτουν καθολικές απαγορεύσεις για να την διευκολύνουν.

Κάποιοι θα μας πουν ότι η διακίνηση εργαζομένων ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ είναι νόμιμη. Όσον αφορά την διακίνηση εργατικού δυναμικού η νομιμότητα είναι δευτερεύον. Τα συμφέροντα των εργαζομένων για εμάς είναι προτεραιότητα για αυτό δεν αναγνωρίζουμε την νομιμότητα της ΕΕ.

http://resaltomag.blogspot.com/2020/04/1_20.html



Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα...







Η Ελλάδα καλεί την Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα για τους εποχιακούς εργάτες

Απρίλιος 20, 2020. 17:49


Η Ελλάδα προέτρεψε την Αλβανία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων σε εποχιακούς εργαζόμενους στη γεωργία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείο Γεωργίας ο τομέας αυτός χρειάζεται τουλάχιστον 50 χιλιάδες εργάτες, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης δήλωσε την Παρασκευή ότι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία  έρχεται από την Αλβανία και ότι απαιτείται άμεση λύση στο πρόβλημα από τους αγρότες.


Ο Βορίδης λέει ότι ο χρόνος δεν περιμένει, και εάν οι ελάχιστες εργασιακές ανάγκες των Ελλήνων αγροτών δεν ικανοποιηθούν εντός των πρώτων 10 ημερών του Μαΐου, η τοπική οικονομία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από ελλείψεις εξαγωγών φρούτων και λαχανικών. 


Ο Έλληνας Υπουργός αποκαλύπτει ότι συζητούν με την Αλβανική πλευρά την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης και από τα δύο μέρη.


Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές προτείνουν να οργανώσουν οι ίδιοι τη μεταφορά μεταναστών, να διενεργήσουν δοκιμές κατά του Covid19 για ύποπτες περιπτώσεις και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες, ώστε η εποχική είσοδος και άδεια εργασίας στη γεωργία να δίδεται άμεσα. Αλλά για να συμβεί όλα αυτά, η Ελλάδα λέει ότι απαιτείται συμφωνία με την Αλβανική πλευρά και ο χρόνος δεν περιμένει.


Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το θέμα και ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων για εποχιακούς εργαζόμενους στην Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.


Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι εάν η Αλβανία δεν ανοίξει τα σύνορά της, χιλιάδες στρέμματα εποχιακών φρούτων και χιλιάδες στρέμματα λαχανικών θα σαπίσουν στα χωράφια, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στη χώρα.


Σύμφωνα με τους συνεταιρισμούς, αυτή η αγορά για να σωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 50 χιλιάδες εποχιακούς εργάτες.


Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


telegraf.al
https://www.echedoros-a.gr/2020/04/blog-post_30.html


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βιλ Gates:
1980: Μόλυνε τους Η/Υ με ιούς, για να πουλήσει προγράμματα εναντίον των ιών.
2019: Άς μολύνουμε τώρα τους ανθρώπους με ιούς, για να πουλήσουμε εμβόλια.
http://ermionh.blogspot.com/2020/04/gates-1980.html

Δημοσίευση σχολίου