“Evil is not capable of creating anything new, it can only distort and destroy what has been invented or made by the forces of good.
«Το κακό δεν μπορεί να δημιουργήσει τίποτα καινούριο, μπορεί μόνο να στρεβλώσει και να καταστρέψει αυτό που οι καλές δυνάμεις έχουν εφεύρει ή δημιουργήσει.».
Αυτό που ακριβώς έγραψε ο Τόλκιν είναι το εξής: The Shadow that bred them can only mock, it cannot make: not real things of its own. I don’t think it gave life to the orcs, it only ruined them and twisted them.
* Πάνω από 42.000 σχόλια στις πρώτες 12 ώρες, μάλλον θα τα σβήσουν...
Ακολουθεί το εξαιρετικό άρθρο του Menshouse.gr (το οποίο δημοσιεύθηκε πριν βγει το trailer), στο οποίο δεν αλλάζω ούτε κόμμα:
The Rings of Power: Το μεγάλο έγκλημα της Amazon
Tελικά, είναι αναπόφευκτο. Όπου εμφανίζονται οι νεολογισμοί και τα χρήματα, τα αγνά και ρομαντικά πάνε στράφι. Η σειρά The Rings of Power που θα κυκλοφορήσει από την Amazon, δεν έχει ψήσει μέχρι στιγμής ιδιαίτερα το κοινό που έχει εισπνεύσει τον Τόλκιν και τις 2 τριλογίες.
Μπορεί το teaser με τον τίτλο της σειράς να έφερε ξανά στην επιφάνεια όλα εκείνα τα συναισθήματα που είχαν οι αγνοί αναγνώστες και θεατές της μυθολογίας του Τόλκιν, αλλά οι φωτογραφίες που έφερε στο φως το Vanity Fair από τη σειρά, δείχνουν μια σειρά από αστοχίες, στην προσπάθεια της Amazon να υπακούσει στην πολιτική ορθότητα.
Αν ο στόχος του The Rings of Power είναι να γίνει κάτι εμπορικό και να απευθυνθεί σε ένα κοινό παντελώς άσχετο με τις ιστορίες του Τόλκιν, τότε η σειρά της Amazon που θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου, τότε έχει όλα τα φόντα να το πετύχει.
Αν όμως θέλει να προσφέρει συναισθήματα ισάξια με αυτά της πρώτης τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον, τότε οδεύει ολοταχώς προς τον όλεθρο. Κανείς δεν θέλει να είναι μάντης κακών και να αντιμετωπίσει την ενόχληση κάποιου Γκρίμα Σκουληκόγλωσσου, αλλά τα δεδομένα που παρουσιάζονται, είναι σχεδόν απωθητικά.
Ανακρίβεια στην απεικόνιση των φυλών
Πρώτο και βασικό. Οι δύο δημιουργοί, Πάτρικ ΜακΚέι και Τζ. Πέιν προσέθεσαν δικούς τους χαρακτήρες στη σειρά, όπως είχε κάνει ο Πίτερ Τζάκσον με την Τάουριελ ή όπως είχε κάνει με την αφαίρεση του Τομ Μπομπαντίλ. Θεμιτό αυτό. Πρέπει να εξυπηρετείται η τηλεοπτική αφήγηση και να υπάρξουν και εκπλήξεις για όσους γνωρίζουν τα βιβλία.
Όμως αυτοί οι χαρακτήρες δεν αποτυπώνονται σωστά. Τρανό παράδειγμα το Συλβανό ξωτικό Άροντιρ που το υποδύεται ο Ισμαέλ Κρουζ Κόρδοβα. Η εικόνα ξενίζει σίγουρα στην αρχή, γιατί το μάτι είχε συνηθίσει νη βλέπει ξωτικά λευκού χρώματος. Άλλωστε, ο Τόλκιν περιγράφει ξεκάθαρα ότι τα Ξωτικά και των 3 Φυλών έχουν λευκούς τόνους στο δέρμα τους.
Αποδέχεσαι ότι πάει να γίνει συμπεριληπτικό. Οκ, κάτι πρέπει να θυσιαστεί από την πιστότητα του έργου. Πώς γίνεται όμως να υπάρχει ξωτικό χωρίς μακριά μαλλιά; Πώς γίνεται να είναι αυτά τα κοστούμια. Ποιο ξωτικό είναι ντυμένο σαν Άνθρωπος ή Νάνος όπως ο Άροντιρ; Δεν έχει καμία σχέση με τις στολές πολέμου που έχουν τα Ξωτικά, όπως τα περιγράφει ο Τόλκιν κι ούτε με τα μαλλιά.
Ο Άροντιρ είναι χαρακτήρας που δεν αναφέρεται στις ιστορίες του Τόλκιν. Άρα είναι επιλογή των σεναριογράφων. Δεν είναι η μόνη καταφανής αστοχία.
Η έτερη αφορά στην Πριγκίπισσα Ντίσα από το βασίλειο των Νάνων στο Κάζαντ Ντουμ. Κι εδώ επιλέγεται μια μαύρη ηθοποιός. Στα βιβλία του Τόλκιν δεν υπάρχει επίσης καμία τέτοια αναφορά για τους Νάνους. Κι αυτό πάλι το κατανοείς. Όχι εντελώς. Και θα εξηγήσω αργότερα το γιατί. Είναι όμως πασίγνωστο ότι οι γυναίκες Νάνοι έχουν τριχοφυΐα στο πρόσωπο. Έχουν γένια.
Και βιβλίο να μην έχεις διαβάσει, το έλεγε ξεκάθαρα ο Γκίμλι στο Two Towers. «Αυτό έχει δώσει την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν γυναίκες Νάνοι και πως οι Νάνοι ξεφυτρώνουν από το έδαφος…Κάτι που φυσικά είναι παράλογο».
Εδώ, η ηθοποιός Σοφία Νομβέτε είναι πιο άτριχη κι από μωρό. Άλλη μια ανακριβής απεικόνιση. Βασικά, δεν έχει πάνω της τίποτα που να την κάνει Νάνο.
Το The Rings of Power είναι ένα blackwashing της Amazon
Αδιάφορη και προς το κακή είναι και η αποτύπωση των Γκαλάντριελ και Έλροντ. Ο ηθοποιός που θα υποδυθεί τον δεύτερο, o Ρόμπερτ Αραμάγιο, δεν ταιριάζει καθόλου με την προγενέστερη εκδοχή του Έλροντ και δύσκολα δεν θα αποδειχθεί ότι η αρχική επιλογή που δεν προχώρησε, αυτή του Γουίλ Πούλτερ, ήταν η ιδανικότερη.
Γενικότερα αυτό που βλέπει κανείς στις εικόνες είναι ένα fiction σαν το Witcher ή τέτοια αντίστοιχα και όχι κάτι το μοναδικό που είναι ο κόσμος του Τόλκιν.
Το συνολικό πρόβλημα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως στο The Rings of Power, είναι ότι χτίζουν μια σειρά με όρους πολιτικής ορθότητας και όχι με όρους τέχνης. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρουν αρκετοί σε fanpages.
Οι Χαράντριμ είναι μια φυλή που δεν έχει απεικονιστεί καθόλου σχεδόν από τον Τζάκσον στην τριλογία. Θα μπορούσαν πανεύκολα να της δώσουν χώρο στη σειρά και να είναι μαύρου δέρματος.
Μέχρι εδώ θα νομίζει κάποιος ότι το πρόβλημα μου είναι ρατσιστικής φύσεως. Το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που κάνει η Amazon είναι ξεκάθαρο racebending. Γιατί για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας Ασιάτης στο καστ;
Γιατί στην αμερικανική βιομηχανία και κοινωνία μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ Ασιατών και Αφροαμερικάνων, για το ποιος δέχεται περισσότερο ρατσισμό. Και οι Ασιάτες είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Τρανό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει εσχάτως με την Awkwafina. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η βιομηχανία το τροφοδοτεί.
Να Αφροαμερικάνοι, σας δίνουμε τους ρόλους που ζητάει. Α, εσάς τους Ασιάτες σας ξεχάσαμε μωρέ, ντάξει δεν πειράζει και τι έγινε; Θα σας εκμεταλλευόμαστε όταν βγάζετε τα Parasite και μετά θα σας αγνοούμε.
Η Amazon θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια της μαύρης κοινότητας με αυτό που κάνει. Είναι ακριβώς η ίδια συζήτηση που υπάρχει για τον James Bond που ήθελαν να τον κάνουν μαύρο. Προτιμά η βιομηχανία να δώσει ψίχουλα σε μαύρους ηθοποιούς και να τους κάνει στόχους επειδή θα οικειοποιηθούν έναν λευκό ρόλο, παρά να τους φτιάξει κάτι αυτόνομο, κάτι ολότελα δικό τους.
Μακάρι αυτό που θα δούμε τον Σεπτέμβριο να μας διαψεύσει, αλλά δεν βλέπω πως η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί σε φυλετικές κόντρες, αντί στην ίδια την ιστορία ενός πανέμορφου κόσμου που έφτιαξε ο Τόλκιν.
Το κράξιμο πέφτει κι από μαύρους που δεν τσίμπησαν στο δόλωμα της Amazon:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου