Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

«Λουκέτο» στον Πανάγιο Τάφο ύστερα από 671 χρόνια


Οι πόρτες του Παναγίου Τάφου είχαν ξανακλείσει για το κοινό το 1349 εν μέσω της πανδημίας της Μαύρης Πανώλης, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 100-200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ασία.

Για πρώτη φορά έπειτα από την πανδημία της πανούκλας πριν πάνω από έξι αιώνες ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα κλείνει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.


Οι επίτροποι του Ναού, ο οποίος θεωρείται από τους ιερότερους χώρους της Χριστιανοσύνης, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, καθώς η χώρα λαμβάνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για περιορισμό της πανδημίας, περιλαμβανομένου και του κλεισίματος ιερών χώρων λατρείας.




Δίνουν το Άγιο Φως οι Ισραηλινοί

Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των τελετών που σχετίζονται με το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ, αλλά με τους περιορισμούς που τέθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, διευκρίνισε πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post το οποίο επικαλείται πηγές της στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στην χώρα, το θέμα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός θεωρείται λυμένο

«Ο ακριβής τρόπος του εγχειρήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί δήλωσε η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, επειδή το υπουργείο Υγείας μπορεί να θέσει περισσότερους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού, αλλά έχουν ήδη οργανωθεί πτήσεις για να φέρουν το φως στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jerusalem Post.

Αλλά οι αντιπροσωπείες σύμφωνα με πληροφορίες θα το παραλάβουν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Οι διάφορες εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ έχουν τελετές καθόλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία για τους Καθολικούς αρχίζει στις 5 Απριλίου, ενώ για τις ελληνορθόδοξες, αρμενικές, κοπτικές, συροκοπτικές και αιθιοπικές εκκλησίες στις 12 Απριλίου.

Στις εκκλησίες συνήθως επικρατεί συνωστισμός κατά τη μεσονύχτια λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής και τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, αλλά θα επιβληθούν περιορισμοί όπως και σε άλλες ιερές τοποθεσίες σε ολόκληρο το Ισραήλ, οι οποίες είναι κλειστές λόγω του COVID-19.

Μια από τις πιο σύνθετες τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αυτή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, η οποία θα λάβει χώρα τη νύχτα της 18ης Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες το Άγιο Φως αρχίζει να μοιράζεται άμεσα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρωθεί στην εκκλησία.


Τι θα γίνει στον Πανάγιο Τάφο

Με ανακοίνωσή τους οι τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, Κουστωδία της Αγίας Γης και Πατριαρχείον των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα συμμορφούμενες με τις εντολές της κυβέρνησης και τις υποδείξεις των επιστημόνων τονίζουν ότι ο Πανάγιος Τάφος παραμένει επί του παρόντος ανοικτός, ωστόσο όσοι προσέρχονται να προσκυνήσουν θα πρέπει να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

Συστήνουν να αποφεύγεται η συγκέντρωση περισσότερων από 10 ατόμων στον ίδιο χώρο εντός του Ιερού Ναού, και να τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων. Ζητείται από τους πιστούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε πράξη λατρείας, που περιλαμβάνει φυσική επαφή, όπως για παράδειγμα να αγγίζουν και φιλούν τον Πανάγιο Τάφο και τις Εικόνες, ή τα άμφια και τα χέρια των Ιερέων του Ναού.Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα οι συστάσεις των αρμοδίων αρχών.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο μία κρίση έκτακτης ανάγκης, καθώς πολλές χώρες και έθνη πολεμούν την εξάπλωση του COVID-19. Σε πολλά μέρη του πλανήτη, η μόλυνση εξαπλώνεται ταχέως και τα θύματα αυξάνονται συνεχώς. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε την κατάσταση ως παγκόσμια πανδημία.

«Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για να αντισταθούν και να περιορίσουν τη διάδοση αυτού του ιού. Σε πολλά μέρη υιοθετήθηκαν αυστηρά μέτρα που οδήγησαν σε περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσώπων».

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν παρέκαμψε τους Αγίους Τόπους και την Ιερή Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου όλοι μας προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό. Καλούμαστε να ζήσουμε αυτήν την φορά με πίστη και εμπιστοσύνη στο έλεος του Κυρίου και στη φροντίδα Του για όλα τα πλάσματά Του».

«Ταυτόχρονα, καλούμαστε να τηρήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων πολιτικών αρχών που έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού».

«Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί των Εκκλησιών που είναι επιφορτισμένοι με τον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ παροτρύνουμε τον καθένα να συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις για τη δημόσια υγεία, όπως δημοσιεύονται ανά τακτά διαστήματα».

«Οι κοινότητες που ζουν στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου θα συνεχίσουν τη συνηθισμένη ζωή της Εκκλησίας σύμφωνα με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία. Θα είμαστε πνευματικά ενωμένοι στο στόχο μας να διατηρήσουμε τη μακρά παράδοση αιώνων των συνεχιζόμενων προσευχών στην Εκκλησία ακόμα και σε αυτές τις θλιβερές στιγμές όταν οι προσκυνητές δεν μπορούν να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και οι ντόπιοι πιστοί υποχρεώνονται να παραμείνουν στα σπίτια τους».

«Ο Άγιος Τάφος είναι ο απόλυτος τόπος ελπίδας. Ελπίδα ότι η πίστη θα νικήσει την αμφιβολία, το φως θα νικήσει το σκοτάδι και η ζωή θα θριαμβεύσει πάνω από το θάνατο. Από αυτή την Αγία Θέση και σε αυτή την εποχή της πνευματικής προετοιμασίας για το Πάσχα και την παγκόσμια κρίση ενώνουμε τις προσευχές ζητώντας το τέλος αυτής της πανδημίας. Προσευχόμαστε για όλους όσους πλήττονται από τον ιό σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε τη συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους που βοηθούν και φροντίζουν τα θύματα».

 https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/991351/koronoios-louketo-ston-panagio-tafo-ustera-apo-671-hronia/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου