Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη εναέρια ανίχνευση και χωροθέτηση αρχαιολογικού χώρου με την τεχνολογία φωτός LiDAR. Η δοκιμή αυτή έγινε σε ένα από τα πιο ανεξερεύνητα μέρη στον πλανήτη.
Πρόκειται για την περιοχή Μοσκίτια στην Ονδούρα και πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Χιούστον και των...
αμερικανικών ερευνητικών ιδρυμάτων NSF και NCALM.
Η επιστημονική ομάδα «βομβάρδισε» την περιοχή με 25-50 ακτίνες λέιζερ ανά τετραγωνικό μέτρο και συνολικά έριξε περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια ακτίνες στην περιοχή. Στη συνέχεια έγινε χαρτογράφηση και τα πλάνα που μαζεύτηκαν καθαρίστηκαν από τη βλάστηση για να αποκαλυφθεί το γυμνό χώμα.
Τα ψηφιοποιημένα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν για την εξέταση της γεωμορφολογίας του εδάφους και για την πιθανή ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων.
Εικάζεται ότι στην περιοχή αυτή κρύβεται η θρυλική πόλη Ciudad Blanca, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί. Πρώτη αναφορά στη θρυλική πόλη γίνεται το 1526, όταν ο κατακτητής του Μεξικού Χερνάντο Κορτέζ μάταια αναζητούσε το Ελντοράντο της Κεντρικής Αμερικής, ακολουθώντας τους μύθους των ιθαγενών, που πιθανόν ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και να τον στείλουν στην αφιλόξενη ζούγκλα.
Από την ανάλυση των δεδομένων αναγνωρίστηκαν κάποια ερείπια προκολομβιανής εποχής, που μπορούν πράγματι να ανήκουν στη χαμένη πόλη ή σε κάποια άλλο οικισμό των Μάγια.
Το σύστημα LiDAR λειτουργεί με απόκλιση ολίγων μόνο μέτρων και αυτό διευκολύνει σημαντικά το έργο των αρχαιολόγων της περιοχής, που έχουν να εξερευνήσουν απέραντα παρθένα δάση.
Η αρχαιολογική ομάδα που εργαζόταν 20 χρόνια στην περιοχή δεν μπορούσε να κάνει χρήση των δορυφόρων για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών χώρων, γιατί τα φυλλώματα στην περιοχή είναι πολύ πυκνά και δεν μπορούν να ληφθούν αξιοποιήσιμα πλάνα.
Η ίδια επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία LiDAR για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της γης και για τη χωροθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Καρακόλ στο Μπελίζ, όπου εντοπίστηκαν κάποια ερείπια, τα οποία δεν είχαν βρεθεί από τους αρχαιολόγους που δούλευαν στην περιοχή αυτή επί 25 χρόνια.
http://www.archaiologia.gr/
Το σύστημα LiDAR διευκολύνει σημαντικά το έργο των αρχαιολόγων, που έχουν να εξερευνήσουν απέραντα παρθένα δάση. |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου