Την απονομή διπλού εφάπαξ στους υπαλλήλους του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), κατήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας.
Ο υφυπουργός έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη με την οποία του ζητά να γίνει έλεγχος στους υπαλλήλους του ΟΠΕ που αποχώρησαν τα τελευταία 10 χρόνια αν έχουν φορολογηθεί με 45% και να ζητηθούν πίσω τα χρήματα. Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, 150 υπάλληλοι του ΟΠΕ λαμβάνουν έξτρα εφάπαξ, που φθάνει έως και...
176.908 ευρώ.
Το 1989 οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΠΕ υπέγραψαν ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική. Η αναλογία ήταν 60% ΟΠΕ - 40% εργαζόμενοι και υπήρχε πρόβλεψη ότι, αν άλλαζαν οι όροι, τις ζημίες θα πλήρωνε ο ΟΠΕ. Επειδή δεν γίνονταν προσλήψεις, σταδιακά άλλαξε η αναλογία με τον ΟΠΕ να αναλαμβάνει τα βάρη. Το ασφαλιστήριο διακόπηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011.
Ο υφυπουργός παρουσίασε επιστολής της Εθνικής Ασφαλιστικής με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2013, που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια σε αυτό το ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε παροχή δίνεται προς τους εργαζόμενους τα πληρώνει 100% ο ΟΠΕ. «Οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από σήμερα και στο μέλλον, καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο», είπε ο Ν. Μηταράκης.Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση του INVEST IN GREECE με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία τοποθετήθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μπαίνει τέλος στις «παχυλές παροχές» προς τους εργαζόμενους του ΟΠΕ, που έφθαναν μέχρι και του ποσού των 200.000 ευρώ ως εφάπαξ με τη συνταξιοδότησή τους.
Το θέμα έθιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Παπαστεργιόπουλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να μην τίθεται -όπως γίνεται με τις προτεινόμενες διατάξεις- για το εναπομείναν προσωπικό του ΟΠΕ σε διακινδύνευση η είσπραξη αυτής της παροχής, για την οποία ισχυρίστηκε ότι έχουν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές.
Ο κ. Μητάρακης αφού τόνισε ότι τα ποσά για την κάλυψη των ασφαλιστικών συμβολαίων των εργαζόμενων στον ΟΠΕ κατέβαλε εξ ολοκλήρου ο ίδιος Οργανισμός, κατέθεσε σχετικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει τις δαπάνες αυτές. Επισήμανε ακόμη ότι αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν έχει τα κεφάλαια και ως εκ τούτου για κάθε εργαζόμενο, που διεκδικεί τα 200.000 ευρώ πρέπει να το ποσό αυτό να κοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εξάλλου ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το πδ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και ότι το υπουργείο Οικονομικών, θα αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό.
Τέλος ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε ότι με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ζητήσει να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχώρισαν τα τελευταία δέκα χρόνια και να διαπιστωθεί αν κατέβαλαν το 45% φορολόγησης την ημέρα που εισέπραξαν τις 200.000 ευρώ.
«Είναι κρίμα, ένα θέμα, το οποίο είναι εθνικό, στρατηγικό, που έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, να το κινούμε με συνδικαλιστικό κριτήριο των 150 εργαζομένων που είχαν αυτό το συμβόλαιο», κατέληξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά, το ασφάλιστρο που κατέθεσε ο υπουργός στην επιτροπή και παρουσιάζει το protothema.gr συντάχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του ΟΠΕ και των εργαζομένων του και καθορίζει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, την ώρα που η χώρα «έπαιζε» την οικονομική της επιβίωση... κορώνα-γράμματα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι υφίσταντο τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, ο ΟΠΕ και οι εργαζόμενοί του αποφάσισαν να διακόψουν μεν το ασφαλιστήριο, με την προϋπόθεση όμως να καταβληθούν κανονικά τα εφάπαξ τόσο σε εκείνους τους πρώην υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει, όσο και στους νυν, όταν αυτοί θα συνταξιοδοτούνταν.
Στην ουσία και όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό «σε συνέχεια της διακοπής και πρόωρης λήξης του ασφαλιστικού-αποταμιευτικού προγράμματος, όλες οι μισθολογικές του παροχές, με τη μορφή εφάπαξ καταβολής συγκεκριμένων ποσών... κατοχυρώνονται στις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις καθενός των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων... και καθίστανται απαιτητές. Σήμερα 30.12.2011 αναγνωρίζονται ως νομίμως οφειλόμενα βάσει της παρούσης όλα τα συγκεκριμένα συνολικά οφειλόμενα ποσά...».
Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο πλέον ότι το ασφάλιστρο δεν είχε τα σχετικά κεφάλαια, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τα εν λόγω εφάπαξ και τις περαιτέρω μισθολογικές παροχές.
Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, το ποσό που αναλογεί ως «οφειλή» σε 12 πρώην εργαζομένους, ανήλθε περίπου σε ένα εκατ. ευρώ συνολικά. Το μικρότερο ποσό ανέρχεται σε 37.648 ευρώ και το υψηλότερο σε 150.031 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτά πρέπει να καταβληθούν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία στις 30.6.2013.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε έναν να κυμαίνονται από περίπου 45.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Το εξωφρενικό, δε, είναι ότι προβλέπεται «ποινική ρήτρα» 1% του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του.
Με βάση τα όσα ειπε ο υφυπουργός, οι εργαζόμενοι το 1989 έκαναν ενα ιδιωτικό συμφωνητικό με την Εθνική Ασφαλιστική για να πάρουν δεύτερο εφάπαξ. Το 60% των εισφορών θα πλήρωνε ο ΟΠΕ και το 40% οι εργαζόμενοι. Όμως στη συμφωνία υπήρχε όρος οτι αν διαταράσσονταν οι όροι το κοστος θα το πλήρωνε ο ΟΠΕ.
Επειδη στην πορεια των χρόνων δεν έμπαιναν νέοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό η αναλογία πληρωμής ανατράπηκε και ετσι έφτασε να πληρώνει ο ΟΠΕ εισφορές για το δεύτερο εφάπαξ των εργαζομένων που έφταναν στο 98%.
Τον Δεκέμβριο του 2011 οι όροι της συμφωνίας άλλαξαν καθως δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα στο αποθεματικό και ετσι όλες οι υποχρεώσεις που απέρρεαν από το συμβόλαιο πήγαν στον ΟΠΕ.
Ο σύλλογος των εργαζομένων ζητεί να πληρωθεί το δεύτερο εφάπαξ και για τους υπόλοιπους 30 εργαζόμενους καθως οι 120 απο τους συνολικά 150 το εχουν πάρει , όμως ο κ.Μηταράκης απαντά οτι το δημόσιο δεν θα πληρώσει τίποτα, αφου η εταιρεία είναι σε εκκαθάριση.
Διευκρίνισε τέλος ότι το ΠΔ 178/2002 δεν υποχρεώνει τη συνέχιση του ομαδικού αυτού ασφαλιστικού προγράμματος και πλέον είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών, να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτό.
euro2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου