Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Νεφερτίτη ~ Αρχαιολόγος υποστηρίζει πως βρήκε τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας


Στον τάφο της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης, ίσως οδηγεί μια σφραγισμένη πύλη στον διασημότερο αιγυπτιακό τάφο, του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, σύμφωνα με τον Καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς.

Ο  Καθηγητής αρχαιολογίας υποστηρίζει πως, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών, εντόπισε 2 άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.


Ο Ριβς ανέφερε ότι προχώρησε σε απεικονιστικές μεθόδους υψηλής ανάλυσης στο εσωτερικό του τάφου, οι οποίες αποκάλυψαν δύο σφραγισμένες πύλες, μία που οδηγεί σε αποθηκευτικό χώρο και μία άλλη που οδηγεί σε χώρο με αδιατάρακτη ταφή.

Η θέση του μυστικού τάφου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του μνημείου αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι ανήκει σε γυναίκα, αφού αυτή η πρακτική ακολουθείτο κυρίως για τις βασίλισσες.





Ο Αμερικανός Καθηγητής αρχαιολογίας σημειώνει ότι έτσι εξηγείται το γιατί ο ταφικός θάλαμος με τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών είναι τόσο μικρός και κάθε άλλο παρά σε τάφο βασιλιά παραπέμπει, ενώ ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο που ανήκε στη Νεφερτίτη.




Ο τάφος του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.


Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και επιπλέον μελέτες. Σε περίπτωση, όμως, που αποδειχθεί ότι βρέθηκε ο τάφος της Νεφερτίτης, τότε ίσως λυθεί κι ένα οικογενειακό μυστήριο, αφού πολλοί αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών.

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμήν της λατρείας του Θεού Ατόν. Η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).







Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη» και οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής - που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου - η οποία είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.






ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου