Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Το αλκοόλ αλλοιώνει την προσωπικότητα ~ Εσείς, σε τι μεταμορφώνεστε;


Το ποτό είναι γνωστό για την χαλαρωτική επίδρασή του στον οργανισμό μας. Έχετε όμως σκεφτεί πως επηρεάζει το αλκοόλ την προσωπικότητά σας; 
Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τέσσερις διακριτούς τύπους μεθυσμένων.

Πρόκειται για τον «Χέμινγουεϊ», τον «Δάσκαλο για κλάματα», τη «Μαίρη Πόπινς» και τον «Κύριο Χάιντ».


Οι μεθυσμένοι τύπου «Χέμινγουεϊ» είναι οι πιο τυχεροί διότι αλλάζουν ελάχιστα ακόμα και μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Addiction Research and Theory, στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί ζήτησαν από 364 άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ένα τεστ προσωπικότητας δύο φορές, όταν ήταν νηφάλιοι και όταν αισθάνονταν μεθυσμένοι.

Για να διασφαλίσουν τις πραγματικές απαντήσεις, οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν τους συμμετέχοντες ότι το περιεχόμενο θα έμενε απολύτως εμπιστευτικό.

Από την ανάλυση των απαντήσεων κατέληξαν στους τέσσερις τύπους μεθυσμένων προσωπικοτήτων.

Όπως προαναφέρθηκε οι μεθυσμένοι τύπου «Χέμινγουεϊ» είχαν μικρότερες μειώσεις σε χαρακτηριστικά, όπως η αξιοπιστία, η οργάνωση, η παρόρμηση και η κατανόηση, συγκριτικές με τους υπόλοιπους.

«Οι μικρές αυτές αλλοιώσεις είναι ένδειξη ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα ‘Χέμινγουεϊ’ επηρεάζονται λιγότερο από το αλκοόλ, συγκριτικά με κάποιους άλλους, όπως δηλαδή και ο διάσημος συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ που υποστήριζε ότι μπορούσε να πιει τεράστιες ποσότητες ουίσκι χωρίς να αισθάνεται μεθυσμένος» εξηγούν οι ερευνητές.

Πάντως, μόνο τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες στο δείγμα ταίριαζαν στην κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου.



Οι μεθυσμένοι τύπου «Δάσκαλος για κλάματα» (από την ομότιτλη ταινία με τον Έντι Μέρφι) ήταν εκείνοι με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Όταν μεθούσαν αποκτούσαν ξαφνικά αυτοπεποίθηση. Ωστόσο είχαν τεράστια μείωση σε χαρακτηριστικά, όπως η αξιοπιστία, η οργάνωση, η παρόρμηση και η κατανόηση.

Στην κατηγορία «Δάσκαλος για κλάματα» εντάσσονταν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες, με ένα στα πέντε άτομα να εμφανίζει τέτοιες αλλοιώσεις στην προσωπικότητα του υπό την επήρεια του αλκοόλ.




Οι μεθυσμένοι τύπου «Μαίρη Πόπινς», δηλαδή το 15% αυτών που πίνουν, εμφάνιζαν τα γλυκά χαρακτηριστικά της αισιόδοξης νταντάς.

Δηλαδή, όταν ήταν νηφάλιοι ήταν φιλικοί, συνεργάσιμοι και συμπονετικοί και όσο περισσότερο αλκοόλ έπιναν τόσο πιο θετικοί γίνονταν.




Οι μεθυσμένοι τύπου «Κύριος Χάιντ» (το σκοτεινό alter-ego του Δρ Τζέκιλ) εμφάνιζαν μεγάλες μειώσεις σε χαρακτηριστικά, όπως η αξιοπιστία, η οργάνωση, η παρόρμηση και η κατανόηση, συγκριτικές με τους υπόλοιπους.


«Με απλά λόγια, οι μεθυσμένοι τύπου ‘Κύριος Χάιντ’ ήταν λιγότερο υπεύθυνοι και πιο εχθρικοί όταν βρίσκονταν υπό την επήρεια του αλκοόλ, παρά όταν ήταν νηφάλιοι. Επίσης, σ’ αυτούς είναι πιθανότερο το αλκοόλ να έχει αρνητικές επιπτώσεις» εξηγούν οι ερευνητές.

Από το δείγμα, το 23% των συμμετεχόντων ήταν τύπου «Κύριος Χάιντ», κυρίως γυναίκες παρά άνδρες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου