Οι πιο προωθημένες και αξιοθαύμαστες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, κάποιες από τις οποίες είναι ανατρεπτικές ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, παρουσιάζονται στην 80η ΔΕΘ από τις 5-13 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, μαζί με τις εφευρέσεις ξαναζωντανεύουν και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων σε μία ανεπανάληπτη έκθεση, που αποδεικνύει πως στη χώρα μας αναπτύχθηκε η βάση του δυτικού πολιτισμού.
Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» αποκαλύπτει 40 εξαιρετικές μηχανές και επινοήσεις, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή η έκθεση «Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» περιλαμβάνει 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί επίσης στο Κατάκολο.
Τα μουσικά όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα και η κατασκευή τους βασίζεται αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις.
Μερικά από τα εκθέματα είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν, η λύρα του Ερμή, η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, η πανδούρα, η περίφημη ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφούς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά.
Οι εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων θα εκτίθενται στο περίπτερο 3 του εκθεσιακού κέντρου και η είσοδος θα είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην 80η ΔΕΘ.
Διαβάστε:
Ρομπότ σέρβιραν τους Αρχαίους Έλληνες; +vid
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου