Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Απλά μαθηματικά: Άνοδος εθνικιστών στην Ευρώπη + κυβέρνηση ακροαριστερών στην Ελλάδα =


*Το άρθρο για λόγους "πολιτικής ορθότητας", αναφέρει τους εισβολείς λαθρομετανάστες με τα καλλιτεχνικά τους ψευδώνυμα.

 Η ΕΕ θα επιστρέψει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Καυτός» Ιανουάριος αναμένεται στο Προσφυγικό, με την Ελλάδα να δέχεται επιπλέον πιέσεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για υποδοχή προσφύγων με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ.


Αυτό παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Προσφυγικό, Νατάσα Μπερτό, τονίζοντας ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στην οικογένεια του Δουβλίνου».

Εάν ισχύσει αυτό, η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, οφείλει να δεχτεί πίσω όσους αιτούντες διεθνούς προστασίας πέρασαν από το έδαφός της προτού βρεθούν σε χώρες όπως η Γερμανία.
Με τις προσφυγικές ροές να έχουν σχετικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, το σύστημα μετεγκατάστασης (relocation) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινείται με ρυθμούς χελώνας και τις επιστροφές στην Τουρκία να παραμένουν αδύνατες λόγω των ενστάσεων και της πολιτικής κατάστασης της γείτονος, το... κοκτέιλ δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτικό. Εάν προστεθεί και η έλλειψη υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η περιορισμένη βοήθεια από εμπειρογνώμονες -ακόμη και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) έχει στείλει μόλις 81 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού-, η εικόνα χειροτερεύει.


Η έκθεση της Κομισιόν

Όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στο σύστημα ασύλου και φιλοξενίας». Με απλά λόγια, η έκθεση θα καθορίσει εάν θα ανασταλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2011, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη δεν μπορούν μέχρι σήμερα να στείλουν αιτούντες διεθνούς προστασίας πίσω στην Ελλάδα, επειδή «η επιστροφή μεταναστών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», ότι «κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου».

Μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα της Ανγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο της δυτικής Πομερανίας από το ακροδεξιό κόμμα AfD αλλά και εν όψει των γερμανικών εκλογών του 2017, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να αφήσει πίσω της την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» στο Προσφυγικό, ακολουθώντας σκληρή γραμμή - πιθανότατα εις βάρος του «εύκολου στόχου», δηλαδή της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους σε σχέση με την ταχύτητα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν. Οπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, έως τις 2 Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 3.493 μετακινήσεις - σταγόνα στον ωκεανό, εάν σκεφτεί κανείς ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η μετακίνηση 66.400 προσώπων! Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στη Γαλλία (1.431), ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ολλανδία (439) και η Φινλανδία (419).

Η διαδικασία μετεγκατάστασης, όπως σημείωσε η κυρία Μπερτό, επιδιώκει να ανακουφίσει την Ελλάδα, αλλά αυτό που επιθυμεί η Επιτροπή είναι ένα «ομαλό σύστημα και μια συγκεκριμένη σειρά στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία προβλέπει ότι η αίτηση χορήγησης από πλευράς των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στη χώρα άφιξης».

Σχετικά με την απάντηση του Γιάννη Μουζάλα στον Γερμανό ΥΠΕΣ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει διαρκώς τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων και πιο γρήγορους ρυθμούς σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών.

Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει επανειλημμένα στείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της προόδου στις μετεγκαταστάσεις. Σθεναρή είναι η αντίδραση πολλών χωρών, όπως η Ουγγαρία, που έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι και η διαμάχη Σουηδίας - Ουγγαρίας, καθώς η πρώτη θέλησε να ξεκινήσει την επιστροφή στη δεύτερη προσφύγων που είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου εκεί. Ομως η Βουδαπέστη διεκδικεί την επιστροφή των συγκεκριμένων στην... Ελλάδα επειδή από εκεί πέρασαν προτού φτάσουν στο έδαφός της!


Οι επιστροφές στην Τουρκία

Ελάχιστες είναι και οι επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, που θα ακολουθούσαν την κοινή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Παρότι το πρόγραμμα είχε αρχίσει «δυναμικά» με 386 άτομα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και το αποτυχημένο πραξικόπημα έφτασε κατ' αρχάς να μηδενίσει τον αριθμό τον Ιούλιο, ο οποίος τον Αύγουστο είναι μόλις... 16. Εάν προστεθεί και η εκκρεμότητα των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου -που κρίνουν τις προσφυγές των προσφύγων στις «καταδικαστικές» πρωτόδικες αποφάσεις- τα αποτελέσματα μοιάζουν σχεδόν μηδενικά...
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και σε σχέση με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία φέρνει μικρές αλλαγές στο ζήτημα της χώρας πρώτης εισόδου. Σύμφωνα με την πρόταση αναθεωρημένου Κανονισμού, η χώρα της πρώτης εισόδου έχει την υποχρέωση εξέτασης της δυνατότητας του ατόμου για αίτημα ασύλου. Σε περίπτωση που το άτομο δεν έχει το δικαίωμα, προβλέπεται η επιστροφή του στην Τουρκία.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, ενεργοποιείται αυτόματος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής αιτούντων στα κράτη-μέλη όταν κάποια χώρα φτάσει σε ένα συγκεκριμένο, προβλεπόμενο αριθμό αιτημάτων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μικρός εάν αναλογιστεί κανείς το βάρος που έχει επωμιστεί η χώρα μας.


Επανέρχονται στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας στα hot spot.

Πολυμέτωπη αναζωπύρωση εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην προσφυγική κρίση, τόσο με εκρήξεις βίας στα hot spot στα ελληνικά νησιά, όσο και με αυστηρές δηλώσεις προς την Ελλάδα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος της κατάστασης φαίνεται ότι, για άλλη μία φορά, ξεφεύγει από τα χέρια των Ελλήνων αρμοδίων καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ, αλλά κυρίως η εκλογική ήττα της Άνγκελα Μέρκελ στην περιφέρεια Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, έχουν θέσει σε συναγερμό την Ευρώπη. Στο δίλημμα «άνοδος ακροδεξιάς ή απώθηση προσφύγων», η ΕΕ απαντά κατ' αρχήν τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Και φαίνεται πως συντάσσεται με τις ακραίες και έμπλεες κυνισμού δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος προαναγγέλλει επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα, εφόσον αυτοί δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, δηλώνει ότι «ναι μεν η συνθήκη του Δουβλίνου τελεί υπό αναθεώρηση, η Ελλάδα όμως οφείλει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την υφιστάμενη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να επαναφέρει την Ελλάδα στις προδιαγραφές της συνθήκης του Δουβλίνου έως το τέλος του έτους». Όπερ μεθερμηνευόμενον σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι, με την οικονομική κυρίως ενίσχυση της χώρας μας, η ΕΕ θεωρεί ότι έχουν γίνει όλα όσα θα μπορούσαν ώστε οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν το ζήτημα του ασύλου. Δηλαδή, ακριβώς ό,τι λέει ο ντε Μεζιέρ.

Αντιδράσεις Μουζάλα
Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας απαντά ότι το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει θεσπίσει η ΕΕ, απλώς δεν λειτουργεί. «Από το relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για εφέτος και αφορά 33.000  πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις» σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση.


Χάος στα νησιά
 
Παρά την κάμψη που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας και οι συρράξεις μέσα στα hot spot, με αποκορύφωμα τα αιματηρά επεισόδια στο κέντρο της Μόριας, στη Λέσβο. Απαιτήθηκε ακόμη και η παρέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να αποσοβηθεί η επέκταση των συγκρούσεων και η πλήρης απώλεια ελέγχου, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, ανθρώπινες απώλειες κ.λπ. Αιτία αυτών των εκτρόπων, που ξεσπούν ιδιαίτερα ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά, είναι οι εσωτερικές εθνοτικές διαφορές, ανάμεσα σε Αφγανούς, Σύριους και Ιρακινούς.

Αλλά και στη Λέρο, τοπικοί παράγοντες υψώνουν κραυγή απόγνωσης, καθώς οι κάτοικοι νιώθουν πολιορκημένοι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί και οι οποίοι τείνουν προς την παραβατικότητα, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα.

Τέλος, όπως ήταν δυστυχώς το αναμενόμενο, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση πλήττει δριμύτατα τον τουρισμό σε νησιά όπως η Λέσβος. Η μείωση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι ξεπέρασε το 50%.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου