Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Το κυνήγι των Ελλήνων μεταναστών από την Κου Κλουξ Κλαν (Βίντεο)


H «Mηχανή του χρόνου» ταξίδεψε στην Αμερική και κατέγραψε τις συγκλονιστικές ιστορίες των πρώτων Ελλήνων μεταναστών. Μια άγνωστη παράμετρος είναι ο ρατσισμός που αντιμετώπισαν από τους αγγλοσάξονες, οι οποίοι είχαν δομήσει την αμερικανική κοινωνία με φυλετικά κριτήρια.

Οι μεσογειακοί και μαυριδεροί Έλληνες χαρακτηρίστηκαν «μη λευκή» φυλή. Είναι άγνωστο άλλα συνέβη και αυτό:
η επίσημη πολιτεία έστειλε ειδικό επιστήμονα ανθρωπολόγο να μελετήσει τον ελληνικό λαό και να καταλήξει για την «ποιότητά» του. Τότε μόνο οι ΗΠΑ θα δέχονταν και κάτω υπό όρους τους Έλληνες. Ήταν ο καθηγητής του Γιέηλ, Henry Pratt Fairchild.

Η μελέτη του που δημοσιεύθηκε το 1911, κατέταξε τους μετανάστες μας κάτω από τους Λευκούς και ότι «αν κάνουν τις χειρότερες δουλειές και παλέψουν θα είναι χρήσιμοι σε μια δυο γενιές!».

Η έρευνα της εκπομπής αναδεικνύει το άγριο κυνήγι των Ελλήνων από την Κου Κλουξ Κλάν, όταν η ρατσιστική οργάνωση ξαναδημιουργήθηκε μετά το 1915. Άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και πινακίδες σε εστιατόρια με την φράση: «No greeks no rats, all america».

Οι μετανάστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ενταχθούν στην κοινωνία και την οικονομία και με συστηματική προσπάθεια άλλαξαν τρόπο ζωής. Έμαθαν αγγλικά, έκοψαν τα μουστάκια και πέταξαν τα χωριάτικα ρούχα. Άνοιξαν μικρές επιχειρήσεις και δημιούργησαν τις συνθήκες για να γίνουν αποδεκτοί και να προκόψουν.Άλλωστε όπως καταγράφει η έρευνα της εκπομπής τα εμβάσματά τους στήριξαν την ελληνική οικονομία.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει συνεντεύξεις Ελληνοαμερικανών δεύτερης και τρίτης γενιάς που περιγράφουν την αγωνία των γονέων τους να μάθουν ελληνικά, να παντρευτούν Έλληνες ορθόδοξους και να μην ξεχνάνε ποτέ την καταγωγής τους.
Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος:

Η συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική
2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειναι προπαγανδιστικο αριστερο το βιντεο εναντιον των ελληνων.
το σκεπτικο τους ειναι οτι και μεις οι ελληνες υπηρξαμε θυματα ρατσισμου αρα σημερα πρεπει να δεχτουμε καμια δεκαρια εκατομυρια αακομα λαθροεποικους χωρις να ειμαστε ρατσιστες....
στην αμερικη ηταν ολοι εναντιον ολων και οχι ολοι εναντιον των ελληνων προσεξτε την παγιδα αυτη!

Κρασοπατήρ είπε...

Το αναφέρει ότι δεν ήταν μόνο οι Έλληνες δακτυλοδεκτούμενοι αρχικά. Και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί τα ίδια τράβηξαν. Ίσως η συγκυρία με το λαθρομεταναστευτικό στη χώρα μας να εγείρει υποψίες για τυχόν σκοπιμότητες από την ακροαριστερή ΕΡΤ, αλλά προσωπικά δεν είδα κάτι τέτοιο στο βίντεο. Ειδικά στο πρώτο μέρος του, αναφέρει και τα δύσκολα κριτήρια που υπήρχαν για να γίνει κάποιος μετανάστης δεκτός. Ούτε λόγος φυσικά για κάποιον λάθρο, όπως συμβαίνει κατά εκατομμύρια σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου