Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκόπια: Πέρασε με 80 βουλευτές η Προδοσία των Πρεσπών ~ Πανηγυρίζει ο Ζάεφ: Ζήτω η Μακεδονία


Τσίπρας σε Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου»
Ζάεφ: Ζήτω η Μακεδονία. Να ζήσουν οι Μακεδόνες!»


Μετά από ολοήμερο θρίλερ και διαρκείς αναβολές στην έναρξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας, η βουλή των Σκοπίων ενέκρινε την πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μέσα σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών για απόπειρες εξαγοράς ψήφων και εκβιασμών βουλευτών κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου, ήτοι 80 βουλευτές που είπαν «ναι» στην αναθεώρηση, έναντι 37 που είπαν «όχι» - παρόντες ήταν 117 βουλευτές.


Η αποψινή ψηφοφορία που έληξε με την έγκριση της πρότασης Ζάεφ  είναι το πρώτο και πιο δύσκολο από τα βήματα προς την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί περίπου σε τρεις μήνες. Ωστόσο,  η υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού φέρει προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Μετά τη διάψευση των προβλέψεών του ότι η Προδοσία των Πρεσπών δεν θα περνούσε από τη βουλή των Σκοπίων πλέον αποτελεί ερώτημα τί θα πράξει στο εξής και αν θα τηρήσει αυτό που ορίζεται ως γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλαδή καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Συγχαρητήρια από Τσίπρα σε Ζάεφ


«Μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter , την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη βουλή των Σκοπίων και έδωσε συγχαρητήρια στον «φίλο του Ζόραν Ζάεφ».



Η διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν. Οι προσπάθειες αυτές μετά από έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων απέδωσαν αφού εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι ψήφοι.



Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του έλειπαν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρούσε να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία. Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου δήλωνε  ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Πάντως, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί.
 




Πανηγυρίζει ο Ζάεφ: Ζήτω η Μακεδονία - Eυχαριστώ και τους γενναίους του VMRO που ψήφισαν υπέρ! 





Σήμερα γράψαμε ιστορία επεσήμανε στις πρώτες δηλώσεις του αλλά και σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων της πρότασης του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Με τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.


Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα και με αναρτήσεις που έκανε στο twitter, ανέφερε:

«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία.

Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.

Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας!

Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.

Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».

«Μια νέα αρχή κάνουμε σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε, με σύμμαχο το λαό μας, για το μέλλον της χώρας μας.

Ζήτω η Μακεδονία. Να ζήσουν οι Μακεδόνες!»


Τσίπρας σε Ζάεφ: «Συγχαρητήρια φίλε μου»

«Συγχαρητήρια τον φίλο μου @ Zoran_Zaev! Η εκλογή απόψε είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας» έγραψε στο twitter o πρωθυπουργός  λίγα λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην βουλή της ΠΓΔΜ η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη συνταγματική αλλαγή. Δείτε την ανάρτησή του:

 «Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε» έγραψε στο Twitter o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, που ήταν ο πρώτος  από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οποίος χαιρέτισε τις εξελίξεις από τη Βουλή των Σκοπίων.«Οφείλω να συγχαρώ τον Νίκο τον Κοτζιά» σχολίασε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η οποία βρισκόταν στον «αέρα» της ΕΡΤ, όταν πληροφορήθηκε για τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

«Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» έγραψε στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».

Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει με ανάρτησή στο twitter και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ Κατρούγκαλος.


«Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η κ. Σβίγκου αναφέρει: «Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Οι δύο χώρες και συνολικά τα Βαλκάνια μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λαοί θέλουν την ειρήνη και τη συνανάπτυξη».



Καταγγελία - "βόμβα" από το VMRO: Προσέφεραν έως 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών




Τις καταγγελίες του Αντόνιο Μιλόσοσκι διαμέσου της FAZ για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών του VMRO προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ίγκαρ Γιανούσεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ενώ ο επικεφαλής του κόμματος κάλεσε τη Βουλή να λήξει τη συνεδρίαση καθώς ο Ζάεφ δεν είχε την πλειοψηφία των 2/3 για να περάσει τις αλλαγές στο σύνταγμα, ο γραμματέας κ. Γιανούσεφ έδωσε στοιχεία στους δημοσιογράφους, καταγγέλλοντας ότι αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν τους βουλευτές του VMRO ακόμη και με 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάρουν τη θετική τους ψήφο.



Διαγραφές - εξπρές βουλευτών του VMRO μετά το «ναι» στην ψηφοφορία



Στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του (συνολικά 8 υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση) προχώρησε ο επικεφαλής του VMRO Χριστιάν  Μιτσκόσκι.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του VMRO ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και ανέφερε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ «απογοήτευσαν τον ίδιο αλλά το πιο σημαντικό απογοήτευσαν την πατρίδα».
«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος», δήλωσε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Σε κάποιους από αυτούς, πρόσθεσε, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.
 

Ζόραν Ζάεφ: ‘Εγγυόμαστε για την ασφάλεια των Βουλευτών και των οικογενειών τους’
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών,  δήλωσε ότι «εγγυάται την ασφάλεια των βουλευτών και των οικογενειών τους».
Σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν και άλλοι βουλευτές που ήθελαν να στηρίξουν τις αλλαγές, αλλά αρνήθηκε να ανακοινώσει τα ονόματά τους.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι στα επόμενα στάδια των συνταγματικών αλλαγών θα ενταχθούν στην πλειοψηφία, όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι  8 βουλευτές που ψήφισαν «Ναι»
 Κάρστο Μουκόσκι, του VMRO-DPMNE κατηγορείται για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου
Λιούμπεν Αρναούντοφ, του VMRO-DPMNE κατηγορείται για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου
Σάσο Βασιλέφσκι, του VMRO-DPMNE κατηγορείται για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου
Ελιζαμπέτα Καντσέσκα – Μιλέφσκα, του VMRO-DPMNE κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελέα για παράνομες χορηγήσεις (ήταν υπουργός Πολιτισμού του Γκρούεφσκι)
Βλαντάνκα Αβιρόβιτς, ο γιος της Βασίλιγε Αβιρόβιτς καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της Ειδικού Εισαγγελέως, για διαφθορά.
Ζέκερ Ραμζίλοβιτς, κατηγορούμενος της Ειδικού Εισαγγελέως για διαφθορά.
Νόλα Ισμαϊλόφσκα Στάροβα, του VMRO-DPMNE.
Εμιλία Αλεξάντροβα , του VMRO-DPMNE.
Οι όροι των βουλευτών για να ψηφίσουν «ναι»
Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έθεσαν όρους για να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών. Αυτοί είναι:
Α. Αποδοχή τροποποίησης του Συντάγματος αλλά με την εγγύηση της μακεδονικής ταυτότητας.
Β. Αποδοχή διάταξης του συντάγματος που θα εγγυάται ότι εάν η Ελλάδα αποτύχει να επικυρώσει  και εμποδίσει πάλι την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Μακεδονίας, θα έχει την άνευ όρων ακύρωση όλων των δεκτών συνταγματικών τροποποιήσεων που θα προκύψουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Γ. Σταδιακή αλλαγή του ονόματος για την εσωτερική χρήση, ακολουθώντας τη διαδικασία που οδηγεί στην πλήρη ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ. 
Δ. Αποδοχή της πρωτοβουλίας του προέδρου της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας , κ. Ζόραν Ζάεφ, όπως εκφράστηκε στην 61η  σύνοδο του Κοινοβουλίου στις 15 Οκτωβρίου 2018, για παραγραφή των αδικημάτων στα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο (γνωστή ως ‘αιματηρή Πέμπτη’) και πλήρη εθνική συμφιλίωση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου