Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Βίντεο: Μωσαϊκό 1.700 ετών με σκηνές απ’ την Ιλιάδα του Ομήρου βρέθηκε σε φάρμα στην... Αγγλία!

 Ένας άνδρας από την Μεγάλη Βρετανία, ονόματι Τζιμ Έρβιν, ανακάλυψε τυχαία μια ρωμαϊκή βίλα 1.700 ετών και ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό κάτω από τη φάρμα του πατέρα του. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει γίνει στη χώρα εδώ και χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κύριος Έρβιν παρατήρησε κάποια θραύσματα κεραμικών στο πατρικό αγρόκτημα. Ο άνδρας αξιοποίησε στη συνέχεια το Google Earth για να δει το αγρόκτημα από ψηλά – κίνηση που αποδείχτηκε εξαιρετικά έξυπνη.

«Παρατήρησα αυτά τα κομμάτια κεραμικής, θραύσματα από πορτοκαλί πηλό. Αυτό που τώρα ξέρω ότι είναι πορτοκαλί ρωμαϊκές ψηφίδες. Ήξερα ότι δεν είχαν δουλειά να είναι εκεί, οπότε όταν επέστρεψα στο σπίτι κοίταξα το χωράφι στο Google Earth και παρατήρησα κάποια σημάδια στις καλλιέργειες, τα οποία δεν είχαμε κάνει εμείς», είπε ο Έρβιν στο βρετανικό έντυπο iNews. 

μωσαϊκό

Ο άνδρας προχώρησε σε συνεννοήσεις με ένα τοπικό μουσείο προτού παρέμβει περαιτέρω. Στην συνέχεια, με την προτροπή και τη βοήθεια των ειδικών, ξεκίνησε να σκάβει στο χωράφι, σταματώντας όταν βρήκε μια ακόμη ψηφίδα.

Τελικά αποδείχτηκε ότι οι ψηφίδες συνέθεταν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, που απεικονίζει σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου. Πρόκειται για το πρώτο μωσαϊκό του είδους του που ανακαλύπτεται στην Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα ελάχιστα που έχουν βρεθεί γενικά στην Ευρώπη. Το 1.700 ετών έργο τέχνης αποτελούσε τμήμα μιας ρωμαϊκής βίλας. Στο σημείο βρέθηκαν αργότερα και ανθρώπινα λείψανα.

«Η βίλα, το μωσαϊκό της και το γύρω συγκρότημα είναι το πιο εξαιρετικό εύρημα στην πρόσφατη αρχαιολογική ιστορία του Rutland, καθώς παρέχει μια ζωντανή εικόνα για τη ζωή και τον θάνατο της τοπικής ρωμαιο-βρετανικής ελίτ σε μια εποχή αξιοσημείωτων αλλαγών και αναταραχών», δήλωσε ο αρχαιολόγος της κομητείας Leicestershire και Rutland, Ρίτσαρντ Κλαρκ.

Όσο για το πώς η οικογένεια του Έρβιν κατάφερε να δουλέψει τη γη για τρεις δεκαετίες, χωρίς να προσέξει τους ιστορικούς θησαυρούς που ήταν θαμμένοι κάτω από αυτήν, ο Έρβιν- ο οποίος είναι  μηχανικός- εξηγεί ότι οι αγρότες είναι «συνήθως τόσο επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν, ώστε να μην προσέχουν καν τι υπάρχει πέρα από το χώμα».

ΠΗΓΗ: New York Post

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου