Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

WTF? ~ Κρασί από... πολύχρωμες τομάτες


Ένας αγρότης από το Κεμπέκ του Καναδά, ο Pascal Miche, απολαμβάνει τις ανερχόμενες πωλήσεις του κρασιού του από τομάτα, Omerto, που δημιουργείται από μια μυστική οικογενειακή συνταγή.

Σύμφωνα με το AFP, ο πρώην χασάπης έχει πουλήσει πάνω από 65.000 μπουκάλια κρασί από τομάτα από την κυκλοφορία του στην καναδική αγορά πριν από δύο χρόνια.


Ο Miche κάνει το κρασί από 6.200 φυτά ντομάτας από το «αμπελοτόπι» του στο Charlevoix, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μόντρεαλ.

«Ήθελα να τελειώσω ό, τι ο προπάππους μου είχε ξεκινήσει στο Βέλγιο τη δεκαετία του ’30″, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Miche μετανάστευσε στο Κεμπέκ από το Βέλγιο πριν από επτά χρόνια και άρχισε να φυτεύει κόκκινες, κίτρινες και μαύρες τομάτες στο Charlevoix το 2009.

Η καλλιέργεια που θα ωριμάσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα είναι η τρίτη συγκομιδή του, με το ταξίδι από το χωράφι στο μπουκάλι, να διαρκεί περίπου εννέα μήνες.
Πριν από την πρώτη παρτίδα του, ο Miche δοκίμασε 16 ποικιλίες τομάτας για να βρει έξι που μεγαλώνουν καλά στο δροσερό κλίμα του Κεμπέκ.

Μπορεί να αποκαλεί νόμιμα το προϊόν του «κρασί» στη Βόρεια Αμερική, αλλά θα πρέπει να το μετονομάσει αν αρχίσει να το εξάγει στη Γαλλία, όπου μόνο τα αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται από ζύμωση του χυμού των σταφυλιών μπορούν να ονομάζονται κρασί.

Επιλέγει τις τομάτες του με την ίδια προσοχή όπως κάνει ένας οινοπαραγωγός με τα σταφύλια, για να κάνει το «κρασί», οι ντομάτες υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία σύνθλιψης, διαβροχής, ζύμωσης και πιέσεων.

Το αποτέλεσμα είναι το Omerto Sec, ένα καθαρό, ξηρό, 18% ABV κρασί, και το Omerto moelleux, ένα γλυκό κρασί που μπορεί να συγκριθεί με το γαλλικό απεριτίφ Pineau des Charentes, τα οποία ονομάστηκαν από τον προπάππου του Omer Miche.

Σύμφωνα με τον Miche, δεν υπάρχει κανένα ίχνος της τομάτας στο κρασί, ακόμη και στην γεύση.

Η Elen Garon, σομελιέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου La Ferme a Baie-Saint-Paul, περιγράφει το «γλυκό σαν μέλι» Omerto moelleux ως εξής: » έχει ένα υπαινιγμό φρούτων» και «πικάντικες πτυχές», και πιστεύει ότι θα ταιριάξει καλά με γλυκά και πικάντικα τρόφιμα .

Τα κρασιά, τα οποία πωλούνται για περίπου CA$25 το μπουκάλι 200ml, είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα και εστιατόρια στο Κεμπέκ και τη Μανιτόμπα.

Θέλοντας να βγάλει το κρασί στο εξωτερικό, ο Miche επιδιώκει διανομή στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

krasia.com




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου