Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Η «άκομψη» εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο και η σιωπή Κοτζιά


Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές και απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες του liberal.gr, είχαμε από πλευράς ΗΠΑ μία εξόχως ασυνήθιστη ενέργεια για τα σύγχρονα διπλωματικά δεδομένα και για την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τηρεί σιγή… ιχθύος!

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, κ. David Pearce, επισκέφθηκε τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, και του ανέγνωσε κείμενο τριών σημείων/προϋποθέσεων προκειμένου η νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG2, η οποία «επιχειρεί» στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, να δράσει επιτέλους αποτελεσματικά και η όλη δραστηριότητα να εξελιχθεί ομαλά. Στον ίδιο ακριβώς χρόνο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Francis J. Ricciardone, διάβασε το ίδιο κείμενο στον ομόλογο του κ. Παρασκευόπουλου στο τουρκικό ΥΠΕΞ (στην ουσία μόνιμο υφυπουργό) γνώριμο μας κ. Feridun Sinirlioglu.
Ποιες είναι όμως αυτές οι «προϋποθέσεις» (οι δύο από τις τρεις είναι αυτές που άπτονται εθνικών συμφερόντων) τις οποίες θέλουν να επιβάλλουν οι Αμερικανοί και καθιστούν το όλο γεγονός σοβαρό;
  • Τα μέσα των Ελλήνων και των Τούρκων που διατίθενται στην SNMG2 να αποχωρήσουν από την περιοχή επιχειρήσεων και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες(;) της δύναμης, όπως… εκλιμενισμό στη Μαύρη Θάλασσα! Πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον αυτό υλοποιηθεί, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πλοίο με «νατοϊκό καπέλο» στην περιοχή αμέσου ενδιαφέροντος, καθόσον οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς την επικράτεια της. Δεν είναι καθόλου το ίδιο με τον αποκλεισμό της τουρκικής φρεγάτας, καθόσον οι ίδιοι οι Τούρκοι θα έπρεπε να ελέγχουν με όλα τους τα μέσα (όπως από την αρχή της προσφυγικής κρίσης φωνάζουμε πολλοί, αλλά όχι ο κ. Κοτζιάς που αθωώνει την Τουρκία) έστω και μέσα στα χωρικά τους ύδατα.
  • Η δραστηριότητα της SNMG2 να μην εμποδίζεται με το πρόσχημα ότι υφίστανται θέματα… εδαφικών διεκδικήσεων. Εμείς, όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν βρήκαμε…ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις! Η Άγκυρα, κεμαλική ή νέο-οθωμανική, είναι αυτή που προβάλει εδαφικές και άλλες αυθαίρετες νομικά διεκδικήσεις σε όλο το Αιγαίο και αυτή συγκεκριμένα δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τις Οδηγίες Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τη σταδιακή ανάπτυξη της νατοϊκής ναυτικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή Σάμου - Ικαρίας (Περιοχή P3) και στα Δωδεκάνησα (Περιοχή P4). Αυτό βέβαια αποκρύβεται από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, όσο και αν τον προκαλούμε στα άρθρα μας να μας πει τους λόγους μη νατοϊκής παρουσίας στις προαναφερθείσες περιοχές.
  • Να ανταλλάσσονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβαθμισμένες πληροφορίες. Εδώ βέβαια δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι, καθόσον είναι διαδικαστικό θέμα της Συμμαχίας και δεν έχει κάποια επίπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα.
Με αυτήν την άκομψη ενέργεια και τις «προϋποθέσεις» τις οποίες στην ουσία Αμερικανικός παράγοντας επιδιώκει να επιβάλει ως πρωταρχικός «παίκτης» στο ΝΑΤΟ και στις δύο χώρες εξομοιώνεται για μία ακόμα φορά και στο θέμα αυτό η Τουρκία, που είναι ο «νταής» της περιοχής που δημιουργεί τα προβλήματα, με την Ελλάδα το… «καλό παιδί» της Συμμαχίας που αγόγγυστα αποδέχεται τα πάντα για το συλλογικό συμφέρον και την εκπλήρωση των…συμμαχικών στόχων.
Αποδεικνύεται αυτό που επαναλαμβάνουμε εδώ και 3 μήνες, ότι τους όρους για τη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν τους επέβαλε η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται και αυτήν την ευκαιρία για να δημιουργεί ζητήματα και να προβάλει με ακόμα πιο έντονο τρόπο τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα και πάλι μέσα στο ΝΑΤΟ.
Είναι άξιο απορίας, πως μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ εμπλέκονται με αυτόν τον τρόπο σε ένα ζήτημα που αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίδραση που έχουν σε μία συμμαχική επιχείρηση όπως αυτή της SNMG2. Ίσως βέβαια αυτή η αμερικανική «πρεμούρα» να συνδέεται με το ότι σχεδιάζεται και η ανάπτυξη στην περιοχή αεροστάτων επιτηρήσεως. Άραγε για ποιους λόγους!
Μετά τα παραπάνω υποχρεωνόμαστε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα στο δυστυχώς «κατατονικό» ελληνικό ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα στον κατά τ' άλλα λαλίστατο κ. Κοτζιά, ερωτήματα που αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι συμβαίνει:
  • Γιατί λοιπόν να έχουμε αυτήν την επιεικώς άκομψη και ως προς το κείμενο αμερικανική ενέργεια; Σε ποιες προληπτικές ενέργειες είχε προβεί το ΥΠΕΞ αλλά και το ΥΕΘΑ πέρα απ’ όσα υπηρεσιακοί παράγοντες πράττουν σωστά με δική τους πρωτοβουλία και με κίνδυνο να εκτεθούν; Γιατί να συρθούμε και πάλι πίσω από τα γεγονότα;
  • Γιατί η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε για την ενέργεια αυτή;
  • Έγινε διάβημα προς την αμερικανική πλευρά με ταυτόχρονη «επιστροφή» του κειμένου από τον κ. Παρασκευόπουλο ως απαράδεκτο; Ή αντί αυτού κυκλοφόρησε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο του ΥΠΕΞ που ουσιαστικά το κάνει αποδεκτό;
  • Μήπως έναντι οποιουδήποτε διαβήματος προς την αμερικανική πλευρά… «εξισορροπήθηκε» η δυσμενής αυτή ενέργεια για τα ελληνικά συμφέροντα με την ευμενή δήλωση του κ. David Pearce την επομένη ημέρα, Μεγάλη Πέμπτη, σχετικά με το χρέος, οπότε όλα μέλι γάλα;
Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να απαντήσει το ΥΠΕΞ σε όλα τα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω με ικανοποιητικές εξηγήσεις και μέσω αυτών να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για το πώς η κυβέρνηση εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. H στρατηγική του… «βλέποντας και κάνοντας» μπορεί να διέπει όλες σχεδόν τις κυβερνητικές ενέργειες, αλλά είναι καταστροφική για τις διεθνείς σχέσεις!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oι "Ολονυκτιες" στη Γαλλια, ένα κύμα διαδηλώσεων, επεκτείνεται σε Ισπανια Βελγιο και Γερμανια.
Καθε βράδυ συγκεντρωνονται σε πλατειες δημιουργώντας πονοκέφαλο στις αρχές, που με τα ΜΑΤ προσπαθούν να τους καταστείλουν.
Εδω βλεπουμε 120.000 Γαλλων να διαδηλώνουν εναντια στη λιτοτητα, τις ανισοτητες, την παγκοσμιοποιηση, τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ! Σε λιγο θα αποχαιρετήσουν τον Ολαντ, ως φαίνεται.
Ας το διαδώσουμε εμεις μεσω internet, γιατι απο τα ΜΜΕ δεν υπάρχει περιπτωση να ακουστει...
https://www.youtube.com/watch?v=lg5fLp4_7bo

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΠΌΤΕ ΘΑ ΤΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ??? Στις 14 και 15 Μαΐου 2016 το ΕΠΑΜ καλεί σε παλλαϊκή κινητοποίηση - Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες, Ανακοίνωση.....
Έξι χρόνια είναι πολλά. Από το 2010 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα διεξάγεται ένα παγκόσμιο πείραμα υποδούλωσης και κατάκτησης της χώρας, χωρίς στρατιωτικά μέσα. Χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Επιχειρείται με πρόσχημα και πολιορκητικό κριό το δημόσιο χρέος, η πλήρης μετατροπή της σε αποικία, σε δουλοπαροικία του χρέους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βιώνει στο πετσί της, τον οικονομικό αφανισμό, την εργασιακή έρημο, την υφαρπαγή της ατομικής ιδιοκτησίας και της αγροτικής γης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανυπαρξία της δικαιοσύνης, την εξάλειψη των αγαθών της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας παιδείας και του εκμαυλισμού της, την πολιτιστική αποχαύνωση, την διαχρονική καταστροφή της διατροφικής επάρκειας, τη διάλυση των δομών της εθνικής μας άμυνας και την χρεοκοπία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.
Ο λαός μας αντέδρασε. Το εν πολλοίς αυθόρμητο κίνημα των πλατειών του 2011-’12, έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας παλλαϊκής κινητοποίησης και διαμαρτυρίας, χωρίς πλήρη συνείδηση του τι καλούνταν να υπερασπίσει. Και γι’ αυτό φρόντισαν όσοι σήμερα βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας, και ολοκληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο την παράδοση ολόκληρης της χώρας στους επικυρίαρχους.
Τα ψέμματα όμως τέλειωσαν. Σήμερα είναι σε όλους σαφές, ότι δεν διακυβεύεται απλά και μόνο η εργασία, η μείωση μισθών και συντάξεων. Δεν αρκεί η απλή διαμαρτυρία για τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της χώρας, η επιβίωση του ίδιου του λαού, η σωτηρία της πατρίδας.
Στις 14 και 15 Μαΐου, το ΕΠΑΜ καλεί σε κάθε πλατεία πόλης ή χωριού σε όλη τη χώρα σε παλλαϊκή κινητοποίηση με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, για την ανατροπή του καθεστώτος κατοχής στην Ελλάδα και συνέχιση μέχρι την τελική Νίκη. Ή αυτοί, ή Εμείς! Παλεύουμε ενάντια στο καθεστώς κατοχής που επιβλήθηκε από τους ξένους δανειστές, με την αρωγή, τον δωσιλογισμό και την υποτέλεια όλου του πολιτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Το ΕΠΑΜ καλεί τους νέους, τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους, τους συνταξιούχους, του ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες της γης και τους κτηνοτρόφους, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, να κατέβουν στο Σύνταγμα και να διεκδικήσουν τα κλειδιά της χώρας από την ντόπια φαυλοκρατία και τα ξένα αφεντικά της.
Καλεί για παλλαϊκό μαζικό ξεσηκωμό, με άξονα την κοινωνική χειραφέτηση, διεκδικώντας την λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας στον τόπο μας.
Στις 14 και 15 Μαΐου του 2016, διεκδικούμε πίσω την πατρίδα που εξολοθρεύουν, υπερασπιζόμαστε την αξιοσύνη όσων πάλεψαν με την ζωή τους στους αγώνες για δημοκρατία και λευτεριά, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παραλάβουν οι επόμενες γενιές, το μέλλον που δικαιούνται.
Θέλουμε εμείς ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά.
Το ΕΠΑΜ παίρνει την πρωτοβουλία για τον μεγάλο ξεσηκωμό
Σάββατο, 14 Μαΐου, ΞΕΚΙΝΑΜΕ…
Κυριακή, 15 Μαΐου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο
Δευτέρα, 16 Μαΐου έως…. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ μέχρι την δικαίωση
Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγουν.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και σε κάθε πλατεία της χώρας ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΜΑΪΟΥ 2016
28 Απριλίου 2016 Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δημοσίευση σχολίου