Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Η Μάχη των Οχυρών ~ Η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα (Βίντεο - Μηχανή του Χρόνου)


Η Γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του 1941.

H εκπομπή παρουσιάζει όλο το δραματικό παρασκήνιο της επίθεσης, τον διπλωματικό πόλεμο και την στάση των Βαλκάνιων γειτόνων μας, όταν ο Χίτλερ τους ζήτησε να επιτρέψουν στο στρατό του να περάσει χωρίς αντίσταση, με αντάλλαγμα τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού στην περίφημη «γραμμή Μεταξά» στη Μακεδονία και τις αιματηρές μάχες στα οχυρά, που...
άντεξαν στην τρομακτική δύναμη πυρός της Βέρμαχτ.


Η οχυρωματική γραμμή εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελείται από 21 αυτόνομα οχυρά, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές.

Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε μέσα στις περίφημες στοές του Οχυρού Ρούπελ, μίλησε με αξιωματικούς, ερευνητές, ιστορικούς, καθώς και με συγγενικά πρόσωπα μαχητών για το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς.

Η Γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του 1941.

Η εκπομπή φωτίζει την ξεχωριστή ιστορία λοχία τον Δημήτρη Ίτσιου που αμύνθηκε μέχρι τέλους, αφού εξάντλησε και τις 33.000 σφαίρες που είχε στο πυροβολείο του.

Περιγράφει τις δραματικές ώρες της πυροβολαρχίας του Κυριακίδη που αρνήθηκε να σταματήσει να ρίχνει βολές αποκαλύπτοντας τη θέση του, ώστε να μην αφήσει αβοήθητους τους στρατιώτες των οχυρών που έκαναν επιθέσεις εφ΄ όπλου λόγχη.

Η ιστορία της κατάρριψης των περίφημων αεροπλάνων Στούκας από τον στρατιώτη Σεραφείμ Καραβασίλη, είναι σπάνια και μαζί με άλλες «ζωντανεύουν» τις κρίσιμες ώρες της γερμανικής μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες βετεράνων.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Δείτε ακόμη:
Κατεβάστε ~ Η Μάχη των Οχυρών - 6 Απριλίου 1941

Ξεχασμένοι Ήρωες ~ Αληθινά σενάρια ΕΤ3 (Βίντεο)

Κατεβάστε ~ 76 χρόνια από τη γερμανική εισβολή

Εμείς οι Έλληνες Επ.8 ~ Η γερμανική εισβολή 6 Απριλίου 1941 (Βίντεο)


1 σχόλια:

macgyver είπε...

στο 23,18 φαινεται καθαρα 2 μικροφωνα που εχει και μιλαει ο γκεμπελς νομιζω!!! ακριβως 2 μικροφωνα εχει και η μερκελ με τον ιδιο τροπο, ΤΥΧΑΙΟ???

Δημοσίευση σχολίου