Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους και όσχεου


Για πρώτη φορά ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ πέτυχαν την πρώτη ολική μεταμόσχευση πέους και όσχεου, παγκοσμίως.

«Ελπίζουμε ότι η μεταμόσχευση αυτή θα αποκαταστήσει σχεδόν στο φυσιολογικό την σεξουαλική και ουρολογική λειτουργία του νεαρού άνδρα», δήλωσε ο...
Αντριου Λι, καθηγητής και διευθυντής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Η ομάδα των εννέα πλαστικών χειρουργών και δύο ουρολόγων χρειάστηκε 14 ώρες για να ολοκληρώσει τη μεταμόσχευση, που έγινε στις 26 Μαρτίου. Τα μοσχεύματα, ολόκληρο το πέος και το όσχεο χωρίς τους όρχεις και μέρος του κοιλιακού τοιχώματος, προήλθαν από πτωματικό δότη.

Ο λήπτης είναι ένας νεαρός στρατιώτης που έφερε πολλαπλά τραύματα σε αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και ζητά να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με γιατρούς έχει ήδη αναρρώσει από τη χειρουργική διαδικασία και αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.

«Όταν συνήλθα από τη νάρκωση αισθανόμουν και πάλι φυσιολογικός, με επίσης μια αίσθηση αυτοπεποίθησης. Σα να ήμουν και πάλι εντάξει», δήλωσε ο ασθενής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ είναι εφικτή η αναδόμηση του πέους από ιστούς του σώματος, θα πρέπει το προσθετικό εμφύτευμα να μπορεί να πετύχει στύση και αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο λοίμωξης. Επίσης, λόγω των άλλων τραυμάτων που μπορεί να έχουν οι στρατιώτες, συχνά μπορεί να μην υπάρχει επαρκής ζωντανός ιστός σε άλλα σημεία του σώματος για να ληφθεί ως μόσχευμα.

Με την μεταμόσχευση όμως από πτωματικό δότη, γίνεται λήψη δέρματος, μυών και τενόντων, νεύρων, οστού και αιμοφόρων αγγείων και πραγματοποιείται μια πιο ολοκληρωμένη μεταμόσχευση.

Βέβαια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος αλλά ο νεαρός άνθρωπος στην προκειμένη περίπτωση ετέθη υπό ισχυρή ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα ανοσοτροποιητικό πρωτόκολλο με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των φαρμάκων για την πρόληψη της απόρριψης του μοσχεύματος.
 
Μπιμπή Μαίρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου