Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Σκοπιανό, Αλβανικό, επιδείνωση με Ρωσία. - Γιατί ξαφνικά ο Τσίπρας ανοίγει μέτωπα; ~ Τί έχει πάρει από τους αμερικανούς;



Ο Τσίπρας έχει λάβει ανταλλάγματα από τους αμερικανούς αλλά και ευρωπαίους και έτσι εξηγούνται τα πολιτικά ρίσκα που έχει πάρει...

Σε εξωτερική πολιτική υψηλού ρίσκου επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Το βασικό ερώτημα: Είναι ο έλληνας πρωθυπουργός αφελής;
Προφανώς και όχι γνωρίζει τα πολιτικά και διπλωματικά ρίσκα που παίρνει και το κυριότερο για να ανοίξει τέτοια μέτωπα σε αυτή την συγκυρία το βέβαιο είναι ότι έχει πάρει ισχυρά ανταλλάγματα.
Πολύ έμπειρος διπλωμάτης που μίλησε στο bankingnews ανέλυσε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως εξηγούν γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ανοίξει τέτοιας κλίμακας μέτωπα.
«Οι αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να αναλυθούν στο πλαίσιο της διεθνούς σκακιέρας και του ρόλου που θέλουν κυρίως οι αμερικανοί να διαδραματίσει η Ελλάδα.
Εάν δει κανείς τους τελευταίους μήνες την στάση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα θα διαπιστώσει ότι είναι άκρως φιλικός και υποστηρικτικός στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Τσίπρας ανοίγοντας το ζήτημα του ονοματολογικού στο Μακεδονικό και με την Συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα αποδοκιμάστηκε στο εσωτερικό ειδικά στην βόρεια Ελλάδα στην ελληνική Μακεδονία.
Όμως επιδοκιμάστηκε διεθνώς, δεν υπήρξε διεθνής ηγέτης που να μην επιδοκιμάσει την συμφωνία Ελλάδος – FYROM.
Για εμάς τους έλληνες η συμφωνία μπορεί να είναι κακή και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά ο Τσίπρας δεν κοιτούσε στο εσωτερικό όταν έλαβε την απόφαση αλλά στο εξωτερικό και ειδικά το ΝΑΤΟ.
Ο στόχος ήταν να ικανοποιηθεί το ΝΑΤΟ. 
Στο εξωτερικό με τους ευρωπαίους και τους αμερικανούς.
Άνοιξε και Αλβανικό με τις πυραμίδες που οριοθετούν τα σύνορα Ελλάδος και Αλβανίας επίσης θέμα που προκαλεί τα εθνικά ιδεώδη του έλληνα αλλά ικανοποιεί το ΝΑΤΟ.
Η ξαφνική ένταση με την Ρωσία και την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει επίσης πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής μεταστροφής προς την Αμερική.
Η ελληνική επιχειρηματολογία – προπαγάνδα ότι οι ρώσοι διπλωμάτες υποστήριζαν τις διαδηλώσεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι τουλάχιστον αστεία.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να επιδοκιμάζει όσους στηρίζουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Ούτε είναι επιχείρημα ότι οι ρώσοι έχουν χρηματοδοτήσει ανέγερση εκκλησιών στην Θράκη.
Ότι υπάρχει εκκλησιαστικό ζήτημα ίσως εκεί πρέπει να εστιαστεί η έρευνα με τους ρώσους στην Ελλάδα.

Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός προέβη σε όλες αυτές τις ενέργειες παίρνοντας πολλά διπλωματικά, πολιτικά και εθνικά ρίσκα για τους εξής λόγους 
1)Γιατί βλέπει ότι η επίδραση αυτών των πρωτοβουλιών δεν τον καταποντίζουν εκλογικά, μπορεί να χάνει ειδικά στην Μακεδονία αλλά δεν καταποντίζεται.
Ταυτόχρονα ικανοποιείται το ΝΑΤΟ και ειδικά ο αμερικανικός παράγοντας.

2)Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θέλει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή και θεωρούν ότι ο άλλοτε αριστερός Τσίπρας είναι καλός συνομιλητής και φιλικά προσκείμενος ειδικά μια περίοδο όπου η Τουρκία συνεχίζει να είναι ασταθής.

3)Η Ελλάδα όπως αποδείχθηκε από τις επισκέψεις ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ όπου παρουσίασαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος.
Για τα επόμενα 2 χρόνια η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές 15 δισεκ. οι αμερικανοί μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 

4)Ο Τσίπρας φαίνεται ότι ενώ αρχικά είχαν υποτιμήσει τον Τσίπρα, είχαν ταχθεί κατά της εκλογής του αμερικανού προέδρου…στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Trump είναι κυρίαρχος του διεθνούς διπλωματικού παιχνιδιού. 
Θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον ισχυρό…πλανητάρχη. 

5)Ο Τσίπρας πιστεύει ότι για να εξελιχθεί σε ηγέτη πρέπει να κάνει υπερβάσεις έξω από τα σύνορα του, έχει πιστέψει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολιτικό ηγέτη της Ελλάδος.
Αν και ο αντίλογος είναι πολύ ισχυρός καθώς με 22% εκλογικά ποσοστά δεν θεωρείσαι ηγέτης αλλά πολιτικά περιχαρακωμένος πολιτικός, έχει πιστέψει ότι μπορεί να είναι η νέα μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. 

6)Ακόμη και οι επαφές με τους ευρωπαίους ειδικά με την Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο έχουν ισχυροποιηθεί ειδικά με το μεταναστευτικό.
Βέβαια οι γερμανοί συνεχίζουν το σκωτσέζικο ντους στην Ελλάδα ίσως για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης στην Γερμανία αλλά π.χ. την δόση είτε την εκταμιευθεί σήμερα είτε σε 15 ημέρες δεν αλλάζει κάτι. 

7)Ο Τσίπρας έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τους αμερικανούς ότι θα τον υποστηρίξουν όπως και γίνεται και αυτό ουσιαστικά τον κρατάει ζωντανό στο ελληνικό εσωτερικό παιχνίδι.
Προφανώς και αυτό με όρους ιδεολογικής σημειολογίας είναι υπέρβαση ένας αριστερός να θέλει την στήριξη των αμερικανών αλλά αυτό πράττει σήμερα η αριστερή κυβέρνηση…ποντάρει στην στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.
Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι θα χάσει από την ΝΔ αλλά εάν δει κανείς τις κινήσεις του έχει διαύλους επικοινωνίας με τους δύο παραδοσιακούς συμμάχους της δεξιάς – με βάση την ελληνική πολιτική ονοματολογία  - τους γερμανούς και αμερικανούς.
Ο Μητσοτάκης θα είναι το plan A μετά τις εκλογές αλλά ο Τσίπρας θα είναι το plan B οπότε θα είναι παρόν στις πολιτικές εξελίξεις. 

8)Ο Τσίπρας κατάφερε να βγει από τα μνημόνια θα επενδύσει πολιτικά στην σημειολογία ότι ένα αριστερό κόμμα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και έλαβε και ένα cash buffer 24,1 δισεκ. και μια υποτυπώδη λύση για το χρέος.
Μπορεί για τους επενδυτές και οικονομολόγους αυτά να μην αποτελούν σοβαρές παρεμβάσεις αλλά στην πολιτική οι εντυπώσεις μετρούν.
Στην διπλωματία μετρούν τα γεγονότα και οι στρατηγικές, στην πολιτική η επικοινωνία. 

9)Μόνο και μόνο που ο ευρωπαίος επίτροπος Moscovici αναφέρει ότι είναι ανοικτό θέμα η μετάθεση του χρόνου μείωσης των συντάξεων όταν όλοι γνωρίζουν ότι νομοτελειακά η μείωση δεν μπορεί να αποτραπεί, εξυπηρετεί τα πολιτικά σχέδια Τσίπρα.
Ο Τσίπρας δεν αποφάσισε ξαφνικά να ανοίξει θέματα που μπορεί να βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και να ναρκοθετούν την εθνική ασφάλεια. 
Τα ανταλλάγματα που έχει πάρει τον διασφαλίζουν ότι θα παραμείνει ζωντανός στο ελληνικό πολιτικό παιχνίδι ακόμη και εάν χρειαστεί να είναι plan B για την επόμενη 4ετία καθώς η έλευση Μητσοτάκη θα αλλάξει πολιτικούς συσχετισμούς.

www.bankingnews.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπαλληλοι ειναι και μαλιστα με νομο ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΟΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ.

Μνημόνιο 3 – Νόμος 4336/14-8-2015 (ΦΕΚ 94).
Στὸ ἄρθρο 3 παράγραφος Γ : «Η κυβέρνηση ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να διαβουλεύεται και να ΣΥΜΦΩΝΕΙ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη ΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ.»
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΣΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΟΥΤΕ ΣΕ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΑ.!

Δημοσίευση σχολίου