Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Χρέωση 1 ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς ετοιμάζει η ΔΕΗ


Προωθείται επιβάρυνση 6 ευρώ ετησίως στους πελάτες που θέλουν την αποστολή του λογαριασμού σε έντυπη μορφή. Η εναλλακτική της αξιοποίησης του e-bill και η χρέωση 0,50 ευρώ στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών.


Στην επιβολή χρέωσης ενός ευρώ σε όσους πελάτες της θέλουν την αποστολή του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε έντυπη μορφή, προχωρά η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης έχει έτοιμη...
εισήγηση για την καθιέρωση αυτής της τιμολογιακής πολιτικής ως αντικίνητρο για τη χρήση του εντύπου που ενημερώνει τα περίπου 7 εκατομμύρια πελάτες της αναφορικά με τις ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το τελικό ποσό πληρωμής. Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θέλει να στρέψει τους καταναλωτές στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς της υπηρεσίας «e -bill». Μέσω αυτής η αποστολή του λογαριασμούς θα γίνεται με email και συνεπώς θα ενθαρρύνεται και η ηλεκτρονική πληρωμή.

Από την άλλη μεριά, όμως, ακόμη και τώρα όσοι πληρώνουν το ρεύμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονικής τραπεζική έρχονται αντιμέτωποι με χρέωση προμήθειας μισού ευρώ.

Το πρόβλημα με τη χρέωση του ενός ευρώ, το οποίο κατά πιθανότητα θα επιβάλλεται και στους «έναντι» και τους «εκκαθαριστικούς» λογαριασμούς, εντοπίζεται στις κατηγορίες εκείνες των καταναλωτών π.χ. ηλικιωμένοι, κάτοικοι σε απομακρυσμένα χωριά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Πρόκειται για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες, δεν είναι γνωστό αν η ΔΕΗ έχει λάβει κάποια ειδική μέριμνα.

Το μέτρο της χρέωσης του ενός ευρώ, ήτοι 6 ευρώ ανά πελάτη ετησίως αφού οι λογαριασμοί είναι διμηνιαίοι, είναι από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο Στρατηγικό κι Επιχειρησιακό Σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο έχει εκπονήσει η McKinsey & Company. Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις 17 Οκτωβρίου, πέρα από αυτό προτείνονται κι άλλες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική, όπως η μείωση του ποσοστού της έκπτωσης συνέπειας, η συγχώνευση κλιμακίων κατανάλωσης και η καθιέρωση ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.

Τα μέτρα αυτά έχουν προταθεί προκειμένου η ΔΕΗ να απομακρύνει ζημιογόνες για την εταιρία κατηγορίες καταναλωτών, διατηρώντας μόνο εκείνες που τις αποφέρουν κέρδη.
Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι για το συγκεκριμένο μέτρο της χρέωσης ενός ευρώ στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είχε ετοιμαστεί εισήγηση προκειμένου να συζητηθεί. Ωστόσο αυτή δεν παρουσιάστηκε. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτή θα κατέβει σε επόμενη συνεδρίαση.


Χρήστος Κολώνας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν δεν ντρέπονται! ΚΑΙ από την μύγα ξύγκι θέλουν να βγάλουν. Φυσικά όλα γινονται για τα 0,50 λεπτά που παίρνουν οι τράπεζες από τις ηλεκτρονικές εξοφλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Λειτουργούν όπως θέλουν. ΔΕΗ Δεν μετρούν στο τετράμηνο και αντί εκκαθαριστικού βαφτίζουν τον λογαριασμό έκτακτο άνευ μέτρησης. Για να μην βγουν τρείς λογαριασμοί έναντι.

Δημοσίευση σχολίου