Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Στο φως εντυπωσιακή τοιχογραφία του Νάρκισσου στην αρχαία Πομπηία


Μία εκπληκτική τοιχογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο να θαυμάζει την αντανάκλασή του ήρθε στο φως στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πομπηίας.

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η επικεφαλής της ομάδας των ανασκαφών Αλφονσίνα Ρούσο ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες από το σπάνιας ομορφιάς εύρημα.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο «Regio V» τμήμα της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης και έρχεται λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη ακόμα μίας εντυπωσιακής τοιχογραφίας που απεικονίζει τον Δία που μεταμορφώνεται σε κύκνο πολιορκώντας μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα.
  •  «Η ομορφιά των δύο αυτών χώρων, μας οδήγησε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να προχωρήσουμε την ανασκαφή» λέει η Ρούσο και προσθέτει «στο μέλλον, μέρος της ανασκαφής θα είναι ανοιχτή και επισκέψιμη προς το κοινό». «Λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις χαρακτηρίζουν το Δωμάτιο της Λήδας» είπαν αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη. 
Η αρμονία των πολύτιμων αυτών σχεδίων εκτείνονται μέχρι την οροφή, που κατέρρευσε υπό το βάρος των ηφαιστειακών πετρωμάτων αλλά κομμάτια των οποίων κατάφεραν να επανέλθουν σε καλή κατάσταση χάρη στους συντηρητές.
  •  Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο αίθριο του Νάρκισσου, μπορεί κανείς να διακρίνει το ίχνος μίας σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο ο οποίος είχε τη χρήση αποθήκης στην οποία βρέθηκαν δώδεκα γυάλινα δοχεία, οκτώ αμφορείς και ένα χάλκινο χωνί.
 Ο Νάρκισσος στην Ελληνική μυθολογία, ήταν γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισσού τον οποίο διέκρινε η εντυπωσιακή ομορφιά. Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο μάντης Τειρεσίας είχε πει στη μητέρα του Νάρκισσου ότι ο γιος της θα ζούσε πάρα πολλά χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναγνώριζε τον εαυτό του (το είδωλό) του ποτέ. 
Ωστόσο, η ερωτική απογοήτευση που γεύτηκε ή νύμφη Ηχώ από τον Νάρκισσο προκάλεσε τη μήνη των Θεών. Έτσι, για τον εκδικηθούν τον έκαναν να ερωτευτεί την αντανάκλαση του πάνω στα νερά των πηγών στα οποία τελικά βούτηξε και πνίγηκε. .ΕΚ ΤΩΝ : lifo.gr/& ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου