Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η μάχη της Κρήτης ~ Η Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)


Η έκπληξη του πολέμου της Κρήτης προέρχεται από τον πληθυσμό, που αυτόκλητος και με τα όπλα που φυλάει στα σπίτια, κυριολεκτικά εξοντώνει πολλούς αλεξιπτωτιστές, φέρνοντας τον αγώνα σε κρίσιμο σημείο.

25 Απριλίου ο Χίτλερ υπογράφει τη διαταγή για την κατάληψη της Κρήτης. Το νησί είναι γεμάτο Αγγλους που βρίσκονται εκεί από την αρχή του πολέμου και ενισχύθηκαν, ενώ υπάρχουν λίγα ελληνικά τάγματα. Ο στρατηγός Λερ χρησιμοποιεί συνολικά δύο μεραρχίες και το σύνολο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που κέρδισαν τη δόξα τους στο Βέλγιο την προηγούμενη χρονιά.

Το γερμανικό Ναυτικό περιπολεί και πρέπει να καταληφθεί το αεροδρόμιο του Μάλεμε, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή ναυτική απόβαση. Οι επιχειρήσεις ξεκινούν την 20ή Μαΐου. Αεροπλάνα που σέρνουν ανεμοπλάνα αφήνουν εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές...

Οι Άγγλοι, ενώ είναι περισσότεροι και δεν αιφνιδιάζονται, έχουν τοποθετηθεί από τον Φράιμπεργκ στο σύνολο του νησιού. Ετσι, αργά το βράδυ της πρώτης ημέρας, το πρώτο γερμανικό προγεφύρωμα έχει εγκατασταθεί και σύντομα το Μάλεμε κατακτάται από τους Γερμανούς.


Η έκπληξη του πολέμου της Κρήτης προέρχεται από τον πληθυσμό, που αυτόκλητος και με τα όπλα που φυλάει στα σπίτια, κυριολεκτικά εξοντώνει πολλούς αλεξιπτωτιστές, φέρνοντας τον αγώνα σε κρίσιμο σημείο. Η γερμανική μεθοδικότητα υπερισχύει, τα αγγλικά σχέδια καταρρέουν, ο βασιλιάς Γεώργιος και η αυλή του φεύγουν προς τη Μέση Ανατολή κι αυτό γίνεται για πολλούς στρατιώτες που ενισχύουν το μέτωπο της Αφρικής. Οι Γερμανοί προβαίνουν σε τρομερά αντίποινα κατά χωριών της Κρήτης, εκτελώντας εκατοντάδες άνδρες και αμάχους. Η μάχη της Κρήτης τελειώνει την 1η Ιουνίου. Ανάμεσα στις συνέπειες, η αχρήστευση του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών λόγω απωλειών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου