Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Απίστευτη ξεφτίλα των ΔΕΗτζήδων ~ Ούτε το 1 ευρώ στα παιδάκια δεν δίνουνε!!!


Συνδικαλιστικός εμφύλιος το... "σάντουιτς της ΓΕΝΟΠ" ~ Τότε είπε το περίφημο "ξυδάκι" σε όσους παραπονιούνται ο Φωτόπουλος

Η υπόθεση του περίφημου τροφείου 6 ευρώ που δόθηκε επί υπουργίας Λαφαζάνη, από τη διοίκηση της ΔΕΗ στους εργαζόμενους της επιχείρησης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το επιχείρημα ότι σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, συνηθίζεται να δίνονται ακόμη και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ανάλογες παροχές, δε φάνηκε ικανό ώστε να σταματήσει τις αντιδράσεις και τις αρνητικές εντυπώσεις.

Τότε λοιπόν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων...

προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιδράσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δώσουν ένα μέρος του ποσού που θα τους χορηγούσε η επιχείρηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χορήγησης συσσιτίων σε σχολεία. 

Στην πορεία ωστόσο προέκυψαν διαδικαστικά προβλήματα και εμπόδια, που καθυστέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την υλοποίηση της δέσμευσης της ΓΕΝΟΠ. Το κυριότερο πρόβλημα που προέκυψε στην πράξη ήταν ότι θα έπρεπε να υπογραφεί συμπληρωματική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να διατεθεί το συγκεκριμένο ποσό επ’ ονόματι των εργαζομένων της ΔΕΗ σε σχολεία.  Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσό που θα δινόταν αφορούσε κυρίως στα αναδρομικά που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι από την υπογραφή της ΣΣΕ μέχρι την έναρξη καταβολής του τροφείου, ένα διάστημα περίπου 6 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ περίπου. 

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν τα χρήματα αυτά δε θα πάνε στα συσσίτια ή τουλάχιστον δε θα δοθούν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Για ποιο λόγο;

Ένα από τα σωματεία μέλη της ΓΕΝΟΠ, αποφάσισε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να εφαρμοστεί η αρχική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επομένως να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα αναδρομικά για μια περίοδο 6 μηνών, τα οποία η ΓΕΝΟΠ είχε αποφασίσει να δοθούν για τα συσσίτια.  


Αποτέλεσμα; 

Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάσισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η ΣΣΕ και να δοθούν στους εργαζόμενους τα αναδρομικά ποσά του τροφείου που προορίζονταν για τα συσσίτια. Στη συνέχεια η ΔΕΗ συμμορφώθηκε με την Επιθεώρηση Εργασίας και αποφάσισε να καταβάλει τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις αλλά θα κάνει χρήση της δυνατότητας που έχει να περιορίσει το ποσό (θα δοθεί 1 ευρώ την ημέρα ανάλογα με τις ημέρες εργασίας του κάθε εργαζόμενου, δηλαδή ένα ποσό που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. ευρώ).

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές, αποφασίστηκε προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η μισθοδοσία της εταιρείας με τα 2,7 εκατ. ευρώ, το 1 ευρώ αναδρομικά που θα χορηγηθεί, να αφαιρεθεί ισόποσα από το τρέχον τροφείο που δίνεται στους εργαζόμενους. 

Όσο για το ποσό που θα δινόταν στα συσσίτια; Αυτό απομένει να αποφασιστεί από την ίδια τη ΔΕΗ εάν θα διατεθεί στα συσσίτια και με ποιο τρόπο στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, ο οποίος δημόσια έψεξε το σωματείο ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας "σε πλήρη αντίθεση με τις συλλογικές αποφάσεις για την απόδοση αυτών των ποσών ως συνεισφορά του συνόλου των εργαζομένων του ομίλου ΔΕΗ, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".

"Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ακυρώνουν με έναν ακραία ιδιοτελή τρόπο την προσπάθεια έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης των χιλιάδων συναδέλφων μου" ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος κάνει λόγο για μονομερείς και ιδιοτελείς ενέργειες, που θα τεθούν στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ στα τέλη Μαΐου. 
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr


Ας θυμηθούμε τα γεγονότα του Μαρτίου 2015...

Αρχοντιές στη ΔΕΗ:33 εκ. για «σάντουϊτς» και «καφέδες»

2,8 εκατ. ευρώ το μήνα ή 33,7 εκατ. ευρώ το χρόνο κοστίζουν τα «τροφεία» των εργαζομένων στη ΔΕΗ . Θα προέλθουν από όσους παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΚΟ

Δεν μεταφράζονται σε χρηματική αύξηση, παρά μόνο σε κουπόνια σίτισης για καφέδες και σάντουιτς που καταναλώνονται στη δουλειά τα τροφεία ύψους 6 ευρώ την ημέρα (ή 150 ευρώ το μήνα) που εγκρίθηκαν από τη νέα συλλογική σύμβαση, διευκρίνιζαν χθες οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε.

Μ' αυτό τον τρόπο έσπευδαν να κατευνάσουν τα πνεύματα που εξανέστησαν μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες από τη νέα συλλογική σύμβαση. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ανάλογα επιδόματα προβλέπονται και σε άλλες επιχειρήσεις.

Aξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση της συλλογικής σύμβασης είχαν εξασφαλίσει προηγουμένως τις ευλογίες του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η ΓΕΝΟΠ είναι από τους λίγους φορείς της αγοράς ενέργειας που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το νέο υπουργό, εξασφαλίζοντας –όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις– το πράσινο φως για τη νέα ευνοϊκή ΕΣΣΕ. Επισήμως όταν τέθηκε ζήτημα αυξήσεων, ο κ. Λαφαζάνης παρέπεμψε «διπλωματικά» στη διοίκηση της ΔΕΗ. Σημειώνεται εξάλλου ότι επίκεινται εκλογές στη ΓΕΝΟΠ.


Το κόστος της παροχής στη ΔΕΗ 

Στην πραγματικότητα, τα κουπόνια που θα χορηγούνται από τη ΔΕΗ ισοδυναμούν με το 8 έως 10% του σημερινού μέσου καθαρού μισθού στη ΔΕΗ που κυμαίνεται μεταξύ 1500 και 1600 ευρώ.

Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της ΔΕΗ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 9μήνου ανερχόταν σε 18.766 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 2.500 έκτακτοι. Μόνο για τους μόνιμους λοιπόν, η εταιρεία θα χορηγεί καθημερινά κουπόνια ύψους έως 6 ευρώ με συνολικό κόστος που φτάνει τις 112 χιλιάδες ευρώ την ημέρα  ή αλλιώς τα 2,8 εκατ. ευρώ το μήνα ή 33,7 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;   

Τα χρήματα αυτά θα έρθουν από το ταμείο της ΔΕΗ, δηλαδή το ταμείο που «γεμίζει» από τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές: τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΚΟ...Φωτόπουλος: «Ξυδάκι σε όσους αντιδρούν στην αύξηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

Επίθεση κατά των ΜΜΕ και όσων αντιδρούν στην αύξηση των μισθών της ΔΕΗ εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου