Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Οι αριστοκράτες αρχαιοκάπηλοι ~ Διάσημες αρπαγές: Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (Βίντεο)


*Σαν σήμερα 8 Απριλίου του 1820, ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

Τις αρπαγές αρχαιοτήτων των αρχαιοκαπήλων που ακολούθησαν το παράδειγμα του Έλγιν, παρουσιάζει στη ΝΕΡΙΤ, ο Χρίστος Βασιλόπουλος στη «Μηχανή του Χρόνου».

Το δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στις ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό, η εκπομπή παρουσιάζει την δράση της ομάδας του Βρετανού Κόκερελ, που μετά την αρπαγή των γλυπτών από το ναό της Αφαίας στην Αίγινα, συνέχισε τη δράση της στην Ηλεία και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.


Ο Ναός, αποκαλείται και Παρθενώνας της Πελοποννήσου και είχε την ίδια τύχη με τον Παρθενώνα των Αθηνών. Λεηλατήθηκε από Ευρωπαίους με αποτέλεσμα 23 πλάκες από τη ζωφόρο να βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η εκπομπή παρουσιάζει ακόμα το χρονικό της αρπαγής δύο αγαλμάτων αποτελούν εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στο μουσείο του Λούβρου.
Την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Το άγαλμα της Αφροδίτης βρέθηκε από έναν ντόπιο αγρότη, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις και διαμάχες στο λιμάνι του νησιού κατέληξε στα χέρια των Γάλλων.

Οι Οθωμανοί για μια ακόμη φορά έδωσαν με ευκολία άδεια να αρπάξουν κομμάτια της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκτός από τη στήριξη των Οθωμανών, οι αρχαιοκάπηλοι είχαν και τη στήριξη των χωρών τους, που επιδίδονταν επίσημα σε κυνήγι ελληνικών αρχαιοτήτων.

Με την ίδια άνεση, εξασφάλισε την άδεια και ο Γάλλος Κάρολος Σαμπουαζό, για να ανασκάψει και αρχαιότητες από τη Σαμοθράκη.

Ένας έλληνας εργάτης βρήκε το άγαλμα της Νίκης και με συνοπτικές διαδικασίες, το γλυπτό κατέληξε και αυτό στο μουσείο του Λούβρου, όπου σήμερα εκτίθεται σε περίοπτη θέση.

Η εκπομπή κάνει μια μικρή στάση στη Δήλο, το Ιερό νησί του Απόλλωνα, το οποίο δέχτηκε κατά καιρούς λεηλασίες. Σε αυτό βοήθησε τα γεγονός ότι το νησί δεν κατοικείτο. Έτσι, το κολοσσιαίο άγαλμα των Ναξίων, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, το άρπαξαν Ενετοί και στη συνέχεια καταστράφηκε.

Τελευταίος σταθμός η Θεσσαλονίκη, που δεν έμεινε αλώβητη από τη μανία των αρχαιοκαπήλων.

Ο Γάλλος παλιογράφος Εμμανουέλ Μιλέρ, έφτασε στην πόλη έχοντας εντολή να αρπάξει ένα ολόκληρο κτίσμα που βρισκόταν στην εβραϊκή αγορά και το οποίο κοσμούσαν 4 μαρμάρινες ανάγλυφες κολόνες. Οι γνωστές μας, "μαγεμένες".

Λόγω της έλλειψης υποδομής, αλλά και της αντίδρασης των κατοίκων, ο Μιλέρ άρπαξε τελικά μόνο τις κολόνες, που βρίσκονται και αυτές στο μουσείο του Λούβρου.

Η εκπομπή παρουσιάζει το χρονικό της αρπαγής, αλλά και γιατί τα συγκεκριμένα γλυπτά ονομάζονται Μαγεμένες και ποια σχέση έχουν με τον Μέγα Αλέξανδρο.


Στην εκπομπή μιλούν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι των μνημείων:
Ελένη Μπάνου έφορος Αθηνών, Γεωργία Χατζή- έφορος Ηλείας, Κώστας Παπαδόπουλος- μηχανικός Ναού Επικούρειου Απόλλωνα, Κατερίνα Ταυρή- ξεναγός, Μαίρη Αδαμοπούλου- δημοσιογράφος, Αγγελική Κοσμοπούλου – αρχαιολόγος, Αυγή Καλογιάννη- ξεναγός, Θάνος Σίδερης- αρχαιολόγος και άλλοι επιστήμονες.








Ακόμη:
Οι αριστοκράτες αρχαιοκάπηλοι που έκλεψαν τα αρχαία μνημεία ~ Από την Ακρόπολη στην Αφαία (Βίντεο)
Οι αριστοκράτες αρχαιοκάπηλοι ~ Διάσημες αρπαγές: Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (Βίντεο)
Ο αγώνας για την επιστροφή των αρχαιοτήτων ~ 360° Μοίρες (Βίντεο) 
Η κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν (Βίντεο)
Οι τυμβωρύχοι των θεών (Βίντεο)
Οι κλεμμένοι «Αιγινήτες» στο Μόναχο +pics





1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΕΝ ΟΣΩ ΜΙΛΑΕΙ.
ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου