Τελέστηκε το έθιμο από τον Πάπα, να πλύνει τα πόδια 12 ανθρώπων, όσοι ήταν οι μαθητές, των οποίων τα πόδια έπλυνε ο Χριστός κατά τις Γραφές, πριν από τον Μυστικό Δείπνο. Μού προξενεί όμως εντύπωση ότι, εδώ και χρόνια, κανείς δεν κάνει τον κόπο να εξηγήσει στο κοινό, γιατί πριν από το γεύμα ή τον δείπνο στα συμπόσια, έπλεναν τα πόδια τους. Με τα πόδια έτρωγαν;
Πρόκειται για παμπάλαια ελληνική συνήθεια, όπου κατά τα συμπόσια οι συνδαιτημόνες ξάπλωναν στα ανάκλιντρα με την αριστερή πλευρά κι έτρωγαν με το δεξί χέρι. Η τοποθέτηση των ανάκλιντρων ήταν τέτοια,...
ώστε τα πόδια του ενός να ακουμπούν σχεδόν στο κεφάλι του επόμενου.
Σκεφθείτε τώρα, βαδίζοντας γυμνόποδες με σανδάλια στους χωμάτινους δρόμους, πόσες σκόνες, λάσπες και ακαθαρσίες ζώων μετέφεραν στο σπίτι του οικοδεσπότη. Τι σόι δείπνος θα ήταν, όταν ο καθένας θα μύριζε τα πόδια του προηγούμενου; Γι’ αυτό και οι υπηρέτες, αμέσως με την είσοδο, τους έπλεναν τα πόδια, ενώ στα τραπέζια υπήρχαν σκεύη με νερό για να πλένουν συνεχώς τα δάχτυλά τους.
[Ανθρώπινες ακαθαρσίες δεν πατούσαν, επειδή γι’ αυτήν την ενέργεια πήγαιναν στην άκρη ή εκτός δρόμου, εξ ού και ακόμη η χρήση της αρχαιοελληνικής λέξης από χωρικούς για την τουαλέτα, "απόπατος", δηλαδή έξω από εκεί που πατώ].
Αν τώρα, οι συνδαιτημόνες ήταν πολλοί, και στριμώχνονταν ανά δυο ή τρεις σε κάθε ανάκλιντρο, το κεφάλι του καθένα βρισκόταν στο στήθος του άλλου, εξ ού και ο όρος "επιστήθιος φίλος". Επειδή μόνο φίλος πρέπει να είναι κάποιος για να τον αφήσεις να ακουμπά στο στήθος σου.
Έχει και συνέχεια η ιστορία [τι να κάνω, αφού το υπουργείο α-Παιδείας έχει προορισμό τον αφελληνισμό, ανέλαβα αυτοβούλως την ελληνική εκπαίδευση]. Οι Ρωμαίοι, που αντέγραψαν τα πάντα από τους Έλληνες, θέλοντας να δείξουν ότι ξεχωρίζουν έκαναν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως ότι δεν είχαν γενειάδα και άλλα χαζά. Μεταξύ αυτών ήταν και ότι στα ανάκλιντρα ξάπλωναν στην δεξιά πλευρά, σε αντίθεση με τους Έλληνες.
Την "πάτησαν" όμως, επειδή -όπως μού είπαν οι γιατροί, που συμβουλεύθηκα- πιέζοντας το στομάχι από αριστερά, περιορίζεις τον όγκο του στομαχιού και τρως λιγότερο, αφού ικανοποιείται γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Οι Ρωμαίοι, ξαπλώνοντας ανάποδα, δεν είναι τυχαίο που ήσαν κοιλαράδες, αφού το στομάχι γέμιζε με περισσότερες τροφές, δεν μπορούσαν να χωνέψουν εύκολα και με ό,τι συνεπάγεται μακροχρόνια αυτό για την υγεία τους.
Πηγή: http://voria.gr/article/i-antigrafi-ton-romeon-ke-i-pataxi-ton-narkotikon-stin-alvania
Αναπαράσταση της "Οικίας του Διονύσου" στην Πέλλα |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου