Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλικό οξύ, το μπρόκολο αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές του χειμώνα.
Η κατανάλωσή του μάλιστα, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού. Η προστατευτική δράση του πιθανόν να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες σε γλυκοζινόλες και στη σουλφοραφάνη που περιέχει.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το μπρόκολο:
• Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης
• Ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού
• Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα
• Εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα
• Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
• Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
• Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
• Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών
Επιπλέον χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, βοηθά στην προστασία της υγείας του βλεννογόνου του στομάχου και φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Τέλος οι έρευνες δείχνουν οτι η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αγγειακής νόσου του διαβήτη.
Το μαγείρεμα εντούτοις μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά στοιχεία του μπρόκολου, ενώ η κατεργασία που υφίσταται κατά την τυποποίηση καταστρέφει μέρος της ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών και των αντιοιστρογονικών παραγόντων που περιέχει, όπως οι ινδόλες και η γλουταθειόνη. Το παραβρασμένο μπρόκολο πιο συγκεκριμένα χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του. Έτσι, η προστατευτική του δράση είναι πιο ισχυρή όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο, όπως μαγειρεμένο στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου