Ο Άρης Πάλλας, αρχιτέκτονας, ο Διονύσης Μπότσας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, ο Ισπανός Enrique Fernández Menendez, πολιτικός μηχανικός, ο Χρήστος Γιαννάς, αρχαιολόγος, η Ιταλίδα Ombretta Iannone, αρχιτέκτονας, η Ισπανίδα Matilda Palla, Οικονομολόγος και ο Βρετανός Eral Dupi, πολιτικός μηχανικός, είναι μία ομάδα φιλόδοξων νέων επιστημόνων που έχουν ως όραμα την κατασκευή του σύγχρονου Κολοσσού της Ρόδου.
Η ιδέα άρχισε να διαμορφώνεται στα σχέδια και τις προθέσεις αυτών των νέων μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος είναι να αναδειχθεί η Ρόδος και να γίνει σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Οι φιλόδοξοι νέοι επιδιώκουν να ξαναβάλουν το νησί της Ρόδου στον παγκόσμιο χάρτη με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα τριών Ηπείρων, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Προτείνουν λοιπόν την κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου, ενός σύγχρονου Κολοσσού, χωρίς όμως μιμητικές τάσεις.
Η μελέτη του σύγχρονού Κολοσσού υποστηρίχθηκε από τις συμβουλές οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους μια επένδυση αυτής της κλίμακας θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο (12μηνο τουρισμό), εκτινάζοντας την οικονομία του νησιού, συνεπάγοντας την αύξηση των εσόδων πάνω από 2 δις ευρώ το χρόνο.
Το έργο αυτό υπολογίζεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο στο λιμάνι, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διέλευση των πλοιαρίων. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται από 240 έως 260 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αποφέρει έσοδα, της τάξεως άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος, «δεν θα επιβαρυνθεί ο Ρόδιος πολίτης για την χρηματοδότηση του έργου. Υπάρχουν διάφοροι και εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα, χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ένας άλλος τρόπος είναι να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων (Crowdfunding). Επίσης, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο από 50% έως 75% του συνολικού ποσού, ιδίως όταν πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής σημασίας».
Το κτήριο αυτό θα είναι 150 μέτρων, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. Θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων, αυτόνομο ενεργειακά, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.
Το αρχαίο άγαλμα βρισκόταν μέσα στην πόλη πάνω σε μια βάση με κλειστά τα πόδια. Ο στόχος της μελέτης δεν είναι να προτείνει ένα αντίγραφο του αρχαίου αγάλματος, ύψους 40 μέτρα, χάλκινο, αλλά να επαναλάβει ακριβώς την ίδια συγκίνηση και ρίγος που κατακτούσε τους επισκέπτες όταν το αντίκριζαν για πρώτη φορά, παραπάνω από 2.200 χρόνια πριν, επισκέπτες συνηθισμένοι σε κατασκευές 5 έως και 10 μέτρα ύψους.
Είναι σαφές ότι, σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε κτήρια 400, 500 έως 800
μέτρων ύψους, για να αναδημιουργηθούν αυτά τα συναισθήματα, το έργο θα πρέπει να είναι μοναδικό στο είδος του. Στη μελέτη προτείνεται μια νέα τοποθεσία, όχι πλέον μέσα στην πόλη αλλά έξω από το λιμάνι δημιουργώντας μια νέα είσοδο. Ένα σύγχρονο κτήριο 150 μέτρων προορισμένο να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. “Ενα σημείο αναφοράς για τα πλοία το βράδυ, με φως που θα εκπέμπεται πάνω από 56 χιλιόμετρα μακριά στην ανοιχτή θάλασσα.
Η κατασκευή θα εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία.
ΠΗΓΗ: http://colossusrhodes.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου