Στον Θερμαϊκό σχεδόν τα πετάνε και τα θεωρούνε μπελά γιατί κόβουνε τα δίχτυα, στο Καπάνι και στις λαϊκές τα πουλάνε 5 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία, θα τα βρείτε και με 7-8 ευρώ το κιλό.
Με ένα εισιτηριάκι 4 κατευθύνσεων του ΟΑΣΘ και καμιά 2 ωρίτσες υπόθεση, θα βρείτε μπλε καβούραρους της ημέρας με 1 ευρώ το κιλό....
στην Χαλάστρα.
Σε 10κιλες συσκευασίες διχτυών, που κοστίζουν 10 ευρώ (εάν είστε τυχεροί θα βρείτε και μικρότερες με 5 κιλά), μπορείτε να αγοράσετε ολόφρεσκα και αγριεμένα -πολύ μεγάλα (έως και 400gr) μπλε καβούρια που έχουνε γεμίσει τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές ζημιές στις μυδοκαλλιέργειες, τα δίχτυα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων. Οι τελευταίοι, όπως και οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, δεν έχουν άλλη επιλογή. Στρέφονται αναγκαστικά στην αλίευση αυτού του νέου είδους, που υπάρχει πλέον σε αφθονία, προσπαθώντας να ρεφάρουν τις ζημιές χιλιάδων ευρώ που αφήνει στο πέρασμά του. Η «ναυμαχία για τα μπλε καβούρια» έχει κερδισμένους και χαμένους.
Πρόκειται για καταπληκτικό μεζέ με το τσίπουρο και πανεύκολο στο μαγείρεμα.
Το κρέας του μπλε καβουριού έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, οι ειδικοί όμως συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα αγοράζουν. Πρέπει να είναι ζωντανά και να κουνούν έστω και λίγο τα άκρα τους, ενώ δεν επιτρέπεται να μπουν αμέσως στην κατάψυξη, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα τα σκοτώσουν.
Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, με χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο - ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κατανάλωση των θαλασσινών.
Είναι επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σε νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12 και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.
Κι ενώ στο Καπάνι πωλούνται από 5 ευρώ το κιλό, στην Χαλάστρα...
Την κωμόπολη της Χαλάστρας εξυπηρετεί η διαδρομή 80-80Α-80Β του ΟΑΣΘ (περίπου 20 λεπτά από το ΚΤΕΛ). Οπότε από οποιοδήποτε σημείο της πόλης, θα κατευνθείτε στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα πάρετε το 80άρι δρομολόγιο. Με ένα εισιτήριο 4 διαδρομών (αξίας 2 ευρώ ή 1 ευρώ μειωμένο, πάτε κι έρχεστε Χαλάστρα και αγοράζετε τα καβούρια σας σχεδόν τσάμπα.
-Θα ρωτήσετε τον οδηγό που να κατεβείτε (πείτε του στις καφετέριες), εκεί πάνω στον δρόμο προς τα Κύμινα υπάρχουνε 3 ιχθυοπωλεία με φρέσκα ψάρια τα οποία φυσικά πωλούνε και τα καβούρια μας. Δρομολόγια υπάρχουνε με συχνότητα 30-40 λεπτών.
*Εάν πάτε με λεωφορείο, έχετε και μία μεγάλη πλαστική σακούλα απορριμάτων για κάλυψη και αποφυγή κραξίματος λόγω οσμών κι εάν περάσετε με ΙΧ, έχετε έναν κουβά ή λεκάνη για να μη μυρίσει το αμάξι.
Πώς θα διαλέξετε τα καβούρια
Θα πάρετε μόνο τα φρέσκα, αυτά που κουνιούνται δηλαδή, ενώ εάν είναι στο δίχτυ, να προσέξετε να μην μυρίζουν έντονα ψαρίλα. -Στην Χαλάστρα, είπαμε, σχεδόν τα πετάνε, οπότε σπάνια θα βρείτε ψόφιο καβούρι.
Τσάμπα πράμα: 5kg μπλε καβούρια με 5 ευρώ |
Φρεσκότατα και αγριεμένα:
Πώς θα μαγειρέψετε τα καβούρια
Εγώ έβαλα ολόκληρο το δίχτυ σε μια μεγάλη λεκάνη κι άφησα τα καβούρια να ξεπλυθούνε μόνα τους για καμιά ώρα στο νερό. Υπόψιν ότι στο γλυκό νερό ψοφάνε σε λίγες ώρες, ενώ στο δίχτυ, μπορούνε να αντέξουνε και 3-4 ημέρες.
Εάν δεν έχετε χρόνο...
-τα βρέχετε με το λάστιχο να φύγουνε οι σκόνες και βρωμίτσες και προσεκτικά με μια μασιά (μακριά τσιμπίδα), τα ρίχνετε ζωντανά σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό.
-προσοχή, γιατί οι δαγκάνες τους κόβουνε δάχτυλα!
Εάν ανοίξετε το δίχτυ, ρίξτε τα στην κατσαρόλα για να μην σας ξεφύγουνε στο σπίτι.
Την πρώτη φορά τα κυνηγούσα στον κήπο!
Ζωντανά και μαχητικά έως το τέλος... |
-στην κατσαρόλα που χώρεσε 4,5 κιλά καβούρια, έριξα 2-3 κουταλιές της σούπας καλό ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι & 2 κουταλιές κόκκινο γλυκό πιπέρι.
-τα αφήνετε να βράσουνε σε σταθερή φωτιά για 15-20 λεπτά, -από τα πρώτα λεπτά που τα ρίχνετε στην κατσαρόλα, αρχίζουνε να αλλάζουνε χρώμα προς πορτοκαλί, σβήνετε τη φωτιά και μπορείτε να τα φάτε ήδη,
-εγώ μετά το σβήσιμο, τα αφήνω κάνα δίωρο στο καυτό νερό να τραβήξουν ακόμη περισσότερο ζουμί και μετά τα βγάζω να στραγγίξουν.
-με το ζουμί, αφού το στραγγίξετε, μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμο πιλάφι ή να βράσετε ζυμαρικά για να συνοδέψετε τα καβούρια σας.
-τα βρασμένα καβούρια, αναλόγως των θερμοκρασιών, αντέχουνε έως και 3-4 ημέρες εκτός ψυγείου. Σε κάθε περίπτωση, εμπιστευθείτε τη μύτη σας...
Πώς θα φάτε τα καβούρια
O Krasodad, ως σκληροπυρηνικός καλοφαγάς, τρώει τα καβούρια του την επόμενη ημέρα επειδή καθαρίζονται πιο εύκολα, με φρέσκο (κατά προτίμηση) λεμονοχυμό, αλατάκι και φυσικά ΤΣΙΠΟΥΡΟ. Εάν μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε σε κάρβουνο πριν τα φάτε, θα είστε ένας θεούλης!
Το ψαχνό του καβουριού, είναι μέσα στις δαγκάνες και κάτω από τον θώρακά του. Αφού αφαιρέσουμε το πάνω κέλυφος, πετάμε και τα πνευμόνια και ορμάμε κάτω από τον θώρακα. Οι καβουρομάνες έχουνε και νοστιμότατο χαβιάρι. Με 4-5 κιλά καβούρια, θα βαρεθείτε να ρουφάτε και να γλείφετε ζουμιά :P
ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ, ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΝΔEIΚΝYΝΤΑΙ ΓΙΑ SAVOIR VIVRE. ΒΑΛΤΕ ΧΕΡΙΑ & ΔΟΝΤΙΑ...
Συμβουλή:
Να έχετε κάνα πακέτο χαρτοπετσέτες από κοντά, εφημερίδες αντί για τραπεζομάντηλο, betadine για τις πληγές (μέχρι να μάθετε πού να δαγκώνετε) -και στην βεράντα-αυλή, γιατί θα βρωμοκοπήσει καβουρίλα το σπίτι.
Κι ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο (Οκτώβριος 2015):
Πλημμύρισε μπλε καβούρια το Βόρειο Αιγαίο
Η ναυμαχία στον βυθό του Βορείου Αιγαίου φέρνει νικητή το μπλε καβούρι, τον περίεργο ξενιστή που ήρθε από τον Δυτικό Ατλαντικό και σήμερα έχει... κατακτήσει τις ελληνικές θάλασσες.
Εκατοντάδες τόνοι από τον πεντανόστιμο εισβολέα αλιεύονται κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, στον Στρυμονικό Κόλπο, στον Θερμαϊκό, μέχρι και στον Κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη, και πουλιούνται προς 1,5 ευρώ το κιλό - φτάνοντας στον καταναλωτή 3-5 ευρώ το κιλό.
Ελληνες ψαράδες τα βγάζουν με δίχτυα -έως και 200 κιλά την ημέρα τους θερινούς μήνες- και τα εξάγουν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τελευταία μάλιστα η... χάρη τους έφτασε έως τη μακρινή Κίνα, όπου και αποτελεί πλέον ένα γκουρμέ έδεσμα.
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό τους, καθώς η σχετική πρόταση που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη μιας μελέτης δεν απαντήθηκε ποτέ. Είναι πάντως πολύ μεγάλος και χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται με αλματώδη ρυθμό» λέει στο «Εθνος» ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων Χιντήρογλου.
Το μπλε καβούρι (callinectes sapidus είναι η επιστημονική ονομασία του) δεν είναι άγνωστο είδος για τις ελληνικές θάλασσες. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 τεράστιες ποσότητες έφευγαν με... βαγόνια για τις αγορές του εξωτερικού, απότομα ωστόσο σταμάτησε να εμφανίζεται και σχεδόν εξαφανίστηκε. Επέστρεψε το 2009 και από τότε πολλαπλασιάζεται στα νερά του Βόρειου Αιγαίου.
Πρόσφατα μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου?Βιστωνίδας?Ισμαρίδας, αποφάσισε να βάλει το μπλε καβούρι στο... μικροσκόπιο.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρός του Μάνος Κουτράκης, «στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στο φαινόμενο του ευτροφισμού, το οποίο επηρεάζει τη φυσική ισορροπία της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας. Η συγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, ευνοώντας την αύξηση των μπλε καβουριών, αφού αποτελεί την κύρια τροφή τους, συντελώντας ταυτόχρονα στην εξαφάνιση ή τη μετανάστευση άλλων πληθυσμών».
Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Ιταλό», κανείς όμως δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Θεωρείται σίγουρο ότι έφτασε από τον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό με εμπορικά πλοία στα μέσα του 20ού αιώνα και βρήκε τα ιδανικά νερά με πλούσια σύσταση στο Βόρειο Αιγαίο.
«Οι λιμνοθάλασσες και οι παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι εύτροφες, αφού εκεί εκβάλλουν όλα τα μεγάλα ποτάμια. Υπάρχει λοιπόν άφθονο φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, ενώ τα Δέλτα των ποταμών είναι πλούσια σε οργανική ύλη και έτσι το μπλε καβούρι, ένας τυπικός κάτοικος εκβολών, βρίσκει άφθονη τροφή» μας λέει ο βιολόγος της Διεύθυνσης Αγροτικών
Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Κοσμάς Κεβρεκίδης.
Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά. Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Ετσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση.
Το καλοκαίρι αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες, τον χειμώνα φαίνεται πως μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη και αυτό ερμηνεύει τη σημαντική ελάττωση του πληθυσμού.
Δείτε ακόμη:
Μέλι Σίθων ~ Σαλονικιέ ακόμη από τα super market αγοράζεις μέλι;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου