Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Πάνω από 50.000 κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό! +vids


Έχει μέσα 150 κιλά εκρηκτικά! Την Κυριακή, αναμένεται, να γίνει η επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90 στο Κορδελιό. Θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της βόμβας

Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν η εύρεση της αεροπορική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε βάθος 5 μέτρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό. Οι εργασίες εξουδετέρωσης της, σταμάτησαν, καθώς η βόμβα ήταν...
μεγαλύτερη από όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση, ώστε να εξουδετερωθεί με ασφάλεια για τους πολίτες. Το βάρος της, ξεπερνά τα 250 κιλά και θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από το σημείο, για να εξουδετερωθεί.

Το θέμα πλέον χειρίζεται η Περιφέρεια, με συντονίστρια την αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, ενώ την επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. «Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβας. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου» δηλώνει στο Seleo η Βούλα Πατουλίδου.

Η επιχείρηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής και αναμένεται να κρατήσει λίγες ώρες. Ήδη ψάχνουν λεωφορεία που θα μετακινήσει τους κατοίκους και ευπαθείς ομάδες, αλλά αναζητείται και το σημείο που θα παραμείνουν έως το τέλος της επιχείρησης. «Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε» αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου.

Για 4 χιλιοστά, το μηχάνημα που άνοιγε τρύπα για την νέα δεξαμενή στο κατάστημα υγρών καυσίμων, δεν «άγγιξε» την βόμβα. Αν την ακουμπούσε το μηχάνημα, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί. «To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε» λέει η Βούλα Πατουλίδου στο Seleo «αν έσκαγε, δεν θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Χωρίς να έχω ειδίκευση και μόνο την εικόνα που έχουμε από ταινίες, φανταζόμαστε...».
Αύριο θα γίνει νέα συνεδρίαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ανακοινωθούν οι οδοί που θα πρέπει οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και ο τελικός σχεδιασμός της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας, η οποία εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε εξωτερικό χώρο βενζινάδικου στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκιο του στρατού.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σε ακτίνα 2 χλμ περιμετρικά από το χώρο εντοπισμού της βόμβας. Εκτιμάται ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 50.000 έως 60.000 πολίτες. Ο στρατός έχει χαρακτηρίσει κόκκινη ζώνη μια απόσταση 700 μέτρων πέριξ του βενζινάδικου.

Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τα δίκτυα των Ελληνικών Πετρελαίων, του Φυσικού Αερίου, της ΕΥΑΘ, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται εκείνη την ημέρα και το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/tin-kiriaki-i-apomakrinsi-tis-vomvas-sto-kordelio--epi-podos-i-fori

 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου