Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Οι Σκοπιανοί με χάρτη-παρωδία έφτασαν τα σύνορά τους μέχρι τη Λαμία


Σε χοντροκομμένη πρόκληση που θυμίζει την ακραία εθνικιστική περίοδο Γκρούεφσκι και δείχνει ότι οι καλές προθέσεις της νέας κυβέρνησης της γείτονος είναι μόνο στα λόγια προέβησαν τα Σκόπια.

Κι αυτό εν όψει της συζητούμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Βαρντάρσκα στο τέλος του μηνός και της ενδεχόμενης επίσκεψης...
στην Αθήνα του αντιπροέδρου της γείτονος, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, εντός του μηνός.


Ειδικότερα, με αφορμή τη συμμετοχή του γενικού προξένου της πΓΔΒ στο Τορόντο, Γιόβικα Παλατσέφσκι, σε αλυτρωτική εκδήλωση, όπου στην εξέδρα κυριαρχούσε χάρτης με τα εδάφη της «Μακεδονίας» να φτάνουν μέχρι το Αιγαίο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «η νέα κυβέρνηση της πΓΔΒ ναι μεν δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα», αλλά «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Επιπλέον, το υπουργείο, αφού καταγγέλλει «τη συμμετοχή του γενικού προξένου της πΓΔΒ στο Τορόντο σε αλυτρωτική εκδήλωση, με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΒ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων», υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Παλατσέφσκι «απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΒ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη». Τέλος, το υπουργείο καλεί τη γείτονα «να εγκαταλείψει τους αλυτρωτισμούς, να σεβαστεί τα σύνορα και έμπρακτα να τηρήσει τις αρχές της καλής γειτονίας που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΒ».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Η Ελλάδα απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξει τον πρόξενό τους στο Τορόντο- κατηγορείται για αλυτρωτισμό

 Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημη νότα στη πρεσβεία των Σκοπίων στον Καναδά  για τη διαφήμιση που έκανε στην εφημερίδα του Τορόντο ‘Star’ για την  επέτειο της  Ίλιντεν.
Ο Γιόβιτσα Παλεσέφσκι, γενικός πρόξενος του κρατιδίου των Σκοπίων, σε μια επίσημη εκδήλωση στο Τορόντο μίλησε με φόντο που περιείχε σύμβολα και αλυτρωτικούς χάρτες, ανέφερε η Αθήνα και κατηγόρησε την κυβέρνηση της FYROM ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών του 1995. Το υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται για την επίλυση της υπόθεσης.

Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.

Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.

Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα.


Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ,
λέει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 31 Αυγούστου αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Αναμένεται ότι αυτό το επεισόδιο στο Τορόντο θα είναι μέρος των συνομιλιών στα Σκόπια.
Ο Παλασέφσκι μίλησε στο Τορόντο στην επέτειο του εορτασμού του Ίλιντεν.
Η Ελλάδα αναμένει ότι ο γενικός πρόξενος στο Τορόντο θα αντικατασταθεί και η όποια ανοχή του Παλασέφσκι για την κυβέρνηση της Αθήνας, θα σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων συμφωνεί με τις αλυτρωτικές πολιτικές που η  ψευδομακεδονία προωθεί στις σχέσεις με το νότιο γείτονά της.
 
 

1 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ είπε...

ΝΑ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ!!

https://diodotos-k-t.blogspot.gr/2017/08/blog-post_21.html#more

Δημοσίευση σχολίου