Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Χαλάρωση των capital controls ~ 1.800 ευρώ με μία ανάληψη & ένα... παράδοξοΠεραιτέρω χαλάρωση των capital controls όσον αφορά τόσο στη μηνιαία ανάληψη μετρητών και άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα:


Από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια ημέρα ή κάποιες ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα.

Δηλαδή, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα επιτρέπεται η ανάληψη από κάθε τραπεζικό λογαριασμό ποσού 1.800 ευρώ, ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα. Με τα ισχύοντα έως σήμερα, προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης ποσών έως 840 ευρώ ανά 14 ημέρες, ήτοι 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.

Επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου:

  • Το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
  • Το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.
  • Το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.
  • Σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.
  • Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.
Επιπλέον, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


To παράδοξο της χαλάρωσης

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για χαλάρωση των capital controls κρύβει και ένα παράδοξο, καθώς αν κάποιος κάνει τους υπολογισμούς θα διαπιστώσει ότι τελικά οι συνολικές αναλήψεις ανά έτος θα είναι μικρότερες.

Με βάση το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα η αύξηση του ορίου στα 1.800 ευρώ το μήνα επί της ουσίας αίρει, από την 1η Σεπτεμβρίου, τους περιορισμούς αναλήψεων μηνιαίως, αν λάβει κανείς υπόψιν του και το ύψος ενός μέσου μισθού.

Ωστόσο αν γίνει υπολογισμός ανά έτος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 1.800 ευρώ για 12 μήνες, δηλαδή σύνολο 21.600 ευρώ το έτος, ενώ τώρα μπορούν να "σηκώσουν" 420 ευρώ επί 52 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει 21.840 ευρώ συνολικά τον χρόνο. Δηλαδή 240 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση. 

Ωστόσο το εβδομαδιαίο όριο στα 420 ευρώ δεν καταργείται οπότε είναι στην κρίση του δικαιούχου του λογαριασμού το πώς θα επιλέξει να κάνει τις αναλήψεις. Ουσιαστικά δηλαδή παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο που θα διαχειριστεί τα χρήματά του, και προλαμβάνει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης.2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΝΗ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.!!!

Αυτο που ζουμε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ αυτο που ονομαζουν αυτοι "κίνηση κεφαλαίου", ειναι ΕΝΑ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ "ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ"...

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ "ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ" ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ, ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ...ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ.!!!!

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΚΗΣ, ΓΙΑ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.!!

milios-spot είπε...

Πες τα βρε Ανώνυμε... +1

Δημοσίευση σχολίου