Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Περίεργη παραπληροφόρηση από ΑΠΕ και ΕΡΤ για το συνέδριο στην Εσθονία


Εξωφρενικό κρούσμα παραπληροφόρησης σχετικά με τα όσα διαμείφθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία για το ναζισμό και τον κομμουνισμό σημειώθηκε χθες σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων. 

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ "Μόνο οκτώ από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων".

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εσθονικής προεδρίας στο συνέδριο συμμετείχαν 19 χώρες, εκ των οποίων όντως οι 8 συνυπέγραψαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου  (Εσθονία, Λετονία,  Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία). Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Capital.gr η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Katrin Lunt ερωτηθείσα για το πόσες και ποιες χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο, απαρίθμησε τις εξής: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Βρετανία, Σλοβακία, Πολωνία, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και  Μολδαβία. 

Στο ανακοινωθέν που υπογράφουν οι οκτώ χώρες, αναφέρεται ότι "υπό τις κομμουνιστικές δικτατορίες, εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, αναγκάστηκαν σε δουλεία ή απελάθηκαν.
Καμία διαδικασία αναζήτησης αλήθειας και δικαιοσύνης συγκρίσιμη με αυτή που διεξήχθη από τη διεθνή κοινότητα μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στους δράστες των ναζιστικών εγκλημάτων, δεν έχει αναληφθεί στη διάρκεια των 25 και πλέον ετών που πέρασαν από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Τα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη διέπραξαν διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν υπόκεινται σε νομικούς περιορισμούς και οι δράστες μπορούν να δικαστούν ανά πάσα στιγμή".

Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση της Ελλάδας δια του υπουργού δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο κ. Κοντονής εξήγησε σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του ότι η κυβέρνηση αρνείται να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο που εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. 

Τέλος, σημειώνεται πως αντίστοιχη πληροφόρηση με το ΑΠΕ παρείχε και η κρατική ΕΡΤ.   capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου